Večeras filmska večer pored  Dobre, bit će prikazan igrani film Mater

VIŠE IZ RUBRIKE

    Trećeg dana 25. Filmske revije mladeži i 13. Four River Film Festivala, jučer su održane dvije natjecateljske projekcije, a večernja projekcija bila je posvećena laureatima festivala.

    Jutarnja događanja bila su rezervirana za karlovačke osnovnoškolce koji su imali priliku gledati najbolja ostvarenja sa Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece.

    U popodnevnim satima održane su online radionice za srednjoškolce i mentore.

    Nastavljene su i natjecateljske projekcije filmova iz cijelog svijeta - Španjolske, Ujedinjenog Kraljevstva, Armenije, Belgije, Makedonije i Brazila, kao i radovi mladih hrvatskih filmaša iz Zagreba, Korčule, Pule, Jastrebarskog, Varaždina i Karlovca.

    Projekcije je moguće pratiti online, a detalji se mogu pronaći ovdje: https://frff.com.hr/screeningschedule2020

    Prilikom gledanja filmova online ocjenjujete filmove iz konkurencije, kako bi konkurirali za Nagradu publike.

    Putujuće kino po obalama rijeka Karlovačke županije stiglo je do rijeke Mrežnice, na Gradsko kupalište u Dugoj Resi gdje su prikazana četiri filma nekadašnjih laureata festivala koji su stasali u priznate autore. Na rasporedu su bili kratkometražni  filmovi The Stamp Lovre Mrđena,  6 pola 7 Dalije Dozet, Stepska lisica Andrije Mardešića i Izlazite li vanka? Ines Jokoš. Istovremeno je u Karlovcu održan Filmski kviz, na kojem je pobijedila ekipa “Bilo jednom u Ziggyu”.

    Večeras, petak, program se održava pored  Dobre, u dvorištu Frankopanskog kaštela u Ogulinu, a bit će prikazan igrani film Mater, dugometražni prvijenac redatelja i scenarista Jure Pavlovića.

    Glavna junakinja Jasna, nakon godina provedenih u Njemačkoj, vraća se u Hrvatsku kako bi se brinula o majci, koja je na umoru. Majčino onemoćalo tijelo čak i prikovano za krevet zrači zastrašujućim autoritetom koji se nadvija nad svima u njezinoj blizini. Kako dani prolaze Jasna se zapleće u mrežu zamjeranja od kojih je očajnički pokušavala pobjeći.

    O nagradama Revije i Festivala odlučivat će stručni žiri u sastavu Irena Krčelić, samostalna umjetnica, scenaristica i dramaturginja, Mato Ilijić, montažer i nastavnik filmske montaže te Sydney Levine, eduaktorica i konzultantica u filmskoj industriji. Zajedno s njima o nagradama će odlučivati i žiri mladih, tj. žiri srednjoškolaca.

    Sutra, u subotu, bit će dodatna projekcija u 20 sati na Foginovom kupalištu u Karlovcu.

    Prikazat će se film Tereza37 redatelja Danila Šerbedžije koji je na nedavno završenom Pulskom filmskom festivalu osvojio Veliku Zlatnu arenu te je nagrađen za režiju, a Ivana Roščić za sporednu ulogu, Lana Barić za scenarij, Snježana Gorup za masku te Dubravka Turić za montažu.