"Dobra energija", kako ugraditi solarni kolektor na krov vlastite kuće?

VIŠE IZ RUBRIKE

    Grad Karlovac je danas domaćin prve nacionalne turneje Dobra energija kojoj je cilj pružiti podršku gradovima i njihovim građanima u realizaciji projekata korištenja obnovljivih izvora energije.

    Turneju organizira Zelena energetska zadruga u suradnji s predstavnicima grada, a tom prilikom bit će potpisana i Deklaracija o dobroj energiji kojom će Grad Karlovac postati jedan od pionira energetske tranzicije i borbe protiv klimatskih promjena.

    Uz to, građani će na informativnom štandu na trgu ispred Kauflanda, od 11 do 14 sati imati priliku saznati kako do besplatne savjetodavne podrške za ugradnju sunčane elektrane na vlastitom krovu. 

    U Hrvatskoj od ranih 90-ih raste trend smanjenja opskrbljenosti vlastitom energijom, a predviđa se da će se on u budućnosti nastaviti. Očekivana posljedica toga bit će veća potreba za uvozom energije.

    Paradoksalno, Hrvatska ima izuzetan potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije – kada je u pitanju samo sunčeva energija, pri vrhu je europske ljestvice s prosječnih 2.600 sunčanih sati godišnje. Poticanje vlastite opskrbljenosti energijom zato je sve važnije, a aktivna uloga jedinica lokalne i regionalne samouprave u tome je ključna.

    Turneja Dobra energija održava se u sklopu projekata Akcelerator za gradove i 1.000 sunčanih krovova financiranih od strane EIT Climate KIC-a, projekta AgroBioHeat financiranog iz EU programa Obzor 2020 te Programa Ruralnog razvoja sufinanciranog sredstvima Europske unije.

    Turneja Dobra energija krenula je 7. rujna iz Varaždina, nakon čega slijede Vrbovec, Karlovac, Velika Gorica, Križevci, Jastrebarsko, Poreč, Pazin, Rovinj te će završiti 18. rujna u Puli.