Iako posljedice ovakve politike nisu samo moja krivica, kao predsjednik Županijske organizacije SDP-a ne mogu pobjeći od odgovornosti za jako loš rezultat koji smo polučili na parlamentarnim izborima u Karlovačkoj županiji, istaknuo je Vuković

Ivan Vuković, predsjednik Županijskog SDP-a podnio ostavku: “U SDP-u ćemo imati bitku do istrebljenja"

VIŠE IZ RUBRIKE

     

    Ivan Vuković, predsjednik Županijskog SDP-a podnio je ostavku na tu dužnost kao i na sve funkcije u stranci, ali i dalje ostaje član SDP-a.

    -Ova konferencija za novinare je naša reakcija na jako loš rezultat koji smo polučili u Karlovačkoj županiji na nedavnim parlamentarnim izborima. U politici je bitno biti dosljedan i imati određeni karakter. Iako posljedice ovakve politike nisu samo moja krivica, kao predsjednik Županijske organizacije SDP-a ne mogu pobjeći od odgovornosti za rezultat, a odgovornost znači snositi posljedice. To je jedan od ključnih razloga zbog kojih sam podnio ostavku na dužnost predsjednika ŽO. Kada gledamo uzroke koji su nas doveli u ovu situaciju, ne možemo ne vidjeti da su se mediji zadnje dvije godine bavili isključivo sukobima u SDP-u. S jedne strane ekipa koju je doveo Milanović, ja ih zovem neosocijaldemokrati više liberalnog profila, a s druge strane bivši drugovi iz Saveza komunista Hrvatske na čelu sa Zlatkom Komadinom i Rajkom Ostojićem koji su organizirali svoj tradicionalni način vođenja politike. Taj sukob je rezultirao da naše politike koje su trebale biti prepoznatljive među biračima, nisu prepoznate. Nije tu kriv ni Bero, ni ja ni nitko drugi, krivi su oni koji su kreirali takve politike i koji su vodili takve sukobe. To je rezultiralo gubitkom povjerenja među biračima, a imalo je i za posljedicu loš izborni rezultat. Osim toga, bitno je naglasiti da su izborne liste napravljene na način koji sam ja kao član Glavnog odbora prihvatio, ali što se na tim listama pojavilo? Pojavilo se to da ćemo u slučaju pobjede imati nekompetentne u Saboru, a kompetentne u Vladi, a u slučaju gubitka, kompetentni su ostali izvan Sabora. I sad kao i obično, u SDP-u rat bjesni i dalje. Trenutačno imamo situaciju da je broj jedan u Saboru od SDP-ovaca Rajko Ostojić. Znači pobijedila je opcija Rajka Ostojića. U prethodnom sazivu je bila jača opcija koju je vodio Peđa Grbin i društvo okupljeni oko Hajdaš Dončića. Očekujem da će se do unutarstranačkih izbora u rujnu pojaviti još jedan eksponent ove druge politike., tako da ćemo imati bitku do istrebljenja, „ili vi, ili mi“, istaknuo je naglasivši kako se o zajedničkom konsenzusu oko neke zajedničke politike nema šanse ni raspravljati.

    To su razlozi zbog kojih se je, kako je naveo, nakon 23 godine časnog posla i svih mogućih tramontana u SDP-u odlučio definitivno povući.

    -Pokazao sam svoje znanje na primjeru grada Ogulina kako se može kada se hoće, mislio sam da mogu i ovdje, ali ako izgubite povjerenje vrha stranke, onda još mislite da imate povjerenje svojih kolega. Nažalost, izborni rezultati govore da ja čak nemam  ni povjerenje svojih kolega. Na dan izbora neki moji kolege su otišli na more. Njima je bilo važnije otići na more nego odraditi ono što se od njih očekuje kao predsjednika organizacije.

    Na primjer, moj jedan od velikih kolega Damir Mateljan je direktno podržavao Mihaela Zmajlovića, kandidata iz druge županije, pa Zmajlović je dobio u Karlovcu više glasova od mene i moje dvije kolegice zajedno. Gdje je tu povjerenje birača u nas, nema ga. Prema tome što je tu tražim…., kazao između ostalog.

    Nakon ostavke rekao je kako očekuje da će Predsjedništvo imenovati nekog od njegovih zamjenika, ili Stjepana Mikulandrića ili Branka Eremića za vršitelje dužnosti do lokalnih izbora nakon kojih su unutarstranački izbori, a mogu imenovati i povjerenika pa odmah provesti unutarstranačke izbore.

    Za sebe kaže da nije pripadao ni jednom taboru u SDP-u nego je politiku uvijek vodio "svojeglavu" politiku.