Status tranzitne županije iskoristiti kao priliku, novim turističkim proizvodima od tranzitne do turističke županije

Projekt Excover - kako stvoriti konkurentnu turističku destinaciju?

VIŠE IZ RUBRIKE

    - Jesu li lokalne atrakcije turistička snaga područja bez obzira na stanje u kojem se nalaze ili ipak spadaju u prilike koje je tek potrebno iskoristiti?, bilo je to  samo jedno od pitanja koje je iniciralo zanimljivu raspravu među sudionicima seminara za izgradnju kapaciteta u lokalnoj zajednici organiziranog u sklopu projekta Excover u Zavičajnom muzeju Ozalj.

    - Jesu li snage prirodna bogatstva, manifestacije, smještajni kapaciteti ili prirodni lokaliteti  ili je snaga samo ono što u ovom trenutku može primiti 200 turista i organizirati im program koji će oni smatrati dovoljno zanimlijvim?

    Promišljanje turističkih dionika o temi iznjedrilo je zanimljive zaključke i pomoglo evaluirati rezultate SWOT i reputacijske analize provedenih među lokalnim stanovništvom, turistima koji su posjetili, ali i onima koji još uvijek nisu posjetili Karlovačku županiju.

    Inputi dobiveni seminarom samo su jedan od koraka koji kroz projekt Excover vode stvaranju konkurentnog turističkog proizvoda projektnog područja, koji će u narednom razdoblju iskoristiti prilike koje su se otvorile i pokušati utjecati na “skretanje” turista s glavnih turističkih ruta u destinacije koje imaju što ponuditi, a još nisu u dovoljnoj mjeri valorizirane na turističkom tržištu.

    -Postoje uspješni primjeri malih sredina koje se kvalitetno prezentiraju na međunarodnom turističkom tržištu. Primjera imamo i u susjednoj Sloveniji, a kapaciteti koje Ozalj posjeduje nisu ništa manje kvalitetni i vjerujem da je pred nama vrijeme u kojemu nas čeka rast upravo takvih malih destnacija namijenjenih obiteljskom odmoru, gdje Ozalj možemo pozicionirati kao konkurentnu lokaciju, istaknula je Gordana Lipšinić, gradonačelnica Ozlja, koja je aktivnim sudjelovanjem u seminaru pridonijela obilkovanju vjerodostojne situacijske i reputacijske analize.

    Uz navedeno, istaknuta je potreba za održivim upravljanjem turističkim razvitkom, uz aktivnije korištenje informatičkih tehnologija i mogućnosti kreativnog i kulturnog sektora, što su smjernice čijem ostvarenju prisnažuju i ciljevi i aktivnosti projekta Excover.

    Seminar je okupio predstavnike jedinica lokalne samouprave, javnih ustanova, privatnih pružatelja usluga u turizmu i organizacija civilnog društva. Sve zainteresirane pozivamo da i dalje prate aktivnosti u sklopu projekta Excover, te se ukoliko žele uključe i pridonesu oblikovanju novih turističkih proizvoda temeljenih na nedovoljno valoriziranim potencijalima u projektnom području.

     Projekt Excover financiran je kroz Interreg program prekogranične suradnje Italija - Hrvatska 2014.-2020., a ukupna mu je vrijednost 2.474.876,05 € od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 2.103.644,64 €. Projekt je počeo s provedbom 1. siječnja 2019., a traje do 30. lipnja iduće godine.

    Partneri u projektu su uz JU Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije i Razvojna agencija Ličko-senjske županije, Sveučilište u Zadru, Primorsko-goranska županija, Zajednica općina Carnia, Alma Mater Studiorum - Sveučilište u Bologni, Sveučilište u Udinama, Općina Rive d'Arcano, Delta 2000 Societa Consortile a R.L., Općina Campobasso, Nacionalni park Sasso Simone i Simoncello , Lokalna akcijska grupa Montefeltro  i talijanska Općina Predappio.