Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio preporuke radi zaštite sudionika izbornih skupova tijekom izbornog procesa

Preporuke za sprječavanje zaraze koronavirusom tijekom održavanja predizbornih skupova

VIŠE IZ RUBRIKE

    Hrvatski zavod za javno zdravstvo, preporučio je da se izborni skupovi, ako postoji mogućnost, organiziraju na otvorenom kako bi se spriječila mogućnost zaraze i širenja koronavirusa.

    Preporuke za izborne skupove odnose se na organizatore, građane, službene osobe, govornike i izvođače te ostale osobe koje će na njima sudjelovati.

    Organizatorima, osoblju i ostalim sudionicima te građanima na ulazu u prostor skupa te unutar njega treba biti osiguran dozator s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i obavijest o potrebi dezinfekcije. Za cijelo vrijeme boravka u prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se držanje fizičke udaljenosti između osoba od metra i pol. U zatvorenim prostorima Zavod preporučuje nošenje maski, osim za govornike i izvođače.

    Preporučuje se i evidenciju osoba koje sudjeluju na skupu, odnosno prikupljanje osnovnih podataka - ime, prezime i broj telefona.

    Osobe koje u bilo kojem svojstvu dolaze na skup prije dolaska trebaju izmjeriti temperaturu. Ako je ujutro viša od 37,2 te ako se osoba osjeća bolesno ili ima simptome bilo kakve bolesti, ne treba dolaziti.

    HZJZ preporučuje da se prije svakog skupa označe sva sjedeća mjesta međusobno udaljena metar i pol, a da se u zatvorenom prostoru omoguće isključivo sjedeća mjesta.

    Najveći broj osoba u zatvorenom prostoru organizator će odrediti ovisno o veličini prostora, prema kriteriju četiri metra četvorna površine po osobi.

    Dijele li se za izbornog skupa promotivni materijali, to mora radi za to zadužena osoba, održavajući pritom što veću udaljenost i što manje kontakata te učestalije dezinficirajući ruke. Hrana i piće na skupovima se poslužuju po preporukama koje vrijede za ugostiteljstvo, navodi HZJZ.