Svega 8 novooboljelih osoba u posljednja 24 sata, oporavilo se 1.232, a ukupno oboljelih u Hrvatskoj je 2.047

VIŠE IZ RUBRIKE

    U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je utvrđeno 8 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno je oboljelo 2047 osoba, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne. Oporavilo se 1232 .

    Od jučer do danas 4 osobe su preminule, pa je tako u Hrvatskoj od početka epidemije umrlo  63 ljudi, što daje 15 preminulih na milijun stanovnika. Dvije osobe su preminule u Koprivnici i dvije u Splitu.

    Na respiratorima je i dalje 21 osoba, a dosad je obavljeno ukupno 33.577 testiranja.

    -Silazna epidemijska krivulja ne smije značiti silaznu krivulju našeg opreza. Uz sve podatke koje smo dnevno ažurirali, od jučer su dostupni i strojno čitljivi podaci. Važno je nastaviti jasnu i transparentnu komunikaciju. Znate da smo se pripremali na dolazak virusa u Hrvatsku i pripremili smo se na adekvatan način. Formirali smo sekundarne i tercijarne centre. U sklopu druge faze sektorskih mjera dolazi do reaktivacije zdravstvenog sustava, izjavio je ministar zdravstva.

    -Imamo svega 8 novooboljelih što je iznimno povoljno. Imamo prostora da popuštamo naše mjere. Kao što znate u mnogim zemljama epidemija popušta. Od zemalja u okruženju su Mađarska, Slovenija i Srbija, a često se volimo uspoređivat s Austrijom, Švedskom i Belgijom. Mi smo na drugom mjestu po incidenciji, samo Mađarska ima bolji rezultat od nas. Mi imamo 497 na milijun oboljelih. Švedska ima 1874, Belgija 4028. Mi imamo najnižu stopu umrlih, 14 na milijun, Srbija ima 19, Švedska 225, Belgija 622. Ovo su rezultati naših mjera, naglasio je ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak.

    Kad je riječ o uputama za održavanje nastave u školama, Capak je rekao kako je završen nacrt uputa i smjernica kojeg sada pregledava Ministarstvo obrazovanja. Upute će biti objavljene u četvrtak, rekao je te dodao kako će upute za crkve vjerojatno biti objavljene sutra.