Nove mjere komentira za Prvi karlovački predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Karlovačke županije Mladen Puškarić

Hoće li vlasnicima biti isplativo prodavati pet kava otprilike svakih pola sata?

VIŠE IZ RUBRIKE

    Kao što je poznato, prije nekoliko dana Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute za ugostiteljske objekte kojima se dopušta rad, uz pridržavanje svih produepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja u 11 točaka. Također Vlada RH je najavila da će od 11.svibnja moći raditi ugostiteljski objekti, ali samo na vanjskom prostoru.

    Hrana i piće i sada se mogu izdavati na pragu, odnosno pred restoranom ili  kafićem, a i dostava je isto tako omogućena, međutim s obzirom na način na koji će moći raditi terase kafića i restorana pitanje je koliko će to vlasnicima biti isplativo.

    -Bojim se da kada se bude dozvolio rad na terasama, da kafići i restorani još neće tako lako otvarati svoja vrata. Za jednim stolom moći će sjediti dvije osobe na razmaku od dva metra i ako ugostitelj ima terasu na kojoj je nekada sjedilo 50 ljudi, sada će na toj terasi moći sjediti 10 do 15 ljudi. Hoće li vlasnicima biti isplativo prodavati nekih pet kava otprilike svakih pola sata ili nekoliko porcija jela i kako će sve to izgledati još uvijek su velike nepoznanice. Vrijeme će pokazati što će u skladu s razvojem situacije Vlada i krizni stožer odlučiti, kaže predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Karlovačke županije, Mladen Puškarić koji osobno smatra da su mjere malo prerigorozne i da se na ugostiteljima opet „lomi mač“.

    Dodaje i kako u velikim centrima ima po kvadratu prostora sigurno više ljudi nego u malom dućanu ili na terasama kafića. Osvrnuo se i na situaciju u hotelijerstvu i ugostiteljstvu u vrijeme koronakrize.

    -Koronavirus je neke od naših obrtnika, pogotovo turističkih djelatnika i hotelijera pogodio već u 12 mjesecu kada je počela naznaka te bolesti u Kini. Konkretno hotel Europa, kompletna „Plitvička cesta“, odnosno same Plitvice imaju pad broja noćenja od 98 do 100 posto i oni su taj virus osjetili daleko prije svih nas, jer većina njihovih gostiju bila je s područja Kine i Južne Koreje, istaknuo je Puškarić.

    Što se tiče samih ugostitelja, rekao je kako od ugostitelja radi samo dio onih koji imaju dostavu, te da se radi o nekih pet posto ljudi koji imaju takve resurse i to mogu raditi.

    -Definitivno su svi pogođeni, počevši od malih obrtnika koji ne mogu raditi poput frizera, pa do velikih obrtnika, građevinara koji mogu raditi vani, ali sa smanjenim brojem ljudi, zaključio je Puškarić. Ujedno je pohvalio mjere Vlade i gradova kojima se nastoji pomoći obrtnicima i ugostiteljima i sačuvati radna mjesta. (s.l.)