U Hrvatskoj 771 osoba ozdravila, od jučer tek 10 novooboljelih

VIŠE IZ RUBRIKE

    U protekla 24 sata imamo 10 novih bolesnika, što daje ukupan broj od 1881 bolesnika, a oporavljenih je 771.Testirano je 25.610, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

    Od jučer je preminulih bolesnika nema. Ukupno ih imamo 47. Kao dodatno objašnjenje zbog medijskih natpisa o dva bolesnika u Splitu, možemo reći da su preminuli u periodu nakon jučerašnje pressice splitskog stožera, a do naše pressice koja je bila nakon njihove - kazao je Beroš.

    U ovom trenutku na respiratoru je 18 oboljelih, 5 manje od jučer, a hospitalizirana su 324 bolesnika u bolnicama, a kod kuće se liječi 786 bolesnika. U samoizolaciji 13593, što je manje za 297 od jučer.

    Što se tiče epidemiološke situacije, stvari se mogu vratiti za neke točke i na staro, ako se pogorša nešto. Cilj sustava je bio usporavanje kretanja na području Hrvatske i ta odluka je imala vrlo veliku ulogu u sprečavanju širenja. Ne smijemo dopustiti da nas virus nadmudri i vrati na staro. Pozivamo građana da i dalje budu racionalni te da i nadalje mjesto stanovanja napuštaju samo u slučaju potrebe. 15 županija tražilo i dobilo suglasnost da se ukinu propusnice za putovanje unutar županija. Glavno pravilo je i dalje ostani doma, poručio je Načelnik stožera Davor Božinović.

    -Već smo zatražili od svih županijskih stožera da vrlo pomno prate situaciju i da vrlo brzo reagiraju kod svake zaraze jer od kvalitete njihovih reakcije ovisi krivulja, kaže. Hrvatska ima strategiju nošenja s krizom i da nije brzala s datumima. Zato ne najavljujemo da će se nešto dogoditi npr. 11. svibnja, objasnio je. Dodao da ćemo u četvrtak na sjednici Vlade ipak doznati neke informacije o hodogramu izlaska iz mjera. Do 4. svibnja produžene su  mjere zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima i obustavi javnog prometa.

    Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je kako su svi građani koji su od prošle srijede izvadili krv zbog kontrolnih ili nekih drugih pregleda, nevezanih za zarazu Covid-19, potencijalni kandidati za provođenje velike studije koja će pokazati koliko je duboko koronavirus ušao u populaciju. Testiranja će se provoditi u  Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Za najavljena serološka ispitivanja Capak je rekao da su nam ona interesantna kako bismo vidjeli koliko je populacija prokužena. Prva studija bit će na 1100 ispitanika. Reagencije očekuju do petka pa se nada da će brzo biti provedena testiranja.

    U gotovo pola županija u Republici Hrvatskoj u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba.