Epidemija koronavirusa zaustavila kapitalne projekte u Općini Saborsko, jedan čak na godinu dana

VIŠE IZ RUBRIKE

    Karlovačka županija s ciljem zaštite ljudi, a s naglaskom na nastavak normalnog poslovanja, kontinuirano provodi kolegije, kako interne, tako i one s gradovima i općinama kako bi se nastavilo provođenje kapitalnih projekata te iz prve ruke saznala situacija na terenu.

    Tako je bilo i danas. Održan je online kolegij s načelnikom Općine Saborsko putem Skype-a. Tom prilikom načelnik Marko Bićanić predstavio je trenutno stanje u novonastaloj situaciji.

    Pobrojao je razvojne programe koji se većinom temelje na turizmu i poljoprivredi zbog blizine Nacionalnog parka Plitvička jezera.

    -S privatnim investitorima pokrenuti su značajni projekti u turizmu, koji bi osim otvaranja novih radnih mjesta, privukli i velik broj posjetitelja u Saborsko. Jedan od vrijednih projekata je Kamp Saborsko kojeg gradi obitelj Mataković, a koji se nalazi u samom središtu mjesta. Projekt je prilično napredovao te je dio kampa dovršen, a samo otvaranje bilo bi spremno za ovu sezonu, no zbog epidemije koronavirusa odgađa se za sljedeću godinu. Vrijednost ovog projekta je 20 milijuna kuna, a uključuje izgradnju kampa sa smještajnim kapacitetima, bungalovima, bazenom i svim potrebnim sadržajima.

     

    - Drugi značajan projekt je Dom kulture i vatrogastva. Osim otvaranja novih radnih mjesta, projekt će doprinijeti unapređenju i opremanju vatrogastva na području Općine Saborsko te otvaranju prostora za društvena i kulturna događanja kako bi se poboljšale i proširile lokalne temeljne usluge za ruralno stanovništvo. Vrijednost projekta je 6,6 milijuna kuna. Radovi su također započeti, međutim kao i u prethodnoj situaciji gradilište je moralo zbog sigurnosnih razloga biti trenutno zatvoreno, rekao je među ostalim načelnik.

    U sklopu kolegija su razmatrane i mjere zaštite gospodarstva u funkciji očuvanja radnih mjesta, uz navođenje mogućnosti mjera koje bi se mogle i trebale primjenjivati s državne razine te razine regionalne i lokalne samouprave, a što je Karlovačka županija već inicirala.

    Podsjećamo, Karlovačka županija kroz svoj program 407 za 047 odradila nekoliko velikih projekata za općinu Saborsko, a poseban trud može se vidjeti i u samoj Općini koja ulaže u razvitak ovog kraja.

    Kolegiju su prisustvovale zamjenice župana Martina Furdek-Hajdin i Vesna Hajsan-Dolinar te zamjenik Mirko Martinović.(rb)

    foto:KAZUP