U posljednja 24 sata testirano je 901 pacijenat, pa je ukupan broj 20157, a na respiratoru je 31. Oporavljenih je 529, a hospitalizirano je 372 pacijenta.

U Hrvatskoj potvrđena ukupno 1791 osoba zaražena koronavirusom, 529 osoba ozdravilo

VIŠE IZ RUBRIKE

    U Hrvatskoj je novozaraženih 50 osoba, pa je ukupan broj osoba pozitivnih na koronavirus 1791.

    Ukupno je preminulo 35 osoba, u protekla 24 sata preminule su dvije starije osobe, žena i muškarac, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

    U posljednja 24 sata testirano je 901 pacijenata, pa je ukupan broj 20157, a na respiratoru je 31 pacijent. Oporavljenih je 529, a hospitalizirano je 372 pacijenta.

    Preminule su dvije osobe, jedna u Dubrovniku i jedna u Zagrebu.  Riječ je o 74-godišnjakinji iz Ploča i 78-godišnjaku iz Infektivne klinike „dr. Fran Mihaljević“

    -Smrti su češće kod kroničnih bolesnika. Kada osoba ima kroničnu bolest, onda je povod koronavirus i osoba je umrla s koronavirusom. Ako osoba nije imala kroničnih stanja, onda je umrla od koronavirusa", objasnio je Beroš.

    Ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković osvrnula se na novi proboj u Domu za starije i nemoćne u Zagrebu. Rekla je kako su posjeti domovima za starije zabranjeni još krajem veljače.

    -Ministarstvo je poduzelo mjere za sve korisnike socijalnih usluga u Zagrebu. Što se tiče zaštitne opreme za sve ustanove u sustavu, jasno je da se s koronavirusom borimo već 50 dana. Svaki sustav je pristupio nabavi zaštitne opreme što je ranije mogao. Zašto to Zagreb nije napravio za privatne domove, ja ne znam, rekla je Bedeković.

    -Nacionalni stožer će tijekom dana donijeti odluku o formiranju timova u lokalnim stožerima koji će vršiti uvid u to kako se u domovima provode mjere koje je propisao HZJZ. Timove će koordinirati epidemiolozi, dodao je Načelnik Nacionalnog stožera  Davor Božinović.  Ne isključujemo da se decentralizira popuštanje mjera u narednim danima, kazao je o popuštanju mjera u nekim županijama.

    Ministar Beroš ranije danas je izvijestio da je porast broja oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj i dalje linearan, građane je pozvao da se ne opterećuju datumom ukidanjem mjera ograničavanja kretanja i rada te prihvate da život nije stao nego se promijenio. Građane je pozvao da ustraju još malo, koliko je potrebno, jer zdravlje je iznad svega te da ostanu doma.

    Krunoslav Capak iz HZJZ-a osvrnuo se na budućnost turizma.

    -Ljeto se bliži, ali situacija je nepoznata. Ne znamo kakva će biti situacija u Europi. Ako situacija bude ovakva, da druge zemlje imaju goru situaciju nego mi, nikako neće biti dozvoljen dolazak turista. Ta djelatnost više neće izgledati kao prije, epidemiolozi će donijeti odluku kako to treba izgledati. Ako kod nas bude dobra slika, naši građani će moći doći na more, rekao je Capak, dodavši da će dolazak stranih turista ovisiti o stanju u njihovim zemljama.