Može i bez kvasca: Recept za brzi kruh s praškom za pecivo

VIŠE IZ RUBRIKE

    Ako vam kod kuće nedostaje kvasca za pravljenje domaćeg kruha, vašim je mukama došao kraj. Alternativni načini za pravljenje domaćeg kruha ovih su dana i više nego dobrodošli.

    SASTOJCI ZA KRUH S PRAŠKOM ZA PECIVO:

    30 dag brašna za dizanje ili glatkog brašna
    3 jaja (sobne temperature)
    6 žlica ulja
    3,5 dl mlijeka ili vode
    pola male žličice soli
    1 mala žlica praška za pecivo

    PRIPREMA:

    1. Kalup za pečenje namažite masnoćom po izboru i stavite na stranu. Upalite pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.

    2. U veću posudu ubacite sve suhe sastojke (brašno, sol i prašak) pa ih pomiješajte. U drugoj posudi pomiješajte jaja, mlijeko ili vodu i ulje. Potom mokre sastojke ulijevajte u posudu sa suhim sastojcima i dobro izmiješajte kuhačom dok se sve ne poveže.

    3. Dobivenu smjesu prebacite u pripremljen protvan i pecite oko 45 minuta. Kada primijetite da bi kruh mogao biti pečen, probodite ga čačkalicom u sredini i ako na njoj nema mokrih ostataka smjese – kruh je pečen.

    SAVJET:

    U kruh možete dodati razne začine po svojoj želji ili ga pak obogatiti nekim sjemenkama. Također možete i miješati različite vrste brašna. Na primjer, pomiješajte 15 dag bijelog i 15 dag raženog brašna.

    Uživajte u domaćem kruhu i dobar tek!

     

    izvor: zadovoljna.hr