Razgovor: Zoran Cicvara, predsjednik i glavni trener Kickboxing kluba "Tigar"

"Europski kup "Karlovac Open" trebao bi iduće godine ući u Svjetsku seriju"

VIŠE IZ RUBRIKE

    Kickboxing klub "Tigar" iz Karlovca svojim rezultatima iz godine u godinu sve je bliže samom vrhu karlovačkog sporta. I organizacijski i rezultatski klub je na visokoj razini. Nedavno je klub organizirao svečanost na kojoj su nagrađeni najbolji pojedinci u 2019. godini. Tu ideju treba zaista pohvaliti, tako nešto radi nekoliko klubova u Karlovcu, a bilo bi dobro da prihvate i drugi. Mladim sportašima puno znači kada ih se pohvali i nagradi. Kickboxing klub "Tigar" ovih dana u velikom je poslu, jer se radi na organizaciji Europskog kupa "Karlovac Open 2020", koji će biti održan od 7. do 9. veljače u Sportskoj dvorani na Rakovcu i u dvorani Ekonomsko-turističke škole. Članove kluba u ovoj godini očekuje niz značajnih natjecanja. O svemu tome razgovarali smo s prvim čovjekom karlovačkog kickboxinga i izbornikom kickboxing reprezentacije Hrvatske za tatami discipline Zoranom Cicvarom.

    Kako idu pripreme za Europski kup "Karlovac Open 2020."?

    -Onog dana kada završi turnir, počinju pripreme za novi Europski kup u kickboxingu. Tako da smo mi nakon prošlogodišnjeg Europskog kupa, odmah počeli s pripremama za "Karlovac Open 2020.". Mi smo nakon Europskog kupa nastupali na turnirima, koji su nama od interesa, od svjetskih i europskih kupova do turnira na kojima smo vraćali klubovima, koji su bili kod nas na natjecanju. To su prijatelji koji su bili na Europskom kupu u Karlovcu i mi njima vraćamo dolazak na naš turnir. Nema države u kojoj nemamo prijateljski klubove, to je jedna dobra stvar. Nas su zvali u Izrael, Alžir, Veliku Britaniju i druge zemlje, jednostavno ne možemo sve to pohvatati i stići, imamo te neke obaveze koje smo unaprijed definirali. To je znak da nas u cijelom svijetu priznaju.

    Koliko će država ove godine nastupiti na Europskom kupu u Karlovcu?

    -Broj država na Europskom kupu u Karlovcu bio je između 25 i 30, ove godine smo doživjeli nagli skok s 31 države prošle godine, već sada imamo prijavljene natjecatelje iz 37 država. Još očekujemo dvije države koje su se najavile. To je ogroman skok u kvaliteti samog natjecanja, jer su rijetka natjecanja na kojima nastupaju natjecatelji iz četrdeset zemalja. Ima niz država, koje su nove na našem natjecanju. Prijavio nam se Reunion, to je otok u Indijskom oceanu, koji je francuska kolonija, a imaju svoju kickboxing federaciju i prijavili su se za dolazak u Karlovac. Dolaze Španjolci, koji nisu nikad bili kod nas, stižu Grci u većem broju. Ima država, koje po prvi put dolaze na nas turnir, Brazilci stižu s dva vrhunska borca u K1. Prijavili su se natjecatelji iz Portorika i Ekvadora, a dolaze i američki borci. Stiže vrhunski borac iz Indije, dolaze i predstavnici Alžira, Tunisa i Egipta te kompletna Europa.

    Hoće li među sudionicima biti i osvajači medalja na svjetskim i europskim prvenstvima?

    -Samo iz Hrvatske dolaze brojni osvajači medalja na svjetskim i europskim prvenstvima. U k1 i ringovnim disciplinama stižu vrhunski borci. Najavili su se i najbolji ruski natjecatelji. "Karlovac Open" postao je jedan vrhunski turnir i ja se nadam da bi iduće godine mogao ući u Svjetsku seriju.

    Kakav je program turnira?

    -Europski kup bit će održan od 7. do 9. veljače. U petak će biti registracija natjecatelja, vaganje, te priprema dvorana, Sportske dvorane na Rakovcu i dvorane Ekonpomsko-turističke škole. Bit će prikazane glazbene forme. Seminar iz pointfightinga za mlade natjecatelje održat će svjetski prvak iz Bugarske Borislav Radulov. U subotu kreće natjecanje u pointfightingu u Sportskoj dvorani na Rakovcu, istovremeno u dvorani Ekonomsko-turističke škole bit će dva ringa, gdje će biti natjecanja u ringovnim disciplinama, u K1, low kicku i full contactu. U nedjelju u Sportskoj dvorani na Rakovcu bit će natjecanja u kick lightu i light contactu, a u dvorani Ekonomsko-turističke škole polufinale i finale u ringu, K1, low kick i full contact. Ograničeni smo na oko dvije tisuće natjecatelja i na više od toga ne možemo ići, ako želimo zadržati kvalitetu. Moram istaknuti da je Izrael prijavio 92 natjecatelja.   

    Imali ste proteklih godina velikih problema sa smještajem sudionika. Kakva je sad situacija?

    -Smještaj je bio naš najveći problem, sada je nešto bolja situacija, ali još uvijek fali kreveta, posebno hotelskog smještaja. Privatnog smještaja je sve više, no potrebno je što više hotela, koji mogu primiti kompletne timove. Kada dođe autobus sa 60 ljudi, to je cijeli tim, oni hoće biti zajedno i njima se mora osigurati hotel. Imamo desetak takvih timova. U novi hotel na Baniji bit će smješten Izrael. Morat ćemo dio natjecatelja smjestiti u Zagrebu.

    Što očekujete na turniru od svojih natjecatelja?

    -Mi imamo super kvalitetne natjecatelje. Nedavno sam vodio manji tim, šest natjecatelja, u Italiju na Europski kup. Osvojene su četiri medalje. Posebno se istaknula Lara Mihalić, koja je nedavno nagrađena kao jedna od najboljih mladih sportašica u Karlovcu. Mihalić je u Italiji osvojila dvije zlatne medalje, u kadetskoj i u juniorskoj konkurenciji. Ostvarila je u šest borbi, šest pobjeda. Još je mlada, ima četrnaest godina, ali ima tu neku žicu, od nje očekujem puno u budućnosti, ako ostane u tom ritmu. Ona će sigurno na Europskom kupu u Karlovcu biti kandidatkinja za medalju. Tu su još Leon Mušnjak, Matej Medved, Roka Puljak, Luna Spasojević, Ana Pranjić i Lana Kirin. Imamo niz odličnih boraca.   

    Kakva je situacija s mlađim uzrastima?

    -Upisao se veliki broj novih mladih članova, od kojih se stvara novi tim, koji će se uskoro približiti glavnom timu. Imat ćemo ukupno šezdeset natjecatelja, a to nema niti jedan klub u Karlovcu. To nam je bitno, jer ćemo moći u jednom vikendu nastupiti na tri do četiri natjecanja, a to nam je bitno zbog ovih vraćanja dugova klubovima, koji nastupaju na našem turniru.

    Nedavno ste organizirali jednu lijepu svečanost za članove kluba na kojoj ste nagradili najbolje. Kakve su bile reakcije natjecatelja?

    -Svi su bili sretni i zadovoljni. Uvijek gledam istaknuti i nagraditi najbolje, ali na taj način i potaknuti ostale da u tim najboljima vide uzore i da i oni postignu odlične rezultate. To nisu bile neke ogromne nagrade, bile su simbolične, ali oni to jako vole, a to nije bio za klub preveliki trošak.

    Koji su vam glavni ciljevi u ovoj godini?

    -Nama je prvenstveni cilj napraviti ovaj turnir da zadrži kvalitetu i vrijednost te da ga proguramo u višu klasu, u Svjetsku seriju. Onda će on ući među turnire na koje se mora doći, sada se još uvijek ne mora doći, ali kvaliteta je takva da svi dolaze. Kada će turnir ući u Svjetsku seriju, onda će on biti bodovan za svjetsku rang listu, ukupno je pet takvih turnira. Drugi cilj u ovoj godini je nastup kadeta i juniora na Svjetskom prvenstvu, a seniora na Europskom prvenstvu. Svjetsko prvenstvo za kadete i juniore bit će održano u Moskvi, u Rusiji, a Europsko prvenstvo za seniore u Antaliji, u Turskoj. Izbornik sam za tatami discipline i imam dosta posla. Mi izbornici surađujemo, stožer za tatami discipline i stožer za ringovne discipline. Mi smo jedna ekipa, koja radi na stvaranju najboljih natjecatelja za nastupe na svjetskim i europskim prvenstvima. Ono što moram reći je da ništa neće moji natjecatelji dobiti jer sam ja izbornik, naprotiv, tek sada moraju pokazati da vrijede i da ih ja mogu uvrstiti u reprezentaciju. Naravno, da će članovi "Tigra" biti u reprezentaciji. U ovom kadetskom i juniorskom dijelu vidim ih nekoliko, to su Lara Mihalić, Matej Medved, Leon Mušnjak, Roka Puljak, koja je stalno u vrhu te Luna Spasojević. U tim mlađim uzrastima imamo više kandidata za reprezentaciju. Seniorski tim nije u punom angažmanu, neki studiraju, na završetku su kineziologije, a neki su zaposleni, pa sada usklađuju obaveze i treninge. Možemo očekivati da će ove godine kandidati za seniorsku reprezentaciju biti Petra Lončar, Lucija Cicvara, Robert Basara i David Furdek, ako ne bude otišao u specijalne postrojbe Hrvatske vojske. David Furdek bio je treći na svijetu, Petra Lončar i Lucija Cicvara su se već niz puta dokazale, a Robert Basara bio je svjetski prvak nekoliko puta. Basara zbog fakulteta nije bio posljednjih godina u pravom treningu. Oni svi ulaze ove godine u sustav treninga i od njih očekujem velike rezultate.   

    Što mogu očekivati ljubitelji borilačkih sportova na Europskom kupu?

    -Natjecanje će biti izuzetno atraktivno i kvalitetno. Nastupit će najbolji sportski borci, pa pozivam ljubitelje borilačkih sportova da od 7. do 9. veljače dođu u Sportsku dvoranu na Rakovcu i u dvoranu Ekonomsko turističke škole. Pokrovitelji turnira su predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Hrvatski olimpijski odbor i Središnji državni ured za sport.

    Branko Obradović