Karlovac je sinoć bio ispunjen velikim obljetnicama, kulturom i baštinom

VIŠE IZ RUBRIKE

    Noć muzeja u naš je grad privukla mnoštvo posjetitelja. Na jednu noć sve su karlovačke ustanove i lokacije koje čuvaju svoje nasljeđe postale muzeji. Tema ovogodišnje Noći muzeja bile su velike obljetnice.

    Gradski muzej Karlovac svoj je sadržaj nudio na četiri lokacije - Stari grad, galerija Vjekoslav Karas, Muzej Domovinskog rata na Turnju te sami Gradski muzej. Svoja vrata su otvorili i čuvari karlovačkog duhovnog blaga, Franjevci. U blizini Zvijezde posjetitelji su mogli razgledati stara, nekadašnja vozila i opremu naših Vatrogasaca, a već četvrtu godinu za redom bogat program pripremaju učenici i profesori Gimnazije Karlovac. Ove su godine obilježili stotu godinu Kina Edison, pokazali su i stara učila koja je navodno koristio nekadašnji rakovački gimnazijalac Nikola Tesla, ali i brojni drugi poznati rakovački đaci.

    -Na Noći muzeja najviše me veseli što je došlo jako puno posjetitelja. Također me oduševljava koliko su Karlovčani zainteresirani za sve ove izložbe, istaknula je gimnazijalka Nika.

    S druge strane Korane, karlovački akvarij, Aquatika predstavio je izložbu o krapinskom pračovjeku, edukativnu radionicu te svoju najveću atrakciju - akvarij. Svoja nova znanja sakupljena u Aquatici podijelile su s nama Anamarija i Katarina.

    -Jako mi se svidjela izložba pračovjeka, a svidjele su mi se i ribice. Naučila sam nešto novo o somovima, naime, oni se zapravo kreću navečer i često se zavuku na riječno dno između grana. Tada izgledaju kao da su mrtve, ali zapravo spavaju, kazala je Anamarija.

    -Meni su se najviše dojmili ljudi iz prapovijesti, ali i ribice, nadodala je Katarina.

    Vrata svoje baštine otvorilo je i Nacionalno svetište svetoga Josipa koje je pripremilo predavanja, umjetničke izložbe, razgledavanje župne crkve Blažene Djevice Marije Snježne te grkokatoličke kapele Ranjenog Isusa.

    Razne karlovačke lokacije otvorile su svoje škrinje kulturnog blaga i podijelile ih posjetiteljima. (ma)

    foto: d.n/i.č.