Razgovor: Nikica Vukelja, trener Stolnoteniskog kluba "Aquaestil"

"Imamo jako dobru generaciju mladih igračica i igrača"

VIŠE IZ RUBRIKE

    Stolnoteniski klub "Aquaestil" obilježio je tijekom prošle godine 60 godina uspješnog djelovanja. Pred kraj 1959. godine u sklopu Sportskog društva Duga Resa, a pod okriljem tadašnjeg industrijskog giganta Pamučne industrije, sportski entuzijasta Josip Stojković osnovao je stolnotenisku sekciju. Pod vodstvom trenera Trupkovića, Vrane i Severa klub je brzo napredovao i uskoro postao jedan od najuspješnijih u bivšoj državi. Posljednjih 30 godina, od 1989. klub djeluje pod ravnanjem trenera i sportskog direktora Nikice Vukelje i u tom razdoblju po broju reprezentativaca Hrvatske, broju medalja na europskim prvenstvima te ostalim domaćim i međunarodnim uspjesima, "Aquaestil" se premetnuo u jedan od vodećih hrvatskih klubova. O proslavi šezdeset godina kluba, aktualnostima u klubu i planovima za budućnost razgovarali smo s trenerom Nikicom Vukeljom.

    Završno obilježavanje 60 rođendana kluba bilo je krajem prošle godine. Kakvi su dojmovi?

    -Da, klub djeluje 60 godina, od toga je trideset mojih, mogu reći da sam dugo u klubu, od 1989. godine. Mislim da smo lijepo obilježili šezdeseti rođendan kluba, ništa spektakularno. Nije bilo ništa neuobičajeno, ali je ipak obilježeno. Dobar dio bivših igrača, igračica i trenera okupio se pred Novu godinu, obnovili smo sva ta stara prijateljstva i kontakte. Direktan rezultat toga je dogovor da svakog četvrtka od 20 sati imamo okupljanje bivših igračica, igrača i trenera. Na tim rekreativnim druženjima ne igra se samo stolni tenis, već svi mogu koristiti i našu teretanu. No, nema vremena za odmor, počeo nam je u subotu drugi dio prvenstva, a uskoro nam dolaze Amerikanci na treninge.

    Jeste li zadovoljni s rezultatima ostvarenim u prošloj godini?

    -Andrea Pavlović je prva na seniorskoj rang listi u Hrvatskoj, a to je i bio cilj u prošloj godini. U listopadu je došla na prvo mjesto rang liste seniorki, što je uspjeh, jer je tek prvu godinu bila seniorka. Naravno, cilj nam je da što duže ostane na toj poziciji. Treba istaknuti da je Andrea prošle godine ostvarila sjajan uspjeh na državnom seniorskom prvenstvu. Osvojila je jedno zlato i dva srebra. Prvakinja države bila je kod mješovitih parova, a kod ženskih parova i pojedinačno osvojila je srebrne medalje. To neće biti lako obraniti, to je sigurno. Marta Vukelić ispunila je jedan cilj, a to je bio plasman na Svjetsko juniorsko prvenstvo, koje je održano u Bangkoku u Tajlandu. Tamo su nastupile 64 najbolje svjetske juniorke, a Vukelić je ušla među 32 najbolje, što je dobro. Prošla godina bila je uspješna za Martu. Ligu smo odradili više nego dobro, drugi smo, ako ne računamo Časlovu legiju stranih igračica, prvi smo u državi.

    Što može Andrea Pavlović napraviti na Europskom prvenstvu za igračice do 21 godinu, koje će biti održano od 4. do 8. ožujka 2020. godine u Varaždinu?

    -Nije nemoguće da Andrea Pavlović ostvari u Varaždinu ozbiljan rezultat. U paru igra s Bratenko iz Ukrajine, s kojom je igrala na jednom europskom juniorskom prvenstvu. Mislim da taj par ima šansu za medalju, s malo sreće u ždrijebu. Pojedinačno, teško je reći, nije nemoguće da dođe blizu medalje. Uspjeh bi bila četvrt završnica, a osmina završnice bila bi dobar rezultat. Ona će još jednu godinu igrati u konkurenciji seniorki do 21 godine, ima još jedno europsko prvenstvo pred sobom. Na prvenstvu u Varaždinu nastupit će pedeset najboljih igračica i igrača u Europi do 21 godine. 

    Što se može očekivati u Superligi za žene?

    -U ovoj sezoni nema play offa, da je ostao play off bilo bi nezgodno za ekipu "Dr. Časla", ali na žalost nema doigravanja. Imamo 0:3 iz prvog susreta. A meč je bio takav da je mogao završiti 3:0 za nas. Sva tri meča bila su u fixu, mi smo izgubili 0:3, a oni su imali samo deset poena više od nas. Neće biti lako, ali sezona je duga, svašta se može dogoditi. Možda im koja Kineskinja ne dođe na mečeve s "Varaždinom" ili "TIS-om" i stvari se mogu zakomplicirati. Može se dogoditi da naš susret s njima ipak bude odlučujući. Drugi dio prvenstva počeli smo uvjerljivom pobjedom u Bjelovaru, a nadam se da ćemo tako i nastaviti.  

    Kakva je situacija s dolaskom igrača i igračica iz drugih zemalja na pripreme u Dugu Resu?

    -Veliki je interes za treniranje kod nas. Uskoro nam dolaze američki igrači i igračice, kod nas će trenirati, tu će se pripremati nekoliko tjedana, a zatim će nastupiti na turnirima u Švedskoj i Češkoj, pa se opet vratiti nama. Nakon priprema, idu na turnire u Italiji i Tunisu. Tako smo sada na neki način jedna od europskih baza za američke i kanadske igračice i igrače.  

    Najmlađi članovi kluba postižu sve bolje rezultate, jeste li zadovoljni s njima?

    -Činjenica je da smo intenzivirali rad s mladim igračicama i igračima, morali smo, jer se bliži smjena generacija. Zadnjih četiri, pet godina dominirali smo u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji, sada igračice polako izlaze, vrijeme čini svoje i mora se krenuti od početka. Doista smo intenzivirali rad s najmlađima, bili smo prije dva tjedna na turniru u Italiji, Leeloo je osvojila brončanu medalju na vrlo jakom međunarodnom turniru u kategoriji starijoj od svoje. Ušla je u polufinale turnira, a nastupile su igračice iz osam zemalja iz južne i srednje Europe. Bronca je značajan uspjeh, ali to je i prva međunarodna medalja naše nove generacije. Imali smo na tom natjecanju desetak igračica i igrača i svi su solidno odradili posao.  

    Što se može očekivati od te nove generacije?

    -Mislim da je to dobra generacija, puno radimo, dobri su uvjeti, to je naša tradicija da dobro radimo s mlađim uzrastima. Činjenica je da smo bili jaki u godištima od 1999. do 2001. Marta  Vukelić i Ana Stepinac su 2001. godište, a Lana Stepinac je dvije godine mlađa. Kod četiri, pet godišta nismo imali dobru generaciju, ali to je ustvari i normalno. Jaka generacija koja ide po turnirima, u koju se puno ulaže, normalno ostavi iza sebe neku malu rupu. Sada imamo ponovno dobru generaciju, to su djevojčice i dječaci rođeni od 1996. do 2011. godine. Trebat će s njima puno raditi, nakon dvije, tri godine moći će se očekivati kvalitetni rezultati.  

    U toj novoj generaciji ima i talentiranih dječaka, što znači da ne vrijedi ono što su neki govorili da ste ženski klub. Kako to komentirate?

    -Mi nikada nismo bili ženski klub, nego se jednostavno događalo da su cure ostvarivale bolje rezultate. Uspješni smo već dugi niz godina u ženskoj konkurenciji, ali bilo je i dobrih rezultata kod muških. Sada imamo dobru generaciju dječaka i mislim da će ostati u stolnom tenisu, da neće otići u nogomet ili negdje drugdje.

    Povodom 60 godina kluba uljepšali ste svoj stolnoteniski dom jednim lijepim jumbo plakatom. Kakvi su komentari?

    -Da, puno je pozitivnih komentara. Htjeli smo da svi oni koji dođu u Dugu Resu znaju da je taj grad značajan centar stolnog tenisa, a da je naša dvorana hram tog sporta. U zadnjih dvadesetak godina osvojili smo dvadeset medalja na europskim prvenstvima. To nije mala stvar i smatramo da se to treba znati.

    Što se u ovoj godini može očekivati od Pavlović i Vukelić?

    -Andrea Pavlović i Marta Vukelić sada su obje seniorke, premlade su da bi se plasirale na Olimpijske igre u Tokiju. Pavlović je bila na Olimpijskim igrama mladih u Argentini. No, odlazak na iduće Olimpijske igre trebao bi biti cilj za obje igračice. One su još mlade, cilj je napredovati i što više se približiti svjetskom vrhu. U ženskoj stolnoteniskoj reprezentaciji dolazi do smjene generacija, a Pavlović i Vukelić su budućnost reprezentacije.

    Puno je ostvareno u proteklih šezdeset godina, koji su ciljevi u idućih deset godina?

    -Pa, jedan od ciljeva moglo bi biti osvajanje naslova klupskog prvaka Europe. Bili smo u polufinalu Kupa europskih prvakinja. To bi trebalo biti u interesu, ne samo kluba, već i lokalne zajednice, grada i županije. Marketinški bi to bila jaka stvar, a za to ostvariti ne treba puno novaca. Jedan od ciljeva je i osvajanje olimpijske medalje, iako je to zaista vrlo ambiciozno, smatram da to ne treba isključiti. Naravno, za ostvarivanje vrhunskih rezultata treba puno raditi, ali treba i podrška zajednice i sponzora.  

    Branko Obradović