Od danas do 19. veljače nacrt prijedloga Pravilnika bit će objavljen na web stranicama Grada Karlovca i u tom razdoblju svi zainteresirani sugrađani i predstavnici suvlasnika i upravitelja mogu se javiti sa svojim mišljenjima, prijedlozima i primjedbama

Novi Pravilnik o sufinanciranju energetske obnove vanjskih zidova višestambenih zgrada

VIŠE IZ RUBRIKE

    Grad Karlovac izradio je nacrt prijedloga Pravilnika o sufinanciranju energetske obnove vanjskih zidova na višestambenim zgradama na području grada Karlovca. Tim pravilnikom definiraju se kriteriji i način sufinanciranja energetske obnove, odnosno način dodjele sredstava iz Proračuna Grada Karlovca.

    -Predmet Pravilnika je sufinanciranje vanjskih zidova i to bočnih, dvorišnih i uličnih pročelja, zatim svih vanjskih zidova prema negrijanim prostorima, odnosno prema garažama, prema provjetravanim tavanima, od grijanog prostora prema vanjskom prostora, ali predmet sufinanciranja nije energetska obnova krovišta niti vanjske stolarije. Ono što će se sufinancirati je izrada glavnog projekta energetske obnove vanjskih zidova i sami radovi na energetskoj obnovi. Sufinanciranje će biti u iznosu od 49 posto, odnosno do maksimalnog iznosa za izradu glavnog projekta a to je 10 tisuća kuna, a za radove na energetskoj obnovi do 100 tisuća kuna, istaknula je pročelnica upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Ana Hranilović Trubić.

    Govoreći o kriterijima, naglasila je kako su to starost zgrade, odnosno što je zgrada starija dobit će više bodova kod prijave. Jedan od kriterija je i suglasnost suvlasnika, što znači da će oni koji imaju veći broj potpisa od svojih suvlasnika dobiti više bodova. Treći kriterij je prolaznost topline nakon energetske obnove, odnosno oni koji će imati manju toplinsku prolaznost nakon energetske obnove dobit će više bodova. Dodatni kriterij, kako je pojasnila, odnosi se na one zgrade koje će ovom energetskom obnovom postići da je zgrada jedna energetski zatvorena arhitektonska sredina. Primjerice, zgrade koje imaju više ulaza gdje je ostao jedan ulaz koji nije energetski obnovljen, ako ovom energetskom obnovom bude obnovljen, tada će to nositi više bodova.

    -Od danas do 19. veljače Pravilnik će biti objavljen na web stranicama Grada Karlovca i u tom razdoblju web savjetovanja sa zainteresiranom javnošću molimo sve sugrađane i predstavnike suvlasnika i upravitelja da se jave sa svojim mišljenjima, prijedlozima i primjedbama. Nakon 19. veljače Pravilnik će biti upućen na prvu sljedeću sjednicu Gradskog vijeća na usvajanje, poručila je Hranilović Trubić.

    Javljanje će, kako je navela, biti isključivo putem javnog natječaja, a troškovi koji će se priznati bit će samo oni koji nastanu nakon objave javnog natječaja.

    -Na javni natječaj mogu se prijaviti samo oni koji se javljaju putem predstavnika suvlasnika ili upravitelja i oni koji imaju minimalno 51 posto suglasnosti svojih suvlasnika. Krajnji rok za prijavu bit će definiran javnim natječajem, a predviđeno je da radovi budu završeni do kraja ove godine jer su tako osigurana i proračunska sredstva, zaključila je Hranilović-Trubić. (sl)

    Foto: (ič)