Židovski blagdan svjetla nakon dugo godina ponovno obasjao Karlovac

VIŠE IZ RUBRIKE

    Hanuka, najveći je židovski blagdan koji se nakon dugih 70 godina ponovno obilježio u našem gradu. Židovi svake godine kroz tjedan Hanuke pale posebne devetokrake svijećnjake hanukije i to tako da svake večeri zapale po jednu svjetiljku toga svijećnjaka.

    -Hanuka je jedan od najomiljenijih židovskih blagdana. Na ovaj dan se prisjećamo dana kada je u drugom stoljeću prije Krista bio oskrvljen poganskim narodima Jeruzalemski hram. Kako bi se Hram ponovno obnovio i posvetio, Židovi su trebali paliti svijeće na menori. Međutim, posvećenog ulja je bilo dovoljno samo za jedan dan, a trajalo je osam dana. To je zaista čudo! kazala je Tena Bunčić.

    Prvu svijeću na hanukiju je upalio gradonačelnik Damir Mandić.

    -Hanuka u ovo adventsko vrijeme osvjetljava našu karlovačku stvarnost i budi onaj optimizam kojeg katolici doživljavaju kroz Božić, a Židovska vjerska zajednica kroz Hanuku. Nadam se da će se ova inicijativa nastaviti tijekom godina jer Karlovac ima svoju kulturnu baštinu i tradiciju koja uključuje i Židovsku zajednicu u Karlovcu. Važno je istaknuti i poveznicu naše i židovske kulture jer ako uđemo malo dublje u zapadnu civilizaciju, vidjet ćemo da je to judeo-kršćanska civilizacija, istaknuo je Mandić.

    Brojni su Židovi ostavili neizbrisiv trag pridonoseći kulturnom, društvenom, političkom i gospodarskom životu Karlovca. Zahvaljujući ljubavi, entuzijazmu i nesebičnosti pojedinaca, grad je danas bogatiji za brojne kulturne institucije, društva, građevine i parkove, koji su Karlovac nekada i danas svrstavale u vodeća mjesta po kvaliteti života. (ma)

    foto: d.n.