Na Sajmu svoje proizvode i usluge predstavlja sljedećih pet dana 61 izlagač, 20 OPG-a i 4 strukovne škole, na oko 1000 m2 natkrivenog prostora, od kojih je 200 m2 osigurano za edukacijsko- izložbene sadržaje. Pored domaćih izlagača, na sajmu sudjeluju i gosti iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, predstavnici pet hrvatskih županija i Grada Zagreba.

Na ŠRC-u Korana otvoren 16. Obrtnički sajam i po prvi puta Poljoprivredni sajam

VIŠE IZ RUBRIKE

    Na ŠRC-u Korana, večeras je otvoren 16. Obrtnički sajam Karlovačke županije i 1. Poljoprivredni sajam u sklopu tradicionalnih 33. Dana piva.

    Na Sajmu svoje proizvode i usluge predstavlja sljedećih pet dana 61 izlagač, 20 OPG-a i 4 strukovne škole, na oko 1000 m2 natkrivenog prostora, od kojih je 200 m2 osigurano za edukacijsko- izložbene sadržaje. Pored domaćih izlagača, na sajmu sudjeluju i gosti iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, predstavnici pet hrvatskih županija i Grada Zagreba.

    Sajam su svečano otvorili izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, izaslanica predsjednika Vlade i ministra gospodarstva, pomoćnica resornog ministra Ana Mandac i zamjenica župana Karlovačke županije Marina Furedk Hajdin.

    Potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dalibor Kratofil naglasio je, da po svemu sudeći dolaze bolja vremena za obrtništvo i poljoprivredu zbog činjenice da se je ovaj Sajam održavao i u vrijeme najveće krize i recesije i da je opstao. Zahvaljujući ovoj Vladi koja zadnji niz godina radi dosta na reformskim promjenama, a sve u cilju olakšavanja rada i poslovanja obrtnika i gospodarstvenika, prvenstveno na poreznim rasterećenima, iako ne tempom kojim bi mi htjeli, pomaci su znatni i vidljivi te pozdravljamo svaku takvu inicijativu, rekao je Kratofil.

    Još jednom je naglasio da preveliko administrativno opterećenje guši i onemogućava normalno poslovanje svakom obrtniku. Moramo biti svjesni da se tu u velikoj većini slučajeva radi o malim ili srednje velikim poduzećima sa malim brojem zaposlenih, koja nemaju ni kadrovske ni pravne službe koje bi obavljale te specifične poslove i pratile zakonske promjene koje se kod nas događaju praktički preko noći. Zato pozdravljam ponovno osnivanje Državnog inspektorata od kojeg imamo čvrsta obećanja da se više neće odmah represivno djelovati na obrtnike i poduzetnike, već će se uočene anomalije pokušati otkloniti edukacijom i upozorenjima, a ukoliko pojedinci ni tada ne otklone anomalije u poslovanju, onda će se primijeniti za to zakonom predviđene kazne, zaključio je Kratofil.

    Izaslanica predsjednika Vlade i ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, pomoćnica resornog ministra Ana Mandac prilikom prigodnog obraćanja izjavila je da Vlada RH kroz resorno ministarstvo radi u nekoliko smjerova kako bi što više pomogla poduzetnicima i obrtnicima. S jedne strane donosimo zakonodavne okvire, pa se već idući tjedan očekuje na sjednici Vlade prijedlog izmjene i dopune Zakona o obrtu, prema kojem bi se ponovo „ dite vratilo materi“ kaže Mandac.

    Što bi značilo da se naučnički ispiti vraćaju u nadležnost HOK, pa će tako djeca koja su u strukovnim školama zaista učiti od majstora u njihovim  radionicama, za što su osigurana velika financijska sredstva.

    -Odlična vijest koju s vama mogu podijeliti je ta, da u sljedeće tri školske godine svako dijete koje upiše strukovnu školu u sustavu jedinstvenog modela obrazovanja dobiva stipendiju od 1500 kuna mjesečno, a svim poduzetnicima koji tu djecu uzmu na naukovanje, nudimo mogućnost da sami obrazuju radnu snagu. Prema tom projektu, svim poslovnim subjektima koji uzmu djecu na naukovanje osigurana su financijska sredstva do 500 tisuća kuna, od čega će jedan dio ići na troškove učenika, drugi majstoru koji s njim radi, a treći poduzetnika za nabavu ili materijala ili opreme potrebne za edukaciju. Vjerujem da smo i ovim aktivnostima na najboljem putu da djeci koja se školuju za strukovna zanimanja osiguramo potrebna znanja, da kad završe proces obrazovanja budu odmah spremna za tržište rada i da rade onaj posao za koji su najbolje obučena, zaključila je Mandac.

    Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, s pozornice poručio je prisutnima da mi u Hrvatskoj prije svega trebamo mijenjati ustaljene navike i mentalitet, po kojem je rad slabo ili nikako cijenjen. Moramo početi promovirati kulturu rada, svako zvanje, a pogotovo obrtničko, je nešto za što se zaista treba školovati i na taj način si osigurati egzistenciju. Naglašavam da smo mi u Gradu Karlovcu u doslovnom smislu riječi servis Obrtničkoj komori, pa je i ovaj Sajam oblikovan prema njihovim namjerama i željama. Isto tako, sa potporama koja osiguravamo nastojim im biti od koristi, kaže Mandić.

    -S jedne strane promocija obrtničkih zanimanja i sami obrtnici koje trebamo promovirati pa i preko ovakvih manifestacija u nadolazećem vremenu mogli bi riješiti problem nedostatka radne snage, mišljenja je Mandić.  (rb)

    Foto: i.č.