„Čušpajz“ od crvene leće i organskog povrća, ćufte od cikle i salata, bio je današnji menu „Ručka za sve“, za koji se tražilo „repete“

Avadhuta ponovo pripremila i osigurala 300 porcija "Ručka za sve"

VIŠE IZ RUBRIKE

    Avadhuta, udruga za promicanje multikulturalnosti i zdravih stilova života danas je na prostoru gradske tržnice ponovo organizirala podjelu "Ručka za sve". Inače, riječ je o projektu koji se sastoji od humanitarno-edukativnih akcija besplatnog dijeljenja zdravih veganskih toplih obroka, društveno ranjivim skupinama, koji se u našoj županiji u kontinuitetu provodi već 10 godina.

    U pripremi, podjeli i druženju s građanima oko 300 porcija veganskih obroka, sudjelovalo je i četrdesetak mladih volontera  iz Litve, Italije, Hrvatske, Slovenije i Bugarske koji borave u Dugoj Resi u sklopu EU projekta "Open your Heart", kojem je nositelj udruga Avadhuta. Zdrava veganska hrana, doslovce je u trenu podijeljena, jer kako kaže Tkalčec naši sugrađani tijekom godina, već su se naviknuli da je jelo ukusno i zasitno iako nema mesa, a nekima je nažalost ovo vjerojatno bio jedini obrok u danu.

    -„Čušpajz“ od crvene leće i organskog povrća, ćufte od cikle i salata, bio je današnji menu „Ručka za sve“, za koji se tražilo „repete“, iako takav interes za vegeterijansku ili vegansku hranu nije bio na početku naših akcija, kaže Domagoj. Prisjeća se, da je prije desetak godina bilo dosta skepse i nepoznanica, jer u jelu nema mesa te hoće li se opće najesti ili u konačnici hoće li im se nešto desiti ukoliko pojedu jedan takav obrok.

    -No, mi odustajali nismo i sistematskim edukacijama kroz našu udruga, koja traje već 13 godina uspjeli smo približiti specifičnu vrstu prehrane, koja je prije svega izvor zdravlja i energije, našim sugrađanima, od kojih su neki zauvijek promijenili stil i filozofiju življenja, pa sada žive u skladu s prirodnim zakonima te veganskim ili vegeterijanskim prehrambenim navikama.

    Bilo je zanimljivo i zabavno gledati mlade ljude, iz raznih europskih zemalja, pune entuzijazma kako zdušno, uz pomoć i „ruku i nogu“ ali i uz pomoć pokoje tek naučene hrvatske riječi tumače ljudima, što jedu i od kojih namirnica je spremljeno koje jelo. Naime, ti mladi ljudi u našoj županiji, u Dugoj Resi borave desetak dana u sklopu Erasmus + projekta.

    -Projekt se zove „Open your heart“, u njemu sudjeluje 40- tak mladih iz Litve, Italije, Hrvatske, Slovenije i Bugarske koji deset dana zajednički uče o empatiji i emocionalnoj inteligenciji. Među ostalim naučili su više o različitim tipovima ljudi, kako je u „tuđim cipelama“, kako biti empatičan prema sebi pa i Planetu. Pa je tako i današnje druženje na karlovačkoj tržnici za njih bila svojevrsna edukacija tijekom koje su mogli iskusiti i osjetiti empatiju za vrijeme podjele ručka, kaže Tkalčec, koji još dodaje da je ovaj projekt jedinstven i po tome što nema službene stručne predavače.

    -Predavači su svi, mladi su osmislili i organizirali projekt, pripremili su radionice i seminare koje su sami vodili, prenosili vlastita znanja i iskustva putem kojih su dolazili do vrijednih spoznaja i važnih životnih vještina u cilju povećanja emocionalne inteligencije i empatiju.

    A za one koji još ne znaju, udruga Avadhuta djeluje u Haulikovoj ulici, u Zvijezdi, gdje se nalazi i mali restoran „Chandra“ samo sa veganskim „menijem“, koji je trenutno zatvoren, a svoja vrata ponovno otvara početkom rujna, kada će krenuti i novi ciklus akcija „Ručak za sve“. Plan je odraditi oko osam akcija u Karlovačkoj županiji i podijeliti oko četiri tisuće toplih i zdravih obroka.

    "Ručak za sve" sufinancira Karlovačka županija, Grad Karlovac, Grad Duga Resa, Gradska Toplana i Agencija za mobilnost i programe Europske unije. (rb)

    Foto:i.č.