Održani informativno predavanje o napretku projekta i javna tribina
Radovi na CGO Babina gora u završnoj fazi, očekuje se početak probnog rada u veljači 2026.
VIŠE IZ RUBRIKE
U četvrtak, 20. studenoga 2025., u organizaciji društva CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM KODOS d.o.o. (KODOS), održani su informativno predavanje o napretku projekta Centar za gospodarenje otpadom (CGO) Babina gora i javna tribina namijenjena općoj javnosti. Događanja su privukla značajnu pozornost javnosti, uz odaziv građana, ključnih dionika i predstavnika medija.
Predavanje o napretku projekta održao je voditelj projekta Dražen Babić koji je istaknuo kako su radovi na CGO Babina gora u završnoj fazi te se očekuje početak probnog rada u veljači 2026. Probni rad će potrajati najmanje šest mjeseci nakon kojega bi CGO trebao biti spreman za tehnički pregled i dobivanje uporabne dozvole. Ako uvjeti budu zadovoljeni, krajem ljeta 2026. krenuo bi puni rad CGO-a.
Sudionicima javne tribine uvodno se obratila Marija Tufeković, direktorica KODOS-a, te je istaknula da je većina ciljeva i zadataka koji su predstavljeni na prethodnoj javnoj tribini u 2023. danas ostvarena: radovi na projektu idu planiranom dinamikom, u tijeku je ishođenje okolišne dozvole, a zatim slijedi i dobivanje dozvole za gospodarenje otpadom. Osim projekta izgradnje, KODOS je proveo velik broj informativnih i edukativnih aktivnosti za javnost, uključujući edukativne aktivnosti prilagođene za djecu predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi na temu odvajanja otpada. Kako je cilj tribine bio i predstaviti funkcioniranje sličnog CGO-a, Krešimir Relja, rukovoditelj službe gospodarenja otpadom u Centru za gospodarenje otpadom Šibensko-kninske županije BIKARAC d.o.o., govorio je o razvoju ovog Centra i podijelio je iskustva njegova rada. Jedan od ciljeva ovoga Centra je iz otpada stvoriti energiju, tj. ostvariti energetsku oporabu.
O smanjenju otpada od hrane i korištenju nusproizvoda prehrambene industrije u proizvodnji hrane govorila je dr. sc. Sandra Zavadlav, prof. struč. stud. s Veleučilišta u Karlovcu, tako da je predstavila projekt HRanjivi Inovativni 3D-eserti (HRID). U okviru projekta istražuje se primjena održivih tehnologija Industrije 4.0 poput aditivne tehnologije 3D ispisa u proizvodnji inovativnih funkcionalnih 3D ispisanih proizvoda te se ispituje potencijal nedovoljno iskorištenih biljnih resursa i nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj personalizirane hrane. Koristi su izuzetne zato što će se održivim načinom prerade potrošaču osigurati nutritivno vrijedan, zdravstveno ispravan, zanimljiv prehrambeni proizvod, a proizveden na ekonomski i ekološki prihvatljiv način.
Građani i ostali sudionici imali su priliku izraziti svoja stajališta i postaviti pitanja te su predavači stoga odgovarali na pitanja o financiranju projekta, o cijeni zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada, zatim o tehnologiji i kapacitetima Centra.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.



