Izniman interes mlade publike

Proteklog vikenda održano je deseto izdanje festivala "Udar groma"

VIŠE IZ RUBRIKE

Udar groma

Karlovački klub Stardust već drugu godinu zaredom ugostio je festival nezavisne glazbe Udar groma. Festival je 2014. godine pokrenula udruga KA-MATRIX s ciljem da jednom godišnje u Karlovac dovede metal i hardcore punk bendove koji će uz nastupe imati i dovoljno vremena za druženje s publikom, predstavljajući pritom novitete s ekstremne glazbene scene. Ovogodišnje izdanje je uz žestoke svirke obilježio izniman interes mlade publike kojoj kronično nedostaje ovakvih koncerata u Karlovcu.

Tokom godina, festival je mijenjao lokacije, no osnovna ideja „od scene za scenu” ostala je nepromijenjena. Vrijedi spomenuti da su neki od najvažnijih bendova domaće nezavisne scene upravo na Udaru groma održali svoje prve koncerte ili po prvi put nastupili u Karlovcu. Među njima valja izdvojiti Left to Starve, koji su svoj prvi nastup imali 2014. godine, Mašinko koji su tada tek bili u usponu, riječka supergrupa Black Cult, te bendovi poput pulskih Bolesno Grinje FakofbolanOld Night , KrematoriumSpeed ClawViperaHazarder, Arises, Disbaja, Nulla Osta i mnogi drugi.

U prvih deset godina na festivalu je nastupilo više od stotinu bendova, a redovno ga posjećuje publika iz cijele Hrvatske, uz goste iz Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kao i do sada, deseto izdanje festivala nezavisne glazbe "Udar groma" u Karlovcu dovelo je aktualna imena s domaće "hard & heavy" scene: zagrebačko-ljubljanski bend Vipera, Survived By Nothing iz Zagreba, mlade karlovačke pankere Živa Meta, zadarske thrash/groove veterane E.N.D., varaždinsku death metal mašinu Corpse Grinder i novonastale zagrebačke tehničke death metal zvijezde Emberam.

Prve večeri, po publici koja se okupljala ispred Stardusta, moglo se zaključiti da se priprema nešto drugačije od uobičajenog klupskog programa. Festival je otvorio mladi karlovački hardcore punk bend Živa Meta, privukavši očekivano mlađu publiku, mnogi od kojih su došli u pratnji roditelja. Živa Meta, koja posljednjih godinu dana povremeno nastupa na različitim događanjima u Karlovcu i okolici, svojim "raw 80s" punk stilom s utjecajem d-beata donosi osvježenje na lokalnoj sceni. Njihov energični nastup privukao je vršnjake, mlade pankere i metalce, što obećava da bi do idućeg „Udara" moglo nastati još nekoliko novih bendova.

Survived By Nothing, hardcore bend iz Zagreba, donosi mješavinu hardcora s tehnički odsviranim metalom, čime su postali sve traženiji na žanrovskim festivalima širom regije. Zagrebačko-ljubljanski trojac Vipera opravdao je status headlinera prve večeri svojim brzim i žestokim rock'n'roll zvukom, najbliže opisanom kao "Motorhead-a-like". Vipera je u Karlovcu predstavila novi album PRAXIS, objavljen i na Bandcampu i na audio-kaseti.

Druga večer bila je rezervirana za bendove koji u manjoj mjeri koketiraju s hardcore punkom. Zagrebački bend Emberam oduševio je sviračkom i tehničkom virtuoznošću koja ih stavlja rame uz rame sa svjetskim imenima. Njihov tehnički thrash/death metal podsjeća na najbolje dane američkog benda Death i kanadskih velikana Voivod.

Varaždinski Corpse Grinder opravdao je naziv "death metal mašina" svojim beskompromisnim nastupom zbog čega su rado viđeni gosti na festivalima i koncertima širom zemlje. Publika, i mlada i starija, rado je sudjelovala u energičnom "moshu" i "wall of deathu".

Večer je zatvorio bend E.N.D., osnovan u Zadru prije gotovo trideset godina pod imenom Evil Never Dies. Njihov zvuk evoluirao je u složeniju tehničku formu, uključujući elemente industrial groovea, death metala i hardcorea. Njihov stil podsjeća na švedske Meshuggah, uz primjese Fear Factory i Pantere.

Veliki interes mladih iznenadio je gostujuće bendove, koji su primijetili da u Karlovcu, unatoč nedostatku adekvatne infrastrukture, vlada interes za metal i hardcore. Klub Stardust trenutno je jedino mjesto u Karlovcu gdje se može čuti ovakva muzika, a "Udar groma" ostaje jedini festival koji dovodi izvođače ovih žanrova u grad. Publika stoga s nestrpljenjem čeka nova koncertna događanja i, u skladu s mogućnostima, posjećuje zagrebačke klubove ili odlazi na koncerte u Rijeku, Pulu, Ljubljanu.

Festival je organizirala udruga KA-MATRIX uz podršku Grada Karlovca, u suradnji sa Savezom udruga KAoperativa i klubom Stardust.