Grad Karlovac

Gradonačelnik Mandić: U gradu Karlovcu bistra voda je za piće

VIŠE IZ RUBRIKE

Grad Karlovac je sa Zavodom za javno zdravstvo Karlovačke županije dogovorio da će sugrađanima gdje se pojave zamućenja koja su opravdana, što mora potvrditi ViK izlaskom na teren, preuzeti trošak testiranja

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić i njegova zamjenica, ujedno i načelnica Stožera civilne zaštite grada Karlovca Ivana Fočić poslijepodne su održali konferenciju za medije.  Proteklih dana je Grad Karlovac, odnosno tvrtka Vodovod i kanalizacija i Zavod za javno zdravstvo u više javnih institucija i ustanova odradio uzorkovanje i testiranje vode za piće. Svi nalazi su pokazali da je voda pitka i tu je poseban naglasak stavljen na vrtiće, odnosno škole, kazao je uvodno gradonačelnik i nastavio.

-Imamo informaciju da je Državni inspektorat, preko Sanitarne inspekcije isto tako uzorkovao vodu na određenim lokacijama. Sigurno znamo za vrtić Dubovac da je taj nalaz sukladan i nema dileme da svi uzorci koji su uzeti da su sukladni parametrima te da je voda pitka i može se koristiti. Na dnevnoj razini pratimo broj zamućenja koja se prijavljuju u Vodovod i kanalizaciju. Činjenica je da od prije nekih mjesec-dva dana kada je bilo 20 do 25 prijava, danas je to došlo do četiri ili pet, s tim da sve prijave nisu opravdane, a ViK vodi redovno evidenciju o tome, kazao je.

Stručno povjerenstvo za vodu namijenjenu za ljudsku potrošnju je na traženje ViK-a još 15. srpnja dostavilo ViK-u, odnosno Zavodu za javno zdravstvo upute na koji način i kako postupati, posebice zbog velikih radova u gradu Karlovcu. ViK ih je i iznio u javnost.

-Više puta smo jasno komunicirali da zamućena voda nije za piće; sigurno kada ju testirate pokazat će neke parametre koji su se i pojavljivali u javnosti. Kod tih parametara jako je važno imati na umu da je Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije ove godine odradio 75 testiranja. Četiri uzorka su bila nesukladna; dva mikrobiološka, a dva na olovo. Ono što je utvrđeno kod olova to je dio koji vezan za instalacije, dodao je gradonačelnik.

U ponedjeljak i utorak na traženje Vodovoda i kanalizacije, a i iz njihove obveze, odrađen je još jedan sastanak Stručnog povjerenstva za vodu namijenjenu za ljudsku potrošnju. Danas je Vodovod i kanalizacija i javnost upoznao s tim mišljenjem.

-Ovo stručno mišljenje Povjerenstva, odnosno u konačnici Ministarstva zdravstva još jednom ponavlja ono što je bitno u mišljenju iz mjeseca srpnja te ide i korak dalje. Ta aktivnost koja bi se u narednim mjesecima trebala odraditi; ViK je do sada ispirao na onim lokacijama gdje su se pojavljivala zamućenja; držim da ćemo to morati u biti učiniti na 750 kilometara mreže. Po nekim iskustvima iz nekih drugih gradova koji su to napravili, odnosno imali su iste probleme u svojim vodoopskrbama, to se u jednom dijelu pokazalo i pozitivno, naveo je.

Testiranja ViK-a dostupna su na mrežnim stranicama Vodovoda i kanalizacije. Ustvrdio je  da Vodovod i kanalizacija rade sukladno svim propisima, odnosno da maksimalno poštuju sve svoje zakonske obveze i ne samo oni. ViK u ovom lancu nije jedini odgovoran. Tu je i Zavod za javno zdravstvo, Državni inspektorat, odnosno  Sanitarna  inspekcija i sva ona tijela koja su propisana. U tom kontekstu gradonačelnik Mandić je ponovio ono što kaže i  struka.

-U gradu Karlovca bistra voda je za piće. Sve ostale informacije su nažalost u nekim slučajevima namjerne dezinformacije, istaknuo je gradonačelnik Damir Mandić.

Izvijestio je da je Grad Karlovac sa Zavodom za javno zdravstvo Karlovačke županije dogovorio da će sugrađanima gdje se pojave zamućenja koja su opravdana, što mora potvrditi ViK izlaskom na teren, preuzeti trošak testiranja. Izjavio  je da i lokalne i nacionalne institucije svakodnevno prate stanje vodoopskrbe u gradu Karlovcu.

Govoreći pak o manganu i nalazu koji je komuniciran već tijekom jučerašnjeg dana putem društvenih mreža izjavo je da je ostao šokiran.

-Pratio sam danas što je izjavljivano, pogotovo u kontekstu nalaza laboratorija ViK-a od 3. listopada gdje su u biti potpuno suprotni nalazi. Onda mi je zapela za uho jedna informacija da na toj lokaciji već 2,5 godine postoji problem. Tražio sam od upravitelja zgrade informaciju je li bilo kakvih radova na toj lokaciji. Službena informacija upravitelja zgrade je da su prošli tjedan mijenjane interne instalacije u toj zgradi. Na samu lokaciju sutra će otići i načelnica Stožera civilne zaštite grada Karlovca da s predstavnikom suvlasnika provjeri o čemu se radi. Zašto? I u ovim preporukama se upućuje sve nas suvlasnike zgrada koja je naša odgovornost po pitanju razina određenih elemenata u vodi i pitanju održavanja. Mislim da je svima, a posebno građanima grada Karlovca najbitnija istina.

Jučer je kao član saborskog odbora uputio zamolbu predsjednici  Odbora za zaštitu okoliša i zelenu tranziciju da se u skorije vrijeme organizira sjednica na kojoj bi bila tematska točka o zamućenju vode u gradu Karlovcu.

Gradonačelnik Mandić se osvrnuo i na određene političke izjave koje se pojavljuju u javnosti već tjednima

-Određene teze i informacije koje su jutros izrečene, pogotovo od političara s lokalne razine u gradu Karlovcu i saborskih zastupnika Zvonimira Troskota i Draženke Polović su definitivno  dno dna politike. To se tako ne radi. Jedno je politička borba, jedno je borba za „komad“ vlasti i svi mi koji smo u tom prostoru na to moramo biti spremni. Ali ovo što se sad događa u Karlovcu, gdje se konstruiraju određene teze, je nešto što nije prihvatljivo. Nije prihvatljivo za nikoga u Karlovcu, nikoga u Hrvatskoj. Moj prijedlog im je da prije nego što rade to što rade, razmisle kome to rade. Da ,nastoje nauditi trenutnoj političkoj vlasti i to je politička borba. Ali  svojim širenjem dezinformacija, a najdramatičniji dio je bila Troskotova izjava za karlovačku bolnicu, rade nemjerljivu, ne daj Bože, nepopravljivu štetu građanima Karlovca. Pozivam ih da se vrate u okvire političke borbe, fer, argumentirane, činjenične i onda možemo o svemu raspravljati. Neću se referirati na političare koji su jutros koristili tragediju u pojedinim obiteljima, da bi sebi dali na važnosti ili da bi istaknuli svoje političko postojanje. Mislim da to stvarno nikome ne treba, zaključio je gradonačelnik Damir Mandić.

Grad Karlovac je od Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije zatražio da ih ubuduće izvijeste o rezultatima svih testiranja koje će se provoditi kao i da ta informacija bude dostupna javnosti.