Uzeto nekoliko uzoraka da se utvrdi koncentracija mangana

Državni inspektorat na terenu, uzeti uzorci vode, čekaju se nalazi!

VIŠE IZ RUBRIKE

Iz VIK-a navode kako nemaju detalje je li taj analitički izvještaj odraz internih instalacija dotične gospođe ili nije

Nakon današnje pressice Možemo! na kojoj su se osvrnuli na nalaz vode odnosno na uzorak uzet iz stana na Dubovcu koji pokazuje kako je u karlovačkoj vodi prisutan mangan deset puta veće od dopuštenog reagirali su iz VIK-a.

Pojasnili su ako dođe do nesukladnog uzorka, bilo monitoringom, bilo internom analizom postoji strogo potpisana procedura kojom se prijavljuje nesukladan uzorak i nakon toga se pristupa popravnim radnjama.

-Obzirom da je ovaj uzorak uzet od strane potrošača na vlastitu inicijativu i da je gospođa sama uzorkovala, dostavila uzorak u Zavod za javno zdravstvo mi ne znamo pojedinosti s koje slavine je uzeto, na koji način je uzorkovano. Znači uzorkovano je na internoj instalaciji od samog potrošača. Da je uzorkovano od Zavoda za javno zdravstvo u sklopu monitoringa procedura bi bila sljedeća- mi bi morali uzeti uzorak na javnoj mreži i dokazati da nesukladnost ne potiče od nas. Međutim, pošto je ovo bio uzorak u informativne svrhe od samog potrošača tu nadležne službe nemaju protokol za postupanje jer nije uzeto na propisani način. Nemamo detalje je li taj analitički izvještaj odraz internih instalacija dotične gospođe ili nije, pojasnila je voditeljica laboratorija za analizu pitke vode Dolores Rajić.

Upravo zbog toga Državni inspektorat je jučer poslao tehničara iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da uzme nekoliko uzoraka da se utvrdi koncentracija mangana.

Nalazi koji su jučer uzeti od strane sanitarnog inspektora poslani su u Zavod za javno zdravstvo na analizu te će se kroz koji dan znati rezultati.

Napominje kako građani nemaju razloga za brigu dok god im se isporučuje bistra voda. Kada primijete da je voda obojana šalju ekipu na ispiranje cjevovoda, nakon čega bi građani trebali isprati svoje interne instalacije i čim dobiju bistru vodu mogu je slobodno konzumirati. Također navodi kako sve dosadašnje analize bistre vode pokazuju da se voda može konzumirati,  zaključno je izjavila Rajić.