Županijska investicija u Specijalnoj bolnici Duga Resa

Uređenjem podruma dobit će više kapaciteta, širi se poliklinika bolnice

VIŠE IZ RUBRIKE

Ugovor „težak“ gotovo 730 tisuća eura potpisan je danas u Specijalnoj bolnici za produženo liječenje Duga Resa. Ugovor se odnosi na izvođenje radova na sanaciji vlage u podrumskom dijelu dugoreške bolnice.

Jako je to važan projekt za bolnicu, napomenula je ravnateljica Višnja Mihalić-Mikuljan, jer će time dobiti dodatne prostore.

-Možemo našu polikliniku jednim dijelom preseliti u podrum, kancelarije, nezdravstvene radnike, jer mjesta u poliklinici za ambulante i naše doktore više ni nema. Dobit ćemo dodatno mjesta za polikliniku i ambulante, a s druge strane, po novom projektu, u podrumu će se izgraditi svlačionice za sestre, obnovit će se vešeraj, peglaona, napravit će se kapelica i to će biti jedan moderan prostor.  

Radovi neće obuhvaćati samo stari dio bolnice već i novi istaknuo je Marijo Popovački, direktor tvrtke Izgradnja Popovački koja je izvođač radova. Prostor je kako je rekla i ravnateljica zbog starosti, ali i čestih prodora vode u jako lošem stanju tako da je pred građevinarima zahtjevan posao.

-Ogolit će se svi zidovi i podovi, izvest će se novi sustav drenaže, prekidi kapilarne vlage, injektiranje zidova, objekt će se konstruktivno pojačat, sa svim novim instalacijama, struje, vode, vatrodojave, i u konačnici urediti u jedan novi, funkcionalni, moderni prostor koji će djelatnici moći koristiti narednih puno godina, istaknuo je Popovački.

Ugovor s izvođačem potpisala je županica Martina Furdek Hajdin. Podsjetila je i na prethodna kapitalna ulaganja; energetsku obnovu i sanaciju šteta od potresa, što se posebice odnosilo na sanaciju klizišta u blizini bolnice.

-Ovo ulaganje će proširiti kapacitete bolnice. Posebno smo sretni kada na javnoj nabavi posao dobiju naše domaće snage, s područja naše županije i kad ta sredstva ostaju u opticaju u našem gospodarstvu, naglasila je.

Dugoreška bolnica po novom zakonu jedina je bolnica kojoj je Županija osnivač i svi će napori, napomenula je županica, biti usmjereni u tu ustanovu.

-Podsjetila bih na ulaganja u opremanje, nabavu suvremenih uređaja, a jednako tako ne možemo zaobići i ulaganja u ljude, u specijalizacije liječnika koji u bolnici rade. Sigurna sam da je to garancija kvalitetnog zdravstvenog sustava i svakodnevnim naporima same bolnice i nas u Županiji nastojimo  to i ostvariti, poručila je Furdek Hajdin.

Ravnateljica Mihalić Mikuljan je napomenula da se u bolnici radi i na sanaciji klimatizacije, a podsjetila je što je od opreme nabavljeno. Iz decentraliziranih sredstva Specijalna bolnica je opremila odjel za palijativu gdje je sad 25 kreveta,  a bilo ih je 10, čime se kvaliteta bolnice znatno povećala. Nabavljeni su i novi digitalni rendgen, mamograf i ultrazvuk. Novi kolonoskop i gastroskop u planu su za iduću godinu također iz decentraliziranih sredstava, a dugoreškoj je bolnici odobreno 102 tisuće eura.

-Liste čekanja zahvaljujući novim uređajima i novim liječnicima koji su se vratili sa specijalizacije su smanjene. Dakle liječnici iz Duge Rese ne odlaze, nego dolaze i zbog toga sam jako zahvalna županiji koja nam stvarno pomaže, ali i svim našim djelatnicima, zaključno je rekla ravnateljica.