Etno baština

Škola tambure KUD-a Rečica

VIŠE IZ RUBRIKE

Radosno je čuti zvuke tamburice koji bi, prema svemu sudeći i dalje trebali živjeti uz Kupu

Kulturno umjetničko društvo „Rečica“ nakon proslavljenih 100 godina postojanja, nastavlja održavati tradiciju folklornog djelovanja i očuvanja rečičke baštine, uključivanjem najmlađih  članova, kako plesača tako i svirača.

Posebna potreba pokazala se za sviračima kojih danas nažalost u folklornom djelovanju ima sve manje. Vođen tom idejom, KUD Rečica već neko vrijeme zagovara školu tambure za svoje polaznike.

U ovoj godini škola tambure prepoznata je kao važna potreba u kulturnom djelovanju našega kraja i financirana je od Karlovačke županije kroz programe javnih potreba u kulturi.

Taj vjetar u leđa donio je nove članove i popunio redove malih muzičara koji se žele pridružiti dugoj glazbenoj tradiciji rečičkoga kraja.

Trinaest polaznika škole tambure KUD-a Rečica marljivo uči glazbene osnove i vježba folklorne pjesme, a podijeljeni su u dvije starosne skupine.

Tako su na ovogodišnjem Vusikovanju u Rečici, tradicionalnoj rečičkoj manifestaciji, nastupili objedinjeni, uz pratnju svoga voditelja, Matije Prigorca.

-Najmlađe rečičke tamburaše očekuje još većih nastupa do kraja ove godine, a vjerujemo da će im to biti pozitivni izazovi. Spremni su i dalje kontinuirano raditi na svojim vještinama kako bi oplemenjivali folklorni rad te napredovali u svome kulturnom rastu. Radosno je čuti zvuke tamburice koji bi, prema svemu sudeći i dalje trebali živjeti uz Kupu, naglašavaju iz KUD-a.