Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije

U ponedjeljak, 21. listopada, počinje cijepljenje protiv gripe

VIŠE IZ RUBRIKE

Zaštitite se na vrijeme

U Zavod je stiglo 12 tisuća doza cjepiva što je nešto više nego u prošloj sezoni; u tijeku je njegova distribucija

U županijski Zavod za javno zdravstvo stiglo je cjepivo protiv gripe. Cijepljenje protiv gripe počinje u ponedjeljak, 21. listopada.

-Za sezonu cijepljenja protiv gripe u sezoni 2024./2025. za Karlovačku županiju zaprimili smo 12 tisuća doza cjepiva. To je nešto više od procijenjenih potreba koje smo dobili od naših cjepitelja na terenu. Distribucija cjepiva je u tijeku i cijepljenje bi trebalo početi kao što je već navedeno u ponedjeljak, 21. listopada. Cjepivo je besplatno za iste kategorije stanovništva kao i prijašnjih godina. To  su osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici bez obzira na dob uključujući i djecu, štićenici domova za starije osobe i institucija za njegu kroničnih bolesnika te djelatnici koji se o njima brinu. Radi se o kategorijama stanovništva kod kojih sama gripa ima veću vjerojatnost  izazivanja dodatnih komplikacija, hospitalizacija i slično. Ako neka osoba spada u ove kategorije, a zbog nekog razloga, alergija ili nečeg drugog se ne smije cijepiti protiv gripe, pravo na besplatno cijepljenje  imaju članovi njezine obitelji da bi ju zaštitili. Isto tako odnosno po istom principu cijepe se i zdravstveni radnici, a cijepljenje je također preporučeno za trudnice, rekla nam je voditeljica Službe za epidemiologiju u Zavodu dr. Renata Hlaj.

Građani se i ove godine mogu cijepiti kod svojih obiteljskih liječnika, ali i u Zavodu, dodaje dr. Hlaj.

-Kod nas u Službi za epidemiologiju mogu se cijepiti prvenstveno oni koji nemaju liječnika u Karlovačkoj županiji kao i oni koji se istovremeno žele cijepiti protiv COVID-a. To mogu učiniti srijedom od 8 do 10 sati i petkom od 12 do  14 sati.