Ponovo Zvonimir Troskot u Karlovcu

Mandić Troskotu: „Puno je dezinformacija, ovo su deplasirane političke podvale“

VIŠE IZ RUBRIKE

S građanima smo svaki dan i oni moraju imati zdravstveno ispravnu vodu, poručio gradonačelnik

Zamućena voda u pojedinim karlovačkim kvartovima ne prestaje biti tema, a o tome je danas na Dubovcu ponovo govorio saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot. Pozvavši se na rezultate analize vode uzete iz stanova u Ulici Eugena Kvaternika, on je ustvrdio da „Karlovčani piju uklorirane fekalije“. Istaknuo je da je analiza rađena i u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u Zagrebu i pokazala je da je u vodi visoka razina bakterija te da nije sigurna.

-O ovome će biti upozoreni predsjednik države, predsjedniku Vlade, Odboru za nacionalnu sigurnost, Državnom odvjetništvu jer je ovo sad prešlo svaku granicu, život Karlovčana je stvarno doveden u pitanje i to više ne može nitko kontrolirati. To nije više samo Zvijezda, nije samo Gaza, problem aglomeracije koji se vidi u vodi koja se pije, a to nije ništa drugo nego uklorirana fekalija, to potvrđuju i stručnjaci koji su iščitavali ove izvještaje. To su sad i ostali dijelovi grada koji se žale na posljedice same aglomeracije, kazao je Troskot.

On tvrdi da voda s povećanom razinom bakterija i klora može dovesti do gastroenteroloških problema, upale crijeva, želuca, temperature, iritacije…

-Poziv građanima - prije svega nemojte piti ovu vodu. Ovo je izrazito opasna voda. Vodu testirajte konstantno i čuvajte je da imate dokaz za tužbe koje ćete pripremati kasnije jer je isključiva krivnja i isključiva odgovornost gradonačelnika Mandića i Malenice, rekao je još Troskot i dodao da „u Karlovcu vlada zakon šutnje“ te da gradske vlasti misle da sve mogu kontrolirati.

U nastavku je rekao da će ovaj problem ipak ići na nacionalnu razinu i to onu najvišu.

Na konferenciji su bili i građani kod kojih je jučer bila direktorica Vodovoda i kanalizacije. Komentirali su tu situaciju, jer kako im je rečeno problem je u njihovim kućnim instalacijama.

-Jednostavno želim da trovanje nas koji imamo jako velike račune i redovno ih plaćamo, konačno prestane. Imam probleme sa želucem, susjeda ima osipe po tijelu. Navečer kad se tuširam ja se tuširam u čistoj, muž se tri minute kasnije tušira u žutoj vodi. To se ne događa konstantno, ali u tjedna dana to se dogodi barem četiri puta, rekla je jedna od stanarki spomenute zgrade.

Neki od njih su poslali vodu na analizu, a nalaz je ovih dana poslan i medijima. Građane je zanimalo zašto Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije nakon ovih nalaza nije reagirao, jer smatraju da Zavod prvenstveno treba štiti građane.

-Bit će zamoljen predsjednik Vlade i sve instance da pošalju povjerenika koji će moći preuzeti ovako kompleksan projekt jer ovo je sad izašlo izvan granica kontrole, rekao je još u zaključku saborski zastupnik Troskot.

Na izjave Zvonimira Troskota i okupljenih građana odgovorio je gradonačelnik Damir Mandić, koji je također bio na Dubovcu. Na početku je istaknuo da se zamućenja događaju na nekih 10 posto mreže i to ne kod svih korisnika i da će bit izazovno utvrditi zašto se to događa.

-U ovom trenutku sigurno je da do zamućenja dolazi uslijed radova u gradu. Drugi problem koji je u međuvremenu detektiran je određeno puknuće u bivšoj vojarni Luščić. Vodovod i kanalizacija sad nastoji locirati to mikropuknuće. Određena zamućenja su se dogodila uslijed nedavnog puknuća u Novom centru, znači magistralnog cjevovoda. Nedavno smo imali situaciju u Domobranskoj kad smo imali zamućenje na Baniji istaknuo je Mandić i dodao da je problem da se pojavljuje puno neprovjerenih informacija.

-Ovo što je rekao gospodin Troskot, ako je jedan posto ovoga točno, pogotovo oko zaraženosti vode, ne samo nacionalnu sigurnost treba sve dignuti na noge i ja se pridružujem tome i vjerujem da ćemo to učiniti zajedno kao saborski zastupnici. Ovdje imamo situaciju koja je, po meni isto tako problematična. Radi se o tome da se puno neprovjerenih informacija plasira u javnost. Htio sam komentirati i informaciju koja se pojavila na mrežama vezano za određenu bakteriju koja se pojavila u bolnici. Odmah sam zatražio očitovanje i bolnice, Zavoda za javno zdravstvo i VIK-a. Ove insinuacije kako se u Karlovcu ne smije ništa reći kako je sve pod kontrolom, to su deplasirane političke podvale. Očekujem  da to dobijem pismeno, a prema onom što sam dobio usmeno te informacije nisu točne. Plasiranje takvih informacija je nedopustivo. Potrudit ćemo se da te informacije do kraja stvarno provjerimo, rekao je Mandić.

Gradonačelnik se referirao i na direktoricu ViK-a i dolazak Katarine Malenice u nedjelju popodne u stanove građana.

-Stvarno nisam znao da ide na teren, kasnije smo komunicirali. Ona je bila i prije tri tjedna na terenu kod nekih drugih suvlasnika. Osobno da me pitala ja bih joj rekao da stvarno nema potrebe da ide.  Možemo joj s te strane i dati priznanje jer je stvarno u nedjelju išla provjerit što se događa, komentirao je.

Zaključno je konstatirao da se cijela situacija oko zamućenja vode koristi u političke svrhe.

-Ovo je politička diverzija. S građanima smo svaki dan i oni moraju imati zdravstveno ispravnu vodu. Gospodin Troskot, kao nestručnjak, kao političar, problemu pristupa isključivo politički. Ovo je politička arena i ona je otvorena za sve, kazao je Mandić i pozvao Troskota da promijeni boravište i kandidira se sljedeće godine kandidira za karlovačkog gradonačelnika.