Vodovod i kanalizacija

Malenica: "U javnom prostoru šire se dezinformacije"

VIŠE IZ RUBRIKE

    Aktualna tema zamućenja vode na karlovačkom području bila je tema današnje konferencije za novinare u tvrtki Vodovod i kanalizacija.

    Aktualna tema zamućenja vode na karlovačkom području bila je tema današnje konferencije za novinare u tvrtki Vodovod i kanalizacija.

    -U posljednje vrijeme imamo jako puno dezinformacija u javnom prostoru. Prvo bih htjela spomenuti zadnju informaciju koja se širi u medijima, vezano uz bakteriju pseudomonas. Ona se ne prenosi vodom i tu nema opasnosti. Imamo službene informacije iz Opće bolnice Karlovac. U bolnici na godišnjoj razini ima 20 do 30 oboljelih i nije zabilježen porast broja oboljelih od 2019. godine, kako se navodi u medijima, istaknula je direktorica te tvrtke, Katarina Malenica.

    Osvrnula se i na prijave vezane uz zamućenje vode.

    - U zadnje vrijeme imamo dosta prijava zamućenja na javnom sustavu i intenzivno radimo na rješavanju problema, stalno smo u komunikaciji s građanima i na terenu. Važno je da se pronađu uzroci i otklone. Na svaku prijavu o zamućenoj vodi naši timovi izlaze na teren, utvrđuju je li prijava opravdana, otvaraju hidrante, obnavljaju ispiranja na javnom sustavu i nakon toga šalju povratnu informaciju u tvrtku. Važno je da ljudi prijave svako zamućenje, a nažalost imamo i iskustava gdje nisu sve prijave bile opravdane. To se dogodilo upravo jučer na Dubovcu gdje smo imali dvije prijave, jednu u Kvaternikovoj i jednu u Pivovarskoj ulici. Nakon što su naši djelatnici izašli na teren, na hidrantu su vidjeli da je zapravo voda čista. Nakon toga posjetili smo korisnike koji su nam pokazali kakva voda teče iz slavine i bila je bistra. Jako je bitno odvojiti javni sustav od internih instalacija i zato pridajemo pažnju prijavi svakog korisnika jer se čest dogodi da se u istoj zgradi jedan korisnik žali na žutu vodu dok drugi korisnik kaže kako nikada nema zamućenja. U javnom prostoru također širile su se neke analize gdje je analizirala mutna voda i gdje su uzorci uzimani sa slavina u kućanstvu što nije ispravno i gdje zapravo nije ni pisalo od kojeg ovlaštenog laboratorija su te analize izrađene. Nas kao tvrtku nadzire sanitarna inspekcija i Zavod za javno zdravstvo i oni su sa svim tim upoznati i nismo dobili nikakav nalog da postupamo suprotno onome kako smo i komunicirali u javnosti. Transparentni smo i sve informacije će biti na vrijem objavljene, poručila je Malenica.

    Komentirajući nalaze analize vode koje su se pojavile u medijima naglasila je:

    -Analizirana je mutna voda u trenutku kada smo ispirali sustav, a inače zamućena voda se ne analizira i nije za konzumaciju, dakle analizira se samo bistra voda i ona je zdravstveno ispravna.

    Vezano uz sporni nalaz analize vode, voditeljica laboratorija za analizu pitke vode, Dolores Raić je pojasnila:

    -Nalaz je vjerodostojan ali se odnosi na žutu vodu za koju smo dali preporuku da se ne konzumira i odmah čim se vidi da je voda žuta, zna se da nije zdravstveno ispravna čak i bez bilo kakve analitičke metode, istaknula je Raić.

    Rekla je i kako im je prosljeđen screenshot nalaza na kojem se ne vidi niti tko je uzorkovao niti gdje i na koji način je to provedeno.

    -Uzorak je dan na analizu 10. rujna, upravo taj dan kad smo mi najavili preventivno, odnosno, plansko ispiranje Dubovca i u javnost je dana informacija da će doći do zamućenja. Taj isti dan je dotična gospođa odnijela uzorak na analizu koji je bio zamućen, kazala je.

    Napomenula je i kako su se u nalazu pojavili indikatorski, a ne zdravstveni parametri.

    -Indikatorski parametri su parametri koji indiciraju tj. ukazuju na neke potencijalne probleme u mreži kao što su upravo talog, manjak dezinfekcijskog sredstva i kao što možemo naći na stranicama Ministarstva zdravstva procjenu rizika za ukupan broj bakterija, tu kaže da europska direktiva o kvaliteti vode za potrošnju uopće nema propisanu maksimalnu dozvoljenu koncentraciju za ukupan broj bakterija jer ih ne smatra opasnim za zdravlje, navodi Raić.

    Kristijan Kolaković, voditelj Sektora vodoopskrbe u ViK-u rekao je kako su zamućenja u vodoopskrbnim sustavima svakodnevna pojava i kako ne postoje sustavi u kojima zamućenja nema te dodao:

    -Zamućenja na vodoopskrbnom sustavu grada Karlovca ne događaju se na cijeloj mreži, nego na manje od devet posto mreže.

    Svjesni smo problema, svjesni smo uzroka i znamo rješenja. Glavna dva žarišta zamućenja su područje Švarče koje je direktno vezane uz radove na aglomeraciji, a drugo žarište su Dubovac i Banija koji idu prema Draganiću a gdje je uzrok zamućenja hidraulički udar koji se događa na području Dubovca. Mi smo konstantno u komunikaciji kako sa građanima tako i s poslovnim subjektima u tom području. S tvrtkom Heineken Hrvatska smo skoro u svakodnevnoj komunikaciji kako bi ublažili problematiku na tom području. Oni su sa svoje strane naručili i ugradit će nove ventile na strani proizvodnje, a mi ćemo kao rješenje ugraditi sigurnosne ventile na području Dubovca gdje ćemo amortizirati  i ublažiti te hidrauličke udare, istaknuo je Kolaković.

    Malenica je zaključila i kako bi se ugradnjom sigurnosnih ventila trebao riješiti problem zamućenja a na Dubovcu, a isto tako i po završetku projekta aglomeracije stabilizirat će se i situacija na Švarči.

    -Sve do tada mi ćemo primjenjivati odluku o otpisu koja je takva da korisnici koji prijave tri ili više puta zamućenje dobit će umanjenje od dva kubika, zaključuje Malenica.