22. međunarodna izložba inovacija ARCA

Nove medalje za članove Udruge inovatora Karlovačke županije

VIŠE IZ RUBRIKE

Čestitamo!

Sve četiri izložene inovacije bile su vrlo kvalitetne, visokog stupnja inovativnosti pa su i odgovarajuće nagrađene, istaknuo je predsjednik Udruge Željko Kovač

Podjelom nagrada autorima najuspješnijih inovacija, u subotu 12. listopada je u Zagrebu, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici završila 22. Međunarodna izložba inovacija ARCA. Među nagrađenima, već tradicionalno i ovaj puta su bili članovi Udruge inovatora Karlovačke županije.

-Iako smo se ove godine predstavili s nešto manjim brojem izložaka nego ranije, jako smo zadovoljni ostvarenim rezultatima. Sve četiri izložene inovacije bile su vrlo kvalitetne, visokog stupnja inovativnosti pa su i odgovarajuće nagrađene, rekao je Željko Kovač, predsjednik Udruge.

-Zlatnom medaljom nagrađena je inovacija Robotska ćelija za simultanu mehaničku i kemijsku obradu, čiji su autori Igor Stojković, Zvonimir Fudurić, Ivan Orlović i Filip Čurčija iz HS Produkta d.o.o.. Radi se o još jednoj u niz inovacija razvijenih u okviru  EU projekta CEKOM NP 4.0. Inovacija predstavlja samostalnu funkcionalnu jedinicu kojom je ostvarena i testirana integracija različitih složenih tehničkih operacija u samostalnu automatiziranu liniju sa svim funkcionalnostima napredne mehatronike i Industrije 4.0 te je kao takva ujedno i znatan iskorak u automatizaciji proizvodnog procesa. Nadalje, očekivali smo i medalju za inovaciju iz Tvornice turbina d.o.o., što se i ostvarilo. Srebrnom medaljom nagrađena je inovacija Vertikalne poluaksijalne pumpe velike snage i učinkovitosti, autora Branke Stepić Župančić, Dražena Furača i Tome Lucijanića. Vrijedan tim gospodina Ivice Mikšića iz TTK projektirao je i izradiio četiri nove vertikalne pumpe koje su po radnim parametrima i ugrađenoj snazi najveće pumpe tog tipa u Hrvatskoj i već su našle primjenu kao strateške pumpe vodoopskrbnog sustava Zadarske županije. Brončanom medaljom nagrađena je zanimljiva inovacija Josipa Prahovića, vlasnika obrta za izradu vodića za specijalne namjene i strojogradnju Fleksivod iz Kamanja, tj. Greben strižne kose – priključak na trimer uređaj. Uređaj omogućuje ekološku košnju trave jer za sobom ne ostavlja otpadni materijal, kompatibilan je sa svim trimer uređajima, pouzdan i omogućuje veću produktivnost. Budući da nam je cilj promovirati inovativnost i kreativnost mlade generacije, ponovno smo na našem štandu predstavili i učeničke radove. Ove godine to je bio Uređaj za proizvodnju vodika elektrolizom, rad učenika Tehničke škole Karlovac, Michaele Brajković, Luke Jandrija i Dominika Živčića pod mentorstvom Ante Gagule koji je nagrađen brončanom medaljom, dodao je Kovač.

Inače, naša najpoznatija domaća izložba inovacija, 22. međunarodna izložba ARCA ove godine održana je zajedno s 15. međunarodnim sajmom inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizacija AGRO-ARCA 2024., što je dodatno obogatilo program i privuklo značajan broj posjetitelja.  Na izložbama se predstavilo više od 250 inovatora iz Hrvatske i inozemstva, a o izboru najboljih inovacija odlučivao je stručni ocjenjivački sud.