Na sastanku Stožera CZ grada Karlovca danas i ministrica Marija Vučković

Mandić: Nedovršeni sustav na lijevoj obali Kupe dao rezultate, da je izgrađen u Brodarcima, bili bi mirni

VIŠE IZ RUBRIKE

Prevladavajući javni interes govori da se sustav obrane od poplava mora što prije završiti, poručila je danas u Karlovcu ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković.

Ministrica je bila na sastanku Stožera CZ grada Karlovca, na kojem su bili i generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković te županica Martina Furdek Hajdin.

Uz konstataciju da se situacija s vodostajima stabilizira, te da se sutra očekuje ukidanje i izvanrednih i redovnih mjera obrane od poplava uvodno se gradonačelnik Damir Mandić osvrnuo na posljedice ove poplave.

-Imamo nekih 25 obiteljskih kuća u koje je ušla voda, kolokvijalno rečeno u dnevne boravke. Najveći dio njih je Brodarcima -15, s tim da je Borlin isto tako bio težak, lijeva obala Kupe, imamo u Donjem Mekušju i Gradcu poplavljenih objekata. Što se tiče gospodarskih zgrada i dvorišta, to će tijekom dana biti sistematizirano, njih je naravno puno više. Svaka poplava je na svoj način drukčija, tako i ova i moramo napraviti dvije usporedbe. Jedna je dobra, govorimo o lijevoj obali Kupe tamo gdje se sustav izgrađuje i već ovaj neizgrađeni sustav pokazao je određene rezultate da na ovom vodostaju Kupe nije bilo većih poplava. Drugi problem su Brodarci. Od jučer ujutro smo pojačali snage na terenu, pojačali resurse, ljudima bili na raspolaganju, ali tamo je vodostaj 22 centimetra bio veći nego 2022. godine i to se pokazalo na ovom broju poplavljenih objekata, kazao je Mandići u nastavku istaknuo:

-Nije trenutak da idemo u dublje analize Brodaraca, ali s pozicije gradonačelnika moram reći da ćemo narednih dana morati ući u to malo preciznije, u sve što se tamo događa. Da je sve bilo kako je bilo planirano, danas smo trebali imati tamo gotov sustav obrane od poplava. Ono što je bitno za grad Karlovac to nije samo jedna mjera to su sve mjere; on predviđa i kanal Kupa-Kupa, i retenciju Kupčina i kanal Korana –Kupa, predviđa i zidove i nasipe, ali upravo ovo što se dogodilo na lijevoj obali Kupe, pokazuje ne samo da je sustav stručno i dobro osmišljen nego već i sad daje neke rezultate, zaključio je.

Na novinarsko pitanje, što će se dogoditi ako stanovnici Brodaraca zatraže nadoknadu štete, a protive se izgradnji sustava, Mandić je odgovorio:

-Da bi se proglasila šteta moraju se ispuniti neki uvjeti i ovdje se ti uvjeti očito neće ispuniti, a neće se ispuniti iz razloga što je dio sustava, govorimo o Korani i Mrežnici napravljen, da nema tog sustava tamo bi oko 300 objekata bilo pod vodom. Naše je stajalište da sustav obrane od poplava nije političko pitanje, nije ni ideološko, nije čak ni pitanje civilnog sektora. To je pitanje struke koja ga je osmislila. U Brodarcima očito tu nailazimo na otpor. Ovo što se noćas događalo u Brodarcima, nemojmo govoriti samo o Brodarcima, moramo govoriti i o Borlinu i o MO Velika Jelsa. Na ovakvim vodostajima sustav se mora napraviti. Mjera 6 mora biti gotova što prije. Da smo prije dvije i pol godine, kad smo imali svu dokumentaciju krenuli graditi, mi bi danas bili mirni.

Mandić je zahvalio Stožeru CZ, načelnici, zamjenici gradonačelnika Ivani Fočić i njezinom zamjeniku, zapovjedniku JVP Karlovac Miroslavu Radi.

-Zahvaljujem vatrogascima i HGSS-u. Moram reći da su sinoć u Brodarcima odradili stvarno jedan odličan posao. Reakcija je bila relativno brza. Da nije bilo njih, bilo bi puno više poplavljenih objekata, kazao je.

O stanju u ostalim dijelovima županije pogođenima poplavom izvijestila je županica Martina Furdek Hajdin.

-U Dugoj Resi nije došlo do ugroze objekata. Dobrom regulacijom brane uz bivšu Pamučnu industriju reguliran je protok Mrežnice uzvodno i nizvodno od brane, odnosno u zaštiti grada Karlovca. U Ogulinu smo svjedočili izlijevanju rijeke Dobre, međutim, danas je situacija da se voda povukla, prometnice se čiste, promet je uspostavljen i iz naselja koja su bila ugrožena ili poplavljena voda se povukla. Ostalo je naselje Kirasići koje je uvijek najopterećenije. Ukupno je na području Ogulina bilo ugroženo 40 objekata, dakle i kuća i gospodarskih objekata.

Osvrnula se i na izgradnju sustava obrane od poplava, konstatiravši da u Karlovcu još ima dosta aktivnosti, dok je u Ogulinu situacija bolja jer se sve mjere grade i sustav obrane od poplava Ogulina bi sljedeće godine trebao biti završen.

Ocjenu ove poplave dao je i generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković.

-Sve će ostati na ovom dijelu šteta koje se nažalost nisu mogle izbjeći, no uistinu su minimizirane. Trideset tisuća vreća je otpremljeno na teren, 17 tisuća je dano jedinicama lokalne samouprave, vatrogascima i svima na pomoć lokalnom stanovništvu, 13 tisuća su ugradile Hrvatske vode, više od 600 metara privremenih sustava je napravljeno i gotovo neprekidno je radilo 20 crpki tako da bi stanovništvo zaštitili i od zaobalnih voda. Ovo je isto tako prigoda da sve nedoumice, možda protivljenja, dodatno ubrzamo, da budemo svjesni da su klimatske promjene i dio naših života kao i ekstremne hidrološke prilike. Trebamo brže graditi pa se nadam da ćemo na ovaj način brže riješiti i pitanje izgradnje sustava obrane od poplava na području Brodaraca. Sredstva imamo osigurana, natječaj je praktično pred završetkom i odabirom izvoditelja i nadam se da ćemo svi brzo svjedočiti daljnjem napretku sustava obrane od poplava i na području Brodaraca.

Ministrica Vučković je podsjetila da se desetljećima nije radilo ništa po pitanju sustava obrane od poplava na ovim područjima. Također je naglasila da suradnja svih razina je nužda da bi se postigli ciljevi.

-Prevladavajući javni interes govori da se sustav obrane od poplava mora što prije završiti. Što on znači lijepo su spomenuli i moji prethodnici. Prije nekoliko godina smo na sličnim razinama vodostaja, nešto višim, ali sličnim i usporedivim, imali 500-tinjak kuća koje su bile poplavljene, ne govorimo o gospodarskim zgradama ili podrumima. Mi smo za sada prebrojali njih 25, vjerojatno ih je nešto više, no brojke jasno govore što nam donosi sustav. Stoga ću još jednom naglasiti, dakle više od 13 kilometara regulacijskih i zaštitnih vodnih građevina je izgrađeno, one su pomogle i onom dijelu koji je još uvijek nije završen, 9,5 kilometara je u gradnji i pripremaju se ostale nabave za koje smo osigurali sredstva, istaknula je Vučković.