Izložba „Hrvatsko ratno znakovlje“ iz zbirke Karla Subašića

Subašić: „Znakovlje sakupljam u čast najmlađeg pripadnika 110. brigade i njemu posvećujem svaku izložbu“

VIŠE IZ RUBRIKE

    U sklopu obilježavanja 33. obljetnice napada na Karlovac u Muzeju Domovinskog rata otvorena je izložba hrvatskog ratnog znakovlja iz zbirke Karla Subašića.

    Na izložbi se može vidjeti tek dio Karlove zbirke, jer kroz godine uspio je sakupiti impozantan broj, a želja mu je da uspije doći do većeg dijela znakovlja iz Domovinskog rata, a to nije lak zadatak.

    -Imam sad više od 1.000 komada, od toga je 220 oznaka karlovačkog zbornog područja, a najviše 110. brigade. Nažalost, do vojnih oznaka je sve teže doći, jer je to unatrag sedam, osam godina postao unosan biznis, dosta su skupe te oznake i neke su jako rijetke. Razumijem da se branitelji teško odvajaju i zato je teško do njih doći. Obilazim različite trgovine, ima različitih stranica na kojima se mogu nabaviti, neke nabavljam preko poznanstva, mijenjam oznake s ostalim kolekcionarima, snalazim se… Moj je cilj skupiti sve oznake koje postaje, ima ih 5.000 i nadam se da ću uspjeti, kaže Karlo.

    Zanimljivo je što je Karla potaklo da se uopće počne sakupljati vojne oznake te tko mu je poticaj da u tome ustraje.

    -Ratna sam generacija djeteta, dolazim iz Bosne i Hercegovine gdje je rat počeo 1992. godine. Kad su tad pripadnici HOS-a došli u moje mjesto Bugojno, bili su mi čudni u tim crnim uniformama, čak sam ih se kao dijete i bojao. Da bi razbili taj strah, sjeli su sa mnom i darovali su mi svoju košulju i oznaku HOS-a. U izbjeglištvo sam došao u Split pa onda u Karlovac, gdje sam 1998. godine upoznao najmlađeg pripadnika 110. brigade Zdravka Gorščaka koji mi je darovao oznaku 266. izvidničke satnije i mnoge druge. Njemu sam se stvarno divio, kao nevjerojatnom mladom čovjeku koji je sa 16 godina uzeo pušku i odlučio braniti domovinu. On me vodio kroz svoj ratni put i kroz njegove priče i druženje s njegovim dečkima, od njih sam također dobio oznake. Nažalost, 2001. godine Zdravko je umro, njemu u čast sam nastavio sakupljati vojne oznake i svaku svoju izložbu posvećujem njemu, ispričao je Karlo.

    Izložba ostaje otvorena i može se razgledati do 30. ožujka 2025. godine.