Free Dance

Prvi blok jesenske edicije 14. Karlovac Dance Festivala od 15. do 27. listopada

VIŠE IZ RUBRIKE

Četrnaesto izdanje Karlovac Dance Festivala održava se u dva ciklusa; nakon ljetnog, slijedi jesenska edicija koja će se održati u dva bloka: prvi blok od 15. do 27. listopada, a drugi od 19. do 25. studenoga.

Jesenski festivalski ciklus tako uključuje četiri suvremene plesne predstave renomiranih plesnih umjetnica i umjetnika kao i međunarodnu plesnu radionicu. Predstave će biti izvedene u Gradskom kazalištu Zorin dom, Muzeju domovinskog rata i Kinu Edison.

Ciklus započinje u utorak, 15. listopada predstavom Funeral For My 30's kanadske koreografkinje Sabine Perry i plesačice Koraljke Begović. Četiri godine nakon predstave Funeral for my 20's, spomenute umjetnice nastavile su suradnje kroz novu predstavu, tematski nastavak oproštaja s iskustvima prikupljenim tijekom minulog desetljeća života. Riječ je o nastavku razvoja ideje o pokapanju određenog perioda života u kojoj se koreografkinja Perry u svojoj 41. godini života osvrnula na proteklo desetljeće; na događaje koji su obilježili to razdoblje, koje je proživjela i za koje smatra da simboliziraju tridesete godine i to ne samo njezinog života već su vezani i za iskustva brojnih drugih žena. U suradnji s plesačicom Koraljkom Begović nastao je kolaž događaja, iskustava i emocija, individualnih i kolektivnih te propitivanje tridesetih godina jedne žene. Predstava će biti izvedena u utorak, 15. listopada u 20 sati u GK Zorin dom.

Drugi festivalski dan donosi predstavu Staying Alive (Ostati živ) autorice i izvođačice Jasne L. Vinovrški koja nastaje u suradnji s mini iPadom i knjigama. Riječ je o predstavi koja se bavi pitanjima reda i kontrole u migraciji ljudskih i ne-ljudskih entiteta, istražujući na koji su način znanje i debate o migraciji utjecale na pravosudni aparat koji danas ima ključnu ulogu u nadziranju migracijskih procesa. U središtu predstave je pravnica koja se, njišući na hrpi knjiga naslaganih jedna na drugu i ovisna o svom iPad-u, dovodi u osjetiljve i nesigurne situacije. Suptilan humor i brojni apsurdi sve su izraženiji dok izvođačica polako upada u krizno stanje. Predstava će se održati u srijedu, 16. listopada u 20 sati u GK Zorin dom.

Predstava Stidljivost drveća, koja je na rasporedu u četvrtak, 17. listopada u Muzeju domovinskog rata u 19 sati, autorski je projekt četiriju umjetnika: hrvatsko-švicarske animatorice Michaele Müller, dramaturga Dubravka Mihanovića Šimičića, plesne umjetnice

Zrinke Šimičić Mihanović te glumca i redatelja Filipa Šovagovića. Riječ je o radu nastalom u produkciji Multimedijalne kolibe koja je okupila spomenute umjetnika iz različitih, a opet bliskih, područja djelovanja – dramskog teksta, animacije, suvremenog plesa te glume i glazbe – koji pronalazi i preispituje taj "ničiji i svačiji prostor između". Poetski monolog Dubravka Mihanovića Šimičića loman je u narativu i kaleidoskopičan u slikama, a nosi ih glas Filipa Šovagovića, uz njegovu autorsku glazbu koju izvodi na akustičnoj gitari, uz plesni odgovor koreografkinje i plesačice Zrinke Šimičić Mihanović te animaciju Michaele Müller koju stvara uživo, u trenutku izvedbe, projiciranu na zidu.

Od 25. do 27. listopada održat će se edukativni dio festivala, plesna radionica Siniparksi pod vodstvom koreografa Isabelle Bazin Mazuel , Zafeirie Tsirakaki, Melite Spahić Bezjak te Maje Drobac. Siniparksi je međunarodni umjetnički projekt koji ples prepoznaje kao jedan od elemenata razvoja zajednice, a čiji je Free Dance član od 2023. Spomenuti projekt za cilj ima utjeloviti ljudska prava kroz suvremeni plesni pokret čineći ga dostupnim što većem broju ljudi. Temelji se na kulturnoj razmjeni – četiri plesne kompanije i studenti plesnih škola iz Francuske, Grčke, Njemačke i Hrvatske razmjenjuju ideje o potencijalima, praksi i izazovima kulturne raznolikosti u plesnim projektima.

Tijekom projektnih radionica i susreta koreografi svoju umjetničku i pedagošku praksu dijele u kulturnim kontekstima drugačijim od onih koji su im poznati: sustvarajući kao stranci s različitim vrstama lokalnih zajednica i ljudi sa ili bez plesnog iskustva. Rezultat projekta biti će zanimljive suradničke produkcije nastale iz prepoznatih potreba i izazova polaznika i okoline te multimedijski priručnik za sve koji u svojim lokalnim zajednicama žele kroz suvremeni ples i pokret promicati ljudska prava. Projektne radionice održavaju se u Berlinu (Njemačka), Hautes-Alpes (Francuska), Ateni (Grčka) i Karlovcu (Hrvatska).

Nakon radionice, 27. listopada u 19 sati u Kinu Edison održat će se završna zajednička izvedba svih polaznika.

Jedan od osnovnih ciljeva festivala jest učiniti ples dostupnim svima kao i približiti karlovačkoj publici uvid u recentne preokupacije u suvremenom plesu kao i u inovativne umjetničke pristupe. Posebna vrijednost festivala jest upravo edukativna - približiti suvremenu plesnu umjetnost široj javnosti, posebice djeci i mladima, kako bi kroz percepciju izvedbene umjetnosti kreirali naviku i kontinuitet u konzumaciji kulturno-umjetničkog sadržaja.

Karlovac Dance Festival održava se pod pokroviteljstvom Ministarstvo kulture i medija RH,  Grada Karlovaca, EU Kreativne Europe i uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova. Ulaz na sve programe je besplatan uz preporučenu donaciju. Ulaznice za predstave preuzimaju se neposredno prije predstave na lokacijama izvedbe.

Drugi blok jesenskog ciklusa održat će se od 19. do 25. studenoga. Više informacija o tom programu objavit ćemo uskoro.