Grad Duga Resa

Uskoro počinju radovi na izgradnji doma za starije u Dugoj Resi

VIŠE IZ RUBRIKE

Potpisani ugovori

U dugoreškoj maloj vijećnici danas su dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar i predsjednik uprave tvrtke CGP iz Novog Mesta Martin Gosenca potpisali ugovor o izvođenju radova na izgradnji objekta centra za starije osobe Duga Resa koji će se nalaziti u naselju Tušmer.

Projekt zajednički provode Grad Duga Resa kao prijavitelj i Karlovačka županija kao partner.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 11.98 milijuna eura od čega prihvatljivi troškovi iznose 10.97 milijuna eura. Bespovratna sredstva dodijeljena su iznosu od 6.13 milijuna eura što čini 56 posto ukupno prihvatljivijih troškova dok ostatak troškova do punog iznosa investicije snosi korisnik bespovratnih sredstava.

Planirano trajanje projekta je 28 mjeseci od dana potpisa Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava tj. od 2.listopada 2023. do 2. veljače 2026. godine, a sami početak radova očekuje se uskoro.

Kako je naveo dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar, projektom se planira izgradnja i opremanje objekta kapaciteta 151 korisnika u 107 soba, od čega 63 jednokrevetne i 44 dvokrevetne, u kojem će se pružati institucijske i izvaninstitucijske usluge socijalne skrbi i smještaja, te cjelodnevnog i poludnevnog boravka, a kojim će upravljati nova javna ustanova osnovana od Grada Duge Rese. Iznimno popularan oblik  njege, pomoć u kući bit će dostatan za 217 korisnika u potrebi kao usluga organizirana izvan ustanove.

U budućem Centru bit će zaposleno 67 djelatnika, većinom medicinskih sestara i medicinskog osoblja, ali i socijalnih radnika, fizioterapeuta, administrativnog i tehničkog osoblja.

Između šest ponuda za izvođača radova, izabrana je tvrtka CGP iz Novog Mesta i to za iznos od 6,8 milijuna eura.

Martin Gosenca, predsjednik uprave navedene tvrtke između ostalog je istaknuo:

-Izvođenje samih radova planirano je u trajanju od 17 mjeseci plus jedan mjesec za dokumentaciju. Trudit ćemo se da to završimo i prije, jer tada imamo i manje troškova pa smatram da je to svima u interesu. Vidjet ćemo i hoćemo li imati problema s podzemnim vodama i slično, kazao je između ostalog Gosenca.

Gradonačelnik Boljar rekao je kako se radi o ozbiljnom izvođaču i kako ne sumnja da će sve biti završeno u rokovima. Naglasio je i kako ove godine završavaju s najvećim infrastrukturnim projektom aglomeracije, a ujedno počinje izgradnja ovog doma za starije, također vrlo bitnog projekta za Dugu Resu.  Prisutnima se obratila i županica Martina Furdek Hajdin ispred Karlovačke županije kao partnera na projektu.

Prisutnima se obratila i županica Martina Furdek Hajdin.

-Dugi niz godina postoji potreba i razni pokušaji za izgradnju jedne ovakve ustanove koja će uz postojećih 225 ležajeva u Domu Sveti Antun sa svojih 151 ležajem predstavljati znatno povećanje kapaciteta koje imamo na  području naše županije i nudit će kompletnu skrb za naše starije žitelje, izjavila je između ostalog.

Županica je kazala i kako su partner smo u ovom projektu u kojem Županija i Grad sudjeluju svaki s po 50 posto u onom preostalom dijelu sredstava,  te kako su u proračunu osigurali čak 3,8 milijuna eura što je i više od potrebnog udjela, a u slučaju povećanja cijena u nabavama i slično.

-Grad Duga Resa može i dalje računati na podršku Županije kao sigurnog partnera, poručila je županica.

Ujedno je najavila i radove na gradnji dvorane uz OŠ Ivan Goran Kovačić za što je u tijeku javna nabava, te se tijekom listopada očekuje otvaranje ponuda.