Međunarodni dan starijih osoba

"Osoba starije životne dobi treba se sjetiti i ostalih dana u godini kako ne bi bili prepušteni sami sebi"

VIŠE IZ RUBRIKE

Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac, Akcija umirovljenici zajedno i Hrvatska stranka umirovljenika danas obilježavaju Međunarodni dan starijih osoba u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Karlovac gdje se zainteresiranim osobama mjeri tlak i razina šećera u krvi.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Karlovac, Branka Hastor, tom je prilikom između ostalog istaknula kako su na današnji dan organizirali akciju za osobe starije životne dobi, smatra kako je dobrodošla za sve ostale kao prevencija.

Takve akcije se, kako je navela, često provode u prostoru koji je ujedno dnevni boravak za osobe treće životne dobi.

-Iz ovog prostora rijetko ćete čuti neku kuknjavu i boleštine jer te osobe koje se ovdje često dođu podružiti nama često svojim smijehom i veseljem dižu moral. Iako su možda u nekakvim problemima oni dolaze podijeliti svoje probleme i svoju radost. Mislim da je poanta lijepog starenja i ugodnog života u starosti ta ljubav koju šire međusobno i oko sebe.

Jednostavno, dođete u neku životnu dob kada u jednom trenutku imate osjećaj da ste sami, a ako vas to preuzme, onda počnete bolovati. Djecu su odgojili, unuci su narasli, i u jednom trenutku imate osjećaj da nikome više ne trebate. Ali ustvari mislim da taj trenutak moraju gledati drugačije, da je to konačno trenutak da se posvete sami sebi i onome za što nikada nisu imali vremena. To podrazumijeva i druženje, veselje, plesnjake, različite radionice koje se ovdje odvijaju, izlete i drugo i svatko će se naći u nečemu, poručila je između ostalog Hastor.

Predsjednik Županijske organizacije HSU-a, Frane Kaleb između ostalog je naglasio kako je osim na današnji dan, vrlo važno sjetiti se umirovljenika i osoba starije životne dobi i ostalih dana u godini kako ne bi bili prepušteni sami sebi.

-Osim materijalnih stvari koje muče umirovljenike, problem je i što se nisu  angažirali prema svojim intelektualnim i fizičkim sposobnostima da imaju aktivno i dobro starenje.

Moramo se boriti za stalna povećanja mirovina, a sada se ponovno aktualizira i uvođenje dizala u višestambene zgrade. Do sada je bio prijedlog da dizala imaju zgrade s četiri i više katova, a po novom bi se dizala trebala uvesti u stambene zgrade s tri i više katova. Financiranje je zamišljeno tako da se jedna trećina sredstava financira iz proračuna Republike Hrvatske, a dvije trećine od strane suvlasnika zgrada uz mjesnu samoupravu gradova i općina, istaknuo je  Kaleb.

Podsjetio je i kako se radi na uvođenju umirovljeničke kartice koje su već uveli Pula i Rijeka, dok je Sisak u pripremi.

Osvrnuo se i na prosvjede koje organiziraju Umirovljenici zajedno i  Blok umirovljenika.

-Naš stav kao jedine umirovljeničke parlamentarne stranke je da sve probleme i poteškoće osoba starije životne dobi rješavamo putem institucija Republike Hrvatske, a nipošto na ulici, poručio je Kaleb.

Rudolf Devčić, predsjednik Akcije umirovljenici zajedno koja je u Karlovcu u koaliciji sa HSU-om, osvrnuo se na neke pogodnosti za umirovljenike u gradu Karlovcu.

-Dobili smo besplatni prijevoz autobusom, a Autotransport je uključio kružno kretanje autobusa po gradu tako da povezuje sve gradske četvrti. Također, u proračun je ušlo ljetovanje u predsezoni i postsezoni za umirovljeničke udruge. To je vrlo povoljan aranžman i odaziv je jako velik, kazao je Devčić.

Izjavio je i kako će se na sljedećim lokalnim izborima nastojati izboriti za veći broj vrtića i domova za starije i nemoćne.