Karlovac Pride postao udruga

Capan zahvalio policiji: "Izgradnji tolerantnog društva također pridonosi i nedavno priopćenje karlovačke policije o postupanjima za govor i djela iz mržnje"

VIŠE IZ RUBRIKE

Nakon više od dvije godine neformalnog djelovanja i dva Pride-a, Karlovac Pride postao je udruga, obavijestio je voditelj novoosnovane udruge, Marko Capan.

-Rezultat je to povećanja broja vidljivih ljudi iz zajednice i onih koji se žele aktivno uključiti u izgradnju ravnopravnog i uključivog društva našeg grada. Sada svi zajedno idemo ka cilju daljnjeg formiranja što brojnije zajednice i veselimo se svim osobama koje nam se budu htjele priključiti.
Izgradnji tolerantnog društva također pridonosi i nedavno priopćenje karlovačke policije o postupanjima za govor i djela iz mržnje, čime je policija zapravo postala prva institucija u Karlovcu koja je na ovaj način poslala poruku rada na suzbijanju i sankcioniranju mržnje uz poziv LGBT+ osobama da joj takva djela prijavljuju. Stoga se ovom prilikom zahvaljujemo karlovačkoj policiji na ulaganju energije i poduzimanju svih radnji kojima će neminovno, a od sada i u suradnji s našom udrugom, doprinijeti izgradnji boljeg društva.
Nažalost u lipnju smo svjedočili brojnim situacijama iskazivanja mržnje i uništavanja obilježja na paviljonu. I to bez obzira na činjenicu da je Glazbeni paviljon jedna od najsnimanijih lokacija u gradu, koju pokrivaju čak 3 kamere te da se sve to prenosilo uživo na webu. Što zapravo pokazuje da mnogi naši Karlovčani nisu niti približno svjesni ozbiljnosti takvog čina mržnje i zakonskih posljedica po sebe. Osobno nemam informaciju da je u ijednom hrvatskom gradu koji je ove godine imao Pride uništeno toliko obilježja, s time da u drugim gradovima obilježja stoje najmanje po tjedan dana ili dulje, dok se kod nas sve ovo izdogađalo u samo 3 dana. Poruka je ovo punoljetnim osobama, ali ujedno i roditeljima da educiraju svoju maloljetnu djecu o ozbiljnim zakonskim i kaznenim posljedicama govora i djela iz mržnje, a kako dogodine više ne bi svjedočili sramotnim pozivima maloljetnika u parku na "ubijanje pedera".
Na tragu pozitivnih koraka policije također pozivam našeg gradonačelnika da osobno i javno osudi brojna djela i govor mržnje prema LGBT+ osobama kojima smo svjedočili. Karlovac je ove godine naime bio jedini od 4 grada u kojem se gradonačelnik unatoč pozivu nije pojavio na Pride-u i jedini u kojemu gradonačelnik unatoč brojnim apelima nije htio osuditi mržnju. Posljednji usmeni odgovor obrazloženja na pitanje zašto ne žele osuditi mržnju, a koji sam osobno dobio iz ureda gradonačelnika prije 3 mjeseca je "da ne smatraju potrebnim na taj način isticati LGBT zajednicu".
No kako god bilo, ključni društveni pomaci su jasno vidljivi, a Karlovac se ovim činom naše policije, ali i formiranjem udruge približio stupnju društveno - institucionalnog razvoja Zagreba, Splita i Pule. I to doista ohrabruje. A na nama običnim građanima ostaje odgovornost da se dalje educiramo i razvijamo u društvo koje prihvaća i poštuje različitosti, naveo je u priopćenju Capan.