Zoran Cicvara i Luka Katalinić, Kickboxing klub "Tigar"

Luka Katalinić: "Zapitam sam sebe, zar je to moguće, veliku stvar sam napravio, stvarno jako dobar osjećaj"

VIŠE IZ RUBRIKE

Kickboxing

Član Kickboxing kluba "Tigar" Luka Katalinić osvojio je naslov svjetskog prvaka na Svjetskom prvenstvu u kickboxingu u Budimpešti u disciplini full contact u ringu u kategoriji mlađih juniora do 71 kg

U Budimpešti je od 24. do 30. kolovoza održano Svjetsko prvenstvo za juniore i kadete, u kickboxingu. Na prvenstvu su nastupili i članovi Kickboxing kluba "Tigar" iz Karlovca Leon Krznar, Saša Sandrin, Luka Katalinić, Ivano Anzić i Iva Vrbanić. Nastupilo je ukupno 3.012 natjecatelja iz 65 država s 5 kontinenata, a reprezentaciju Hrvatske predstavljalo je 56 natjecatelja u svim uzrastima. Najveći uspjeh od članova "Tigra" ostvario je Luka Katalinić, koji je u disciplini full contact u ringu u kategoriji mlađih juniora do 71 kg osvojio naslov svjetskog prvaka. U prvom kolu Katalinić je kao treći nositelj bio slobodan, a nakon toga je u polufinalu pobijedio predstavnika Turske s 3:0, zatim je u finalu bio bolji od predstavnika Mađarske rezultatom 2:1 te je postao svjetski prvak. Veliki je to uspjeh za mladog sportaša, koji ima šesnaest godina. Razgovarali smo s Lukom Katalinićem i njegovim trenerom Zoranom Cicvarom o uspjehu na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, o planovima za budućnost te o stanju u Kickboxing klubu "Tigar". Luka Katalinić kazao je da jako lijepi osjećaj biti svjetski prvak.

-Ne znam, sada je već prošlo nekoliko tjedana, pa me malo euforija popustila. Jako sam uzbuđen, kada vidim pehar, malo se začudim, ustvari jako je dobar osjećaj. Zapitam sam sebe, zar je to moguće, pa veliku stvar sam napravio. Stvarno jako dobar osjećaj. Meni čak i nije trebalo jako puno vremena da postanem svjetski prvak, treniram tri godine s nekim pauzama, konkretno dvije godine treniram kako se spada. U tjednu su treninzi ponedjeljkom, srijedom i petkom, a kada se pripremam za neka natjecanja, onda i utorkom i četvrtkom, znači, treniram svaki dan, rekao je Luka Katalinić.

Trener Zoran Cicvara vodio je na Svjetsko prvenstvo u Budimpeštu pet članova "Tigra" i jako je zadovoljan s njihovim kompletnim nastupom na ovom velikom natjecanju.

-Jesam, jako sam zadovoljan s kompletnim nastupom, ukupno je nastupilo pet natjecatelja iz kluba, što je veliki broj za jedan klub da ima toliko reprezentativaca. Naravno, najzadovoljniji sam nastupom Luke Katalinića, koji je postao svjetski prvak. Tu je bio i Ivano Anzić, koji je osvojio brončanu medalju, odlično su se borili i Leo Krznar i Saša Sandrin, koji su pobijedili u prvim borbama, znači dobro su se pripremili. Međutim, u borbama za medalje čekali su ih prvi nositelji, tako se ždrijeb poklopio i jednostavno nisu uspjeli napraviti više. Oni su prvu godinu juniori, a ti nositelji su već iskusni, oni su već treću godinu u toj konkurenciji. Pružili su odličan otpor, nisu uspjeli, međutim pokazali su da je pred njima velika budućnost. Tu je bila još i Iva Vrbanić, koja se u prvom kolu borila s kasnijom svjetskom prvakinjom, možemo reći da je to bilo finale prije finala, bilo je na gusto, ali nije uspjela. Svih njih pet koji su bili u Budimpešti pokazali su da je u našem klubu jedna vrhunska kvaliteta i da su pred nama velika dostignuća. Mi već imamo iza sebe puno uspjeha, sada imamo stvarno generaciju koja će napraviti velike stvari u budućnosti, kazao je trener Cicvara.

Svi natjecatelji "Tigra", koji su nastupili u Budimpešti, bili su odlično pripremljeni i trener Zoran Cicvara od svih je očekivao kvalitetne rezultate, ne može točno reći da je očekivao da će Luka postati svjetski prvak.

-Ne mogu točno reći da sam to očekivao, nekako, očekivao sam od svih pet da bi mogli biti svjetski prvaci, jer su bili na visokoj razini, spremni. Međutim, kod Luke Katalinića je to bilo malo drugačije, jer je on nastupio u ringu, u ringu je mala greška dovoljna da je borba završena. S obzirom da je on neiskusan, nije imao tih velikih mečeva, osim nastupa na Europskom kupu i Svjetskom kupu, dok su njegovi protivnici imali. Tu sam bio malo oprezan, čak sam se bojao da ne bi bio slučajno ozlijeđen i tako dalje. Međutim, on je stvarno to odradio na jednoj visokoj razini, bio je oprezan, slušao je moje upute, u trenucima kada se trebalo pripaziti, pripazio se, u trenucima kada je trebalo krenuti maksimalno u akciju, to je i napravio. Jednostavno, napravio je ono što se očekuje od svakog sportaša u onom trenutku kada dođe na veliko natjecanje, da sluša upute iz kuta, što je jako bitno. Drugo, da ne dvoji niti jednog trenutka može li to napraviti, naravno da može, jer Luka Katalinić je stvarno dokazao da može, napomenuo je Zoran Cicvara.

Iako je jako mlad, Luka Katalinić bio je svjestan svog zadatka, nije bilo treme i osjećao je da mora dati sve od sebe, bio je vrlo ozbiljan i jak u glavi.

-Pa evo, trema čak za čudo prije borbi me i nije toliko hvatala, to me začudilo, da nije me toliko hvatala trema jer sam bio u glavi jak. To je veliko natjecanje i trebam dati sve od sebe i baš sam ušao hladne glave u borbe, bio sam ozbiljan i spreman da napravim što se zahtjeva od mene. Nije me čak trema previše nekim čudom hvatala, možda malo prije borbe i malo tijekom dana kada je bila borba, ali išao sam sa smislom unutra, da napravim dobar posao i da dam sve od sebe. U polufinalu s Turčinom očekivao sam težu borbu, dao sam sve od sebe naravno i Turčina sam pobijedio s 3:0 očekivao sam malo jači otpor. U finalu je baš bilo jako napeto bilo je tako kako sam i očekivao, protivnik je bio Mađar, koji me pobijedio u Italiji na Svjetskom kupu. Dakle, protiv mađarskog borca sam se borio u finalu i bilo je vrlo napeto, baš onako kako treba finale Svjetskog prvenstva izgledati, tako je bilo. Imam naslov svjetskog prvaka, ali želim ići dalje, ne znam iskreno što planirati, evo iduće godine je Europsko prvenstvo, to mi je sljedeći cilj. Htio bih osvojiti i naslov europskog prvaka, a godinu poslije toga je Svjetsko prvenstvo, pa ćemo vidjeti gdje će me to dovesti. Da, zna biti grdo u ringu, dobijem batina, ali ih i zadam, u početku malo me bilo baš strah i gledao sam, ne znam baš da je to za mene. Imam trojicu starije braće i oni su me isto stalno malo motivirali i gurali, tako da nekako mi se to izbistrilo kao da baš želim to. Da mogao primiti, ali i zadati batine moram biti fizički dobro pripremljen. Mislim zato da prije velikih natjecanja moraju biti ozbiljne pripreme, stvarno ozbiljne. Ovo ljeto nisam mogao baš previše biti u Karlovcu ali sam trenirao u Novalji. Trener je dogovorio dvoranu sa klubom u Novalji, gdje su me lijepo primili i stvarno želim se zahvaliti trenerima na svemu. Iako mi je ovo bilo prvo svjetsko prvenstvo i prva godina reprezentacije to sam ozbiljno shvatio i stvarno gledao sam da se moram dobro pripremiti, nema druge, istaknuo je Luka Katalinić.

Mladi karlovački borac ozbiljno je prihvatio situaciju i do odlaska u Budimpeštu, ozbiljno je i marljivo trenirao. Trener Zoran Cicvara zadovoljan je njegovim radom i zalaganjem na treninzima.

-Luka je veliki radnik, da bi se postiglo nešto u kickboxingu, ali i u bilo kojem drugom sportu, ako idemo na neka velika dostignuća ne može to biti netko tko nije radnik. Znači, apsolutno ono što je jako bitno svaki takav natjecatelj mora sam u svojoj glavi posložiti priču da ga ne moram ja stalno motivirati, Da mu se ne mora stalno govoriti moraš ili trebaš, nego on u glavi mora jednostavno biti posložen i znati da ako ne odradi sve ono što se od njega traži, pa i više od toga, da onda ne može doći do onog cilja koji smo postavili ispred sebe, znači to jednostavno mora biti u glavi. Vrhunski sportaši moraju znati prevladati te trenutne nekakve demotivacije, ajmo to tako reći da mora biti odluka u glavi, ja to hoću ili ja to neću. Tako je naravno i s drugim natjecateljima ako žele napraviti nešto veći uspjeh, jasno tako je i s trenerima, nemojte misliti da trener svaki dan ide s ogromnom voljom na trening. Znači, isto se mi moramo prilagoditi, neki put bi najradije ostao, jer imam neke druge stvari, ali ako radiš  profesionalno i ako se tako ponašaš onda nastanu takvi profesionalni rezultati. Ne može se dogoditi da mene nema, bez obzira što i ja imam amplitude, neki put ti se da, neki put ti se ne da, ali znaš da je to taj posao, to je taj cilj i ti moraš to ostvariti da bi tvoji natjecatelji danas, sutra postigli te rezultate koje su zacrtali. Naš klub je velik, baš smo jedna čvrsta cjelina i jedan drugoga zapravo motivira, sada je iskočio Luka, ali nije Luka samo taj koji je u klubu jako dobar. Znači mi imamo jednu generaciju, baš smo Luka i ja pričali, probali smo nabrojati desetak natjecatelja, tu je i par cura, koji su stvarno spremni napraviti sličan doseg, ako bi se poklopile neke situacije tako da ono stvarno imamo kontinuitet i ne brinem se za budućnost kluba, rekao je Zoran Cicvara.

Uz sportsku karijeru Luka Katalinić je i dobar učenik, ide u Mješovitu industrijsko-obrtničku školu za građevinskog tehničara, a planira nakon srednje škole upisati fakultet građevine. Za sada uspješno usklađuje školske obaveze i treninge.

-Idem u MIOŠ Karlovac za građevinskog tehničara, pa ja sam zadovoljan, dobro mi ide i zanima me to, škola mi dobro ide. Učit ću to četiri godine zanima me i to bi nastavio na fakultetu građevine. Za sada dobro usklađujem učenje i treninge, neki put zna biti napeto, ali to ja riješim bez problema. Neću imati vremena kasnije na fakultetu možda za natjecanja, ali svejedno ću trenirati kako god, rekreativno ili natjecateljski. Moram istaknuti da je u klubu super atmosfera, to je veliki klub, ima nas desetak, koji imamo petnaest, šesnaest godina, svi smo u dobrim odnosima, družimo se i izvan treninga, baš je sve super, napomenuo je Luka Katalinić.

Treneru Zoranu Cicvari bitno je da su svi složni, da su kompaktni, a to se može vidjeti na treninzima u dvorani u bivšoj vojarni Luščić. Taj je prostor klub dobio od Grada Karlovca i sada se može trenirati tijekom cijelog dana.

-Da, jako je važno da su složni, recimo kada bi došli u dvoranu i kad bi vidjeli naš jedan trening, gdje u tom prostoru, koji ima blizu 200 kvadrata, u jednom trenutku u jednom treningu bude 50 natjecatelja, koji imaju petnaest, šesnaest, sedamnaest godina, ta slika govori sve. Znači, jednostavno jedan drugoga motivira, vuče, gura i tko god od njih ima i malo u sebi nekakve želje i volje da nešto postigne, sigurno će postići, zato što uloga trenera je da okupi i programira trening i tako dalje, međutim oni su ti koji zapravo jedan drugoga izbacuju u orbitu, ja bih to tako rekao, znači jedan drugoga vuku, jedan drugoga motiviraju. Naravno da ja vodim treninge, vičem ja i šalimo se, ali oni su ta srž iz koje isplivaju oni najbolji. Treninge imamo samo u svom prostoru u bivšoj vojarni u Luščiću, znači imamo našu dvoranu, hvala Bogu Grad Karlovac i gradonačelnik su nam taj derutni prostor u bivšoj vojarni dodijelili na više godina. To sam ja uredio sa svojim financijama, a  vratilo se to već četverostruko, da tako kažem, jer imamo dvoranu 24 sata na dan, možemo isplanirati treninge kada god želimo ne ovisimo o nikome i stvarno imamo odlične uvjete za rad, istaknuo je trener "Tigra" Zoran Cicvara.

Članovi Kickboxing kluba "Tigar" u Budimpešti su nastupili u sastavu kickboxing reprezentacije Hrvatske, a velika je čast nositi grb svoje države i na to su svi ponosni, a Luka Katalinić je rekao da je to poseban osjećaj.

-Velika je stvar predstavljati svoju državu i jako sam ponosan na to, da tako kažem, nastupiti s grbom svoje države puno je ozbiljnije i to je velika čast, to je baš jako dobar osjećaj i jako sam ponosan zbog toga. Moram reći da je naša dvorana super i da imamo odlične uvjete za treniranje, imamo sve što nam treba. Dosta treniram za kondiciju i sam, doma imam traku za trčanje, tako da ako i nekad ne uspijem doći na trening, mogu si doma odraditi trening, tako da mi to isto pomaže, kazao je Luka Katalinić.

Članovi kluba vrlo su ozbiljni, natjecatelji i sami treniraju, rade na sebi i izvan treninga, a to je vrlo važno, jer se do uspjeha može doći samo ozbiljnim radom i odricanjima, a trener Zoran Cicvara zadovoljan je što oni i sami treniraju.

-Pa bez toga nema rezultata, to je dodatno, to je ona odskočna daska da se postigne još veći rezultat nego što bi se radilo samo na treninzima u dvorani. To ja i očekujem od svakoga od njih, ja sam svima njima rekao, ovo kada dođete u dvoranu to je ono što vas ja trebam naučiti, što zajedno trebate odraditi radi sparinga, radi svega toga, ali ono drugo je na vama. Vi morate ono drugo, znači u sebi imati da dodatno odradite, ako vidite da vam nešto ne ide dobro, da to probate znači dodatnim treninzima napraviti, da bude kako treba. Osim ove dvije  medalje, koje su bile sada u Budimpešti, ova godina je do sada bila odlična. Znači imamo šest državnih prvaka, znači od šest državnih prvaka četiri su ušla u reprezentaciju, jer nije pravilo da ako si državni prvak da izravno ideš u reprezentaciju, nego se moraš dodatno dokazati, onda izbornici rade odabir tko je zapravo zavrijedio na neki način svojim rezultatima kroz cijelu godinu da bude u reprezentaciji. Napravi se kamp u kojem se promatra i vidi je li netko na razini ili nije i onda se dođe do toga da se posloži reprezentacija. Mi smo imali ove godine osim šest državnih prvaka, i veći broj osvojenih medalja na europskim i svjetskim kupovima, tako da stvarno možemo biti zadovoljni, ovo u Budimpešti je šlag na tortu, istaknuo je Zoran Cicvara.

Ova godina bila je uspješna za Luku Katalinića, do Budimpešte imao je niz zapaženih rezultata, osvojio je naslov državnog prvaka s dvije uvjerljive pobjede.

-Da, do Budimpešte najveći uspjeh mi je bio nastup na državnom prvenstvo, gdje sam postao državni prvak. Imao sam dvije borbe i obje sam dobio, u drugoj rundi napravio sam tehnički nokaut, tako da to mi je bio najveći uspjeh od svih natjecanja. Moja kategorija je do 71 kg i nemam problema s kilažom, ne moram skidati kile, moram samo biti fit, kada sam u treningu svaki dan po tjedan dana tu mi se spusti kilaža na 70,5 kg i tako se držim. Normalno jedem sve što mama napravi i nemam neke prevelike probleme, kazao je Luka Katalinić.

Trener Zoran Civara smatra da skidanje kilograma nije dobro za sportaše ni u psihičkom ni u fizičkom smislu, jer kada se skidaju kilogrami gubi se na snazi i energiji.

-Nikakva prevelika skidanja, nego bitno je da u toj kategoriji u kojoj jesu da budu potpuno spremni, da budu fit, da se pravilno hrane i dodatno normalno nakon treninga se dohrane proteinima, kako je propisano i to je to. Skidanje kila je psihički i fizički udar na sportaša, zato što kada skidate kile nemate više ni onu snagu u sebi, onu energiju, jednostavno to nije dobro, možda u nekim drugim sportovima, ali u disciplinama u ringu ne.  Znači, može se ići skidati jedan ili dva kilograma i to je OK, sve preko toga u pitanje dovodi izvedbu kasnije. Za nas je većina sezone gotova, ima nekoliko natjecanja, iako sam ja glavnom timu dao sada na neki način odmor, ali ići ćemo na još koji turnir da se malo opustimo. Ići ćemo u Belgiju s mlađim timom, a nakon toga ćemo ići u Bristol sa starijim timom i do kraja godine možda izađemo na još koje natjecanje. Ovo je zalazak sezone za nas, ono glavno odrađeno je jako dobro i možemo biti zadovoljni, napomenuo je Zoran Cicvara.