Gradska toplana

Gradska toplana spremna za početak grijanja, novom sezonom cijene grijanja rastu za 10 posto

VIŠE IZ RUBRIKE

Završene sve predradnje

Gradska toplana spremna je za početak grijanja, ali s novom sezonom grijanja idu i nove cijene grijanja koje će biti više za 10 posto od dosadašnjih.

Gradska toplana spremna je za početak grijanja, ali s novom sezonom grijanja idu i nove cijene grijanja koje će biti više za 10 posto od dosadašnjih. Potvrdio je to na današnjoj konferenciji za novinare direktor Gradske toplane, Zdravko Eremić.

-Gradska toplana je s 15. rujnom ove godine završila sve pripreme za početak ogrjevne sezone 2024/2025 i možemo obavijestiti korisnike naših usluga da spremni dočekujemo hladnije dane i da možemo započeti sa grijanjem onoga trenutka kada vremenski uvjeti i  temperature to budu zahtijevale. Na postrojenju za proizvodnju toplinske energije je odrađen  redovni remont, vrelovodna mreža je prekontrolirana, napunjena i odzračena, a osigurana je i  dovoljna količina goriva (prirodnog plina). Toplinske podstanice su spremne, sustav daljinskog nadzora i upravljanja (SCADA) je u funkciji. Kako bismo mogli svim našim krajnjim kupcima početi isporučivati toplinsku energiju, i ovim putem pozivamo krajnje kupce koji još uvijek  provode radove na unutarnjim instalacijama grijanja u svojim stambenim/poslovnim  prostorima da ih što prije završe kako bi i u tim zgradama mogli započeti s isporukom toplinske  energije. Apeliramo na sve predstavnike da provjere stanje svojih unutarnjih instalacija, da  obavijeste sve krajnje kupce u svojim zgradama da otvore ventile na radijatorima kako bi se instalacija mogla ispravno napuniti a i kako bi se pokazala funkcionalnost samih ventila, poručio je Eremić.

Istaknuo je i kako se radovi na vrelovodu koji se još odvijaju i koji će se još jedno vrijeme odvijati na području Rakovca, odnose na otklanjanje nedostataka na izolaciji koje izvodi izvođač o svom trošku, ne sprječavaju početak grijanja kao niti sam proces distribucije toplinske energije, tako da niti  u tom pogledu građani ne trebaju biti zabrinuti. Izvođač je prema ugovoru obavezan dovesti  vrelovodnu mrežu u stanje kako je prema projektu predviđeno, a Gradska toplana će mu platiti samo one radove koji su predviđeni ali ne i ove koje izvođač izvodi zbog svojih grešaka. S izvođačem radova nije napravljen konačni obračun i nisu mu plaćeni svi radovi dok ne završi sve što je predviđeno, napominje direktor Gradske toplane.

S novom ogrjevnom sezonom, kako je najavio, idu i nove cijene grijanja.

-Odmah na početku moramo reći da to nije tako veliko povećanje i da će trošak grijanja za krajnjeg potrošača biti povećan samo za 10% u odnosu na dosadašnji trošak. Bitno je za naglasiti da se iznosi tarifnih stavki za  proizvodnju toplinske energije nisu mijenjale od veljače 2021. a iznosi ostalih stavki (za pokrivanje fiksnih troškova) se nisu mijenjali od 2014. g. tj. desetak godina. Zadnje dvije  ogrjevne sezone nije bilo povećanja troška za krajnje korisnike grijanja na centralnom  toplinskom sustavu jer je Vlada RH, Uredbom o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu  energije, porast troškova proizvodnje i distribucije toplinske energije, prvenstveno plina, odlučila da se subvencionira iz proračuna. 

Za novu ogrjevnu sezonu je Uredbom o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije određeno da se navedeni porast troškova centralnih toplinskih sustava najprije nastoji podmiriti povećanjem iznosa tarifnih stavki do 10% a ukoliko se takvim povećanjem cijena neće pokriti rashodi, tada će HERA izračunati koliko to iznosi i ponovno će i dalje Vlada RH  subvencionirati troškove.

Gradska toplana je to i učinila. Dakle, od 1. listopada ove godine iznosi tarifnih stavki na centralnom toplinskom sustavu se povećavaju za 10% a preostali dio do pokrića rashoda za energente će subvencionirati RH. 

I na kraju, ali ne manje važno, naša je obaveza, s obzirom na nove klimatske ciljeve postavljene od strane EU u okviru Europskog zelenog plana, ovim putem pozvati korisnike na racionalno korištenje toplinske energije, zaključuje Eremić.