Trgovačko-ugostiteljska škola

Učenici se natjecali u pripremi fiš paprikaša

VIŠE IZ RUBRIKE

Zanimljivo, izazovno i zabavno, tim su riječima budući kuhari opisali pripremu fiš paprikaša. Pet ekipa, učenika drugih i trećih razreda, budućih kuhara danas su u dvorištu Trgovačko-ugostiteljske škole pripremalo ovaj riblji specijalitet. Ovo je 24. školsko natjecanje u pripremi ovog jela i zapravo je kolegijalno nadmetanje i odmjeravanje snaga u pripremi jela koje se ne priprema često.

U kotlićima se danas uglavnom kuhao šaran, jer, kako je pojasnio nastavnik kuharstva Zlatko Šušlje, nije baš sezona štuke i soma, a to su ribe koje se ne uzgajaju u ribogojilištima. Međutim, dodao je, neće fiš zbog toga biti ništa manje ukusan, jer je masni šaran jako dobar za pripremu ovog omiljenog ribljeg jela.

Osim pripreme po tradicionalnoj recepturi, pripreman je jedan kotlić izvan konkurencije, a to je fiš paprikaš od filetirane ribe. Što se u ovom kotliću događa pratio je Mateo, učenik trećeg razreda.

-Kad sam bio prva godina i vidio da se ovo radi, bilo mi je zanimljivo, ali nisam previše pažnje posvećivao. Sada kad fiš sam radim čak mi je zabavno. Drugačije je, radi se na stariji način i to je ono što mi je zanimljivo.

Emanuel se danas prvi put okušao u pripremi fiš paprikaša, a tajna dobrog fiša je, kako kaže, „pogoditi“ začine.

-Malo je u početku bilo teško, dok se ne skuži što treba raditi. Najteže je točno pogoditi začine, a kuhati na otvorenoj vatri meni nije bilo teško, rekao je.

Ovakva školska natjecanja, u pravilu u TUŠ privuku i veći broj građana koji žele probati što su učenici pripremili. Šušlje kaže da su im sve slične aktivnosti jako dobro posjećene i drago im je da ih građani podržavaju, a kad bi mogli pripremiti više porcija vjeruje da bi sve uspjeli prodati. Učenicima je pak zanimljivo jer hranu ne pripremaju u kuhinji već na otvorenoj vatri, a osim toga na otvorenom su druže se stariji i mlađi učenici što natjecanje čini zabavnim.

Iako su zvijezde današnjeg natjecanja naravno bili budući kuhari, u kratkom programu sudjelovalo je i dvoje učenika prvog razreda, Isabella i Ive. Njihova je uloga bila da pročitaju kratku priču o povijesti fiš paprikaša. Ove su godine upisali eksperimentalni program Tehničar posluživanja.

Radi se o četverogodišnjem smjeru, strukovni dio nastave se odvija po modularnom modelu, a općeobrazovni dio nastave je po klasičnom modelu, s tim da imaju pojačanu satnicu, što učenicima olakšava polaganje državne mature kao i daljnje školovanje, kako je rekla profesorica Anita Klarić.