Županijski i gradski vijećnik, Dimitrije Birač o Korani

Foginovo i Korana su gradski biser i Grad bi trebao više brinuti o njima

VIŠE IZ RUBRIKE

Neki se nedostaci mogu vidjeti tek kad se u Korani kupate; popucale ploče, trava, klizave stepenice

Foginovo kupalište i Korana su nešto najvrijednije što Karlovac i Grad bi se trebao više brinuti o ovom biseru, poručio je danas na konferenciji za novinare županijski i gradski vijećnik Dimitrije Birač.

Naglasio je na početku da su brojni napredci vidljivi u odnosu na prije deset i više godina, od uređenja sanitarnog čvora, svlačionica, kućice za spasilačku službu, kasnije je uređena i atletska staza, igrališta za odbojku na pijesku, uređene ploče i stepenice za ulaz u vodu, a na desnoj strani Korane uređenje šetnice… Sve je to lijepa slika izvana, međutim, drugačija je slika kad se prema obali i kupalištu pogleda iz same Korane.

-Kad uđete u Koranu, kad se kupate i kad pogledate prema obali onda vidite dosta nedostataka za koje smatram da bi ih Grad u sljedećoj godini trebao ispraviti. Dno rijeke i uz samu obalu se ne čisti dovoljno puno je trave, stepenice za ulaz u vodu, a to znate ako se kupate, su skliske i stariji ljudi moraju paziti dakle taj dio se uopće se nije čistio. Iz vode se vidi da i dio ploča je popucao i da nije dovoljno samo „ušminkati“, vidi se ispod stari drveni materijal od prije 100 godina kad su tu bile plaže. Treba jedna detaljna obnova ovog kupališta, rekao je Birač.

Spomenuo je dječje kupalište koje je puno zelenila i mulja koje nikako da se očisti, dok je na kupalištu  kod jablanova voda metar i pol i više se ne vide sunčališta niti stepenice za ulaz u vodu , što je povezano s branom na ušću.

-Bilo bi idealno da se Grad angažira oko ovog kupališta i to od mosta do mosta, da napravi rekapitulaciju i analizu učinjenog i da uloži više sredstava i ove elemente koje sam spomenuo ispravi. Dakle, stepenice urediti i očistiti, kao i dubinski i detaljno taj dio od mosta do mosta, riješiti dječje kupalište i ono kod jablanova, rekao je Birač i na kraju poručio gradskoj upravi:

-Grad Karlovac, pobrini se za ovaj dio, a ostalo će doći u koordinaciji s Hrvatskim vodama i drugim državnim tvrtkama, ali koordiniraj akciju i koordiniraj održavanje Foginovog kupališta jer ovo je nešto, a to će reći mnogi koji su proputovali svijet, najvrijednije što Karlovac ima.

Birač, naime smatra, da se Foginovo ne bi trebalo gledati ako samo još jedan posao nego da bi trebalo imati razumijevanja za senzibilitet Karlovčana. Budući da sada nekoliko gradskih tvrtki i odjela brine o Foginovom i prostoru Korane, predlaže da se to objedini.