Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

„Prestanite štititi silovatelje“

VIŠE IZ RUBRIKE

Ženska grupa Karlovac "Korak"

Ženska grupa Karlovac Korak danas je javnom akcijom obilježila Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a ovaj put uz dodatnu podršku nacionalnoj akciji „Prestanite štititi silovatelje“.

Akcija se provodila u petak u 15 gradova, a danas se dodatno provela u Karlovačkoj županiji, odnosno u Karlovcu i Dugoj Resi i to puštanjem crnih balona u znak sjećanja na ubijene žene žrtve nasilja u Hrvatskoj.

-Okupili smo se kako bi se prisjetili ubojstva u Zagrebu 1999. godine kada su na Općinskom sudu u Zagrebu za vrijeme brakorazvodne parnice ubijene tri žene, a jedna je ozlijeđena. Ujedno se prisjećamo i svih žena koje su živote izgubile kao žrtve nasilja u obitelji i rodno uvjetovanog nasilja, te nasilja drugih oblika. Želimo skrenuti pozornost na probleme u sustavu koji doprinose kontinuiranom nasilju nad ženama, istaknula je to prilikom Dragnina Mandić Jakšić, voditeljica Skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji Ženske grupe Karlovac Korak.

Istaknula je slučaj liječnika iz Osijeka, osuđenog za silovanje pacijentica, a koji je radio cijelo vrijeme dok se vodio kazneni postupak protiv njega, te je tek nakon medijskog pritiska i reakcija udruga i građanskih inicijativa otpušten.

-Ovaj slučaj nije izoliran, već odražava dublje probleme unutar sustava, institucionalno nasilje nad ženama koje ih dodatno zastrašuje i ponižava, što narušava njihovu sigurnost i povjerenje u sustav.

Hrvatskoj je potreban sustavan, strateški pristup prevenciji nasilja nad ženama i kvalitetna nacionalna strategija protiv svih oblika nasilja nad ženama, kao i njezina provedba. U ovom konkretnom slučaju tražimo izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti koja bi obvezala ravnatelje zdravstvenih ustanova da privremeno suspendiraju osobu protiv koje se vodi kazneni postupak kako se ovakve situacije ne bi ponavljale, naglašava.

Također se traži transparentnost u sudskim postupcima  i javno objavljivanje presuda za nasilje nad ženama, posebno za najteže slučajeve poput seksualnog nasilja i femicida.

-Poručujemo žrtvama nasilja da smo tu da im budemo podrška, a svima drugima poručujemo da je potrebno reagirati na svaku sumnju na nasilje i prijaviti ga jer samo zajedno možemo pridonijeti umanjivanju ovog društvenog fenomena, zaključila je Mandić Jakšić.

Akciju su i ove godine podržali i predstavnici Grada i Županije.

-Osnovna poruka i današnjeg dana i svih nastojanja je da ni za jedno nasilje pa i nasilje nad ženama izgovora nema. To je ono što osnovno u društvu moramo svi zajedno graditi. Mogu samo naglasiti da Grad Karlovac sa Ženskom grupom Korak već dugi niz godina odlično surađuje, a mi smo kao Grad osigurali novu sigurnu kuću koju je grupa Korak uredila preko europskog projekta i ta kuća im je na raspolaganju, naveo je.

Također kroz godinu, kroz institucionalnu potporu, Grad Karlovac za Grupu Korak osigurava gotovo 27 tisuća eura, istaknuo je između ostalog kazao je gradonačelnik Damir Mandić.

Karlovačka županija također već godinama podupire rad Ženske grupe Korak i kroz financijsku potporu i kroz zajedničku suradnju na mnogim projektima.

-Kroz ove akcije šaljemo jednu glasniju poruku, ali je važno da o nasilju govorimo i tijekom cijele godine i raznim akcijama unaprjeđujemo svijest i onih koji su nažalost žrtve nasilja, ali i onih institucija koje trebaju prevenirati, ali i sankcionirati nasilje. Za nasilje nema tolerancije i svatko u svom svakidašnjem radu mora pružati potporu i onima koji su žrtve nasilja, a i boriti se protiv onih koji to nasilje čine, poručila je između ostalog županica Martina Furdek Hajdin.