Karlovačka županija

Javni poziv za iskaz interesa za uvođenje navodnjavanja u Karlovačkoj županiji

VIŠE IZ RUBRIKE

Poljoprivrednici, javite se!

Marinko Sabljak na području Ogulina obrađuje 15 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Jedan je od većih proizvođača ogulinskog zelja, a uzgaja i grah te krumpir.

No, posljednjih godina, kaže, dugotrajna sušna razdoblja pričinjavaju mu sve veće probleme.

„Izvor vode, Sabljaci, nam je pred nosom, a mi nemamo vode, pati nam poljoprivreda. Morao sam kupiti cisternu od 10 tisuća litara i traktor, pa tako zalijevamo, ali to je skupo i sporo. Improviziramo. Ali, bez toga, ne bismo imali ništa, jer biljka treba vodu!“, priča Marinko Sabljak.

Zato je on među prvima ispunio anketu Karlovačke županije i potvrdio svoj interes za izgradnju javnog sustava navodnjavanja.

Naime, Karlovačka županija uputila je poljoprivrednicima Poziv za iskaz interesa za uvođenje javnih sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina na području Karlovačke županije.  Jer, da bi se uopće pristupilo tako velikom projektu, poljoprivrednici moraju iskazati interes za korištenje budućeg sustava na minimum 70% poljoprivredne površine unutar obuhvata pojedinog sustava javnog navodnjavanja.

„Odredili smo 20-ak prioritetnih područja za planiranje ovog projekta, a najviše šansi imamo upravo na ogulinskom području. Pozivamo poljoprivrednike da na web stranicama Karlovačke županije pogledaju sve detalje o ovom projektu i da ispune anketu, jer ako ne bude interesa poljoprivrednih proizvođača, neće biti ni ovog projekta“, ističe pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Branka Šeketa Karlović.

Kolika je važnost navodnjavanja govori činjenica da je 40 % hrane u svijetu proizvedeno na navodnjavanom zemljištu. I na našem području, okolnosti su se bitno promijenile, pa bez nekog oblika navodnjavanja poljoprivredna proizvodnja, u prvom redu povrća, više neće biti moguća.

„Karlovačka županija već niz godina sufinancira uvođenje navodnjavanja poljoprivrednim gospodarstvima, pa smo tako u posljednjih nekoliko godina kroz naše javne pozive za 23 poljoprivredna gospodarstva osigurali značajna sredstva za uvođenje navodnjavanja uglavnom povrtnih kultura i trajnih nasada. Svjesni smo da su se okolnosti, prije svega klimatske promijenile i smatramo da je budućnost u gradnji javnih sustava za navodnjavanje“, kaže županica Martina Furdek Hajdin.

Na razini Hrvatske, plan je da se do 2030. uvede javni sustav navodnjavanja na otprilike 65 tisuća hektara poljoprivrednih površina, dvostruko više nego što ih imamo danas.

Svi detalji i aktivnosti o pokretanju ovog projekta u Karlovačkoj županiji, kao i anketa za poljoprivrednike,  dostupni su na web stranici Karlovačke županije: Poziv na iskaz interesa za uvođenje javnih sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina na području Karlovačke županije (kazup.hr)