Muzeji grada Karlovca

Karlovac će biti domaćin 13. skupa muzejskih pedagoga Hrvatske

VIŠE IZ RUBRIKE

Umjetna inteligencija, migracije stanovništva izazov su za suvremene muzeje

Muzeji grada Karlovca od 25. do 28. rujna bit će domaćin 13. Skupa muzejskih pedagoga Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem. Muzejski pedagozi, odnosno njihova uloga u muzejima, najkraće rečeno je briga o posjetiteljima.

- Muzejski pedagog ne radi isključivo s djecom već sa svim dobnim skupinama koje posjećuju muzeje. Najčešće se bavi stručnim vođenjem, ali i različitim pedagoškim programima kao što su radionice, organizacija različitih događanja i sve što se zapravo tiče posjetitelja u muzejima, pojasnio je kustos pedagog u Muzejima grada Karlovca Karlo Mandić.

Tema skupa koji će biti održan u Karlovcu je "Uvod u sadašnjost - Jesmo li spremni?" i namjera je organizatora da to ne budu samo izlaganja kolega što su radili u proteklom razdoblju već da se teme problematiziraju i da po završetku skupa pokušaju dati odgovore na neka pitanja.

-Naše pospandemijsko i postpotresno društvo doživljava demografsku promjenu oblikovanu ratnim i ekonomskim migracijama. Useljavanje pripadnika različitih kultura, neovisno o razlogu njihova dolaska u Republiku Hrvatsku, predstavlja značajan izazov ne samo za ekonomski, već i za društveni i kulturni život zemlje. Na razne načine utječe na lokalnu zajednicu, gospodarstvo, te na kulturnu i društvenu dinamiku, a istovremeno obogaćuje kulturnu raznolikost zemlje. Muzejske ustanove mogu imati značajnu ulogu u odgovaranju na izazove svakodnevice. Skup muzejskih pedagoga Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem „Uvod u sadašnjost – Jesmo li spremni?“ pokušat će odgovoriti na pitanja Koji su novi modeli rada s publikom? Odražavaju li se suvremeni  trendovi i na muzejski sektor? Fokusiraju li se na interaktivnost, inkluzivnost, tehnološki napredak i personalizaciju posjetiteljskog iskustava? Je li korištenje umjetne inteligencije budućnost u komunikaciji s posjetiteljima? Jesmo li fleksibilni i možemo li se dovoljno brzo prilagoditi izazovima današnjice? Kako smo odgovorili na velik broj pripadnika drugih kultura koji su se našli u našem okruženju? Preuzimamo li aktivne uloge u društvenoj odgovornosti koje donosi sadašnjost ili smo samo pasivni promatrači?, pojasnili su organizatori kustosica arheološkog odjela MGK Matea Galetić i Karlo Mandić.

Zgrada Gradskog muzeja je u obnovi, a budući da Muzeji grada Karlovca djeluju na nekoliko lokacija niti skup neće biti vezan samo za jednu od njih.

-Počet ćemo u srijedu u Glazbenoj školi na Korzu gdje će biti svečano otvorenje skupa. Skup je koncipiran da se kolege mogu prijaviti s usmenim i s posterskim izlaganjem. Skup ćemo početi s uvodnim izlaganjem dr. Salopeka koji će nam nešto reći o mentalnom zdravlju i umjetnosti i nakon toga imamo plakate i diskusiju. U četvrtak smo na Turnju, gdje ćemo isto imati različite teme i u petak smo na Starom gradu Dubovcu, rekla je Galetić.

-Imamo sreću da imamo dosta muzejskih lokacija da možemo organizirati na drugom mjestu i drugačijem ambijentu i svaki će dan skup pratiti i stručno vodstvo i obilazak muzejskih postava na kojima se taj dan nalazimo. Uobičajeno je da se zadnji dan skupa organizira neki izlet, mi nismo željeli izlaziti iz okvira Karlovca jer imamo dosta toga za pokazati što Karlovac nudi, istaknuo je Mandić.

-S obzirom da imamo i Aquatiku i Nikola Tesla Experinece Center i Kino Edison, provest ćemo ih po tim našim kulturnim i turističkim atrakcijama, dodaje Galetić.

Uz posjete gradskim atrakcijama planiran je i obilazak grada, a šetnja će ujedno biti prilika da se razgledaju i novi arheološki nalazi tijekom radova u Zvijezdi, kao i nova prezentacija tih nalaza u Radićevoj. Galetić i Mandić kažu da bi bilo poželjnije da je skup nakon dovršene obnove, ali dogovoren je unaprijed.

-I ovo ima svojih čari pogotovo za našu struku, napominje Mandić.

-Autentično je, jer imamo u Kukuljevićevoj otvoreno nalazište. Kolege će doći ovdje u stručnoj ulozi, ali i turistički. Ovo vidimo kao priliku da ih pozovemo kad otvorimo novi stalni postav u Gradskom muzeju i kad Zvijezda bude uređena da ponovo posjete Karlovac. Moram reći da dobar dio njih nikad nije bio u Karlovcu. Budući da su ovo stručni posjetitelji, bit će to i svojevrsni test za ovaj dio Radićeve koji je uređen. Uvijek je dobro čuti i tuđe mišljenje i bit će nam drago čuti, bilo kritike, bilo pohvale, kazala je Galetić.

Karlo Mandić dodaje da će možda čiti i neke ideje za interpretacije, a to je opet poanta muzejske pedagogije – komunikacija s posjetiteljem, kako nešto prezentirati da bi posjetitelju bilo zanimljivo i kako to prilagoditi različitim skupinama posjetitelja.