Ratni veterani obilježili Svjetski dan mira

„Mi veterani smo prošli kroz rat i znamo koliko je važan mir“

VIŠE IZ RUBRIKE

Mir je ideal koji predstavlja opću ljudsku vrijednost i koji je jako bitan i trebamo svi skupa raditi na širenju tog ideala, istaknuo je izaslanik gradonačelnika, gradski vijećnik Tihomir Mamić

Svjetski dan mira obilježen je danas u Karlovcu u Aleji hrvatskih branitelja na Rakovcu. Naime, dan mira utemeljila je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1981. godine u svrhu obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama, a Rezolucijom Ujedinjenih naroda iz 2001. određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na svjetskoj razini. Obilježava se 21. rujna svake godine.

Obilježavanje je organizirala Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnica Karlovačke županije (UDVDR PKŽ) u suradnji s Udrugom veterana satnije „Rebels“ pod motom „Veterani hodaju za mir“.

Okupili su se branitelji, predstavnici udruga iz Domovinskog rata koji su sudjelovali u kratkoj šetnji i paljenjem lampiona u braniteljskoj aleji. U kratkom obraćanju pročitano je pismo Glavnog tajnika UN-a posvećeno ovom važnom datumu.

-Mi veterani smo prošli kroz rat i znamo što je to. Rat nikad nije dobar, stradaju nevini, djeca, starci…  Zato znamo i koliko je važan mir. Treba propagirati mir, pokušati utjecati na svjetske moćnike da se svi ratovi prekinu, kratko je poručio predsjednik UDVDR PKŽ, Josip Lukežić Luka.

Veteranskoj hodnji za mir pridružio se i izaslanik gradonačelnika, gradski vijećnik Tihomir Mamić.

-Mir je takav ideal koji predstavlja opću ljudsku vrijednost i koji je jako bitan i trebamo svi skupa raditi na širenju tog ideala. Svjedoci smo da smo i mi u svojoj bliskoj povijesti imali Domovinski rat, agresorski rat koji je narušio taj mir i da bi se ponovo vratili u to vrijeme mira podnesena je velika žrtva i u broju ljudi i svega što je taj rat odnio sa sobom. To iskustvo koje imamo iz Domovinskog rata usmjerava nas da nam je taj mir puno bitniji jer on ima određenu cijenu i naravno da imamo određeni senzibilitet prema tom miru i osim mira nema druge opcije, poručio je Mamić.

Mir nije samo odsustvo rata, rekla je u izjavi za naš radio županica Martina Furdek Hajdin.

-Želimo da ovo postane jedna lijepa tradicija kojom se obilježava Dan mira i danas nam je mir važniji nego ikada. Svjesni smo velikih ratnih razaranja u svijetu i u našoj blizini i to naravno izaziva sjećanja na naš Domovinski rat. Suočeni smo raznim klimatskim promjenama, s raznim nepravdama koje se događaju u društvu, s događajima poput suicida, ubojstava, ali i nesreća na našem području. To su sve stvari zbog kojih izostaje mir, naglasila je još županica.