Novi zeleni i digitalni vrtić imat će kapacitet za smještaj 200 djece

Počela gradnja vrtića Luščić

VIŠE IZ RUBRIKE

Građevinski su strojevi na terenu, priprema se gradilište i ovih dana počela je gradnja vrtića u Luščiću.

Novo će vrtić imati jedan kat. Oko vrtića će biti izgrađeno parkiralište sa 69 parkirališnih mjesta i  veliko dječje igralište. Vrtić će biti zeleni i digitalni, te će igralište i okolni prostor biti hortikulturno opremljen tako da će biti zadržano sve postojeće zelenilo koje se sada nalazi na ovoj čestici. Tlocrtna površina vrtića bit će 2.700 kvadrata, imat će kapacitet za smještaj 200 djece u 10 odgojno-obrazovnih skupina; četiri jasličke i šest vrtićkih.

U vrtiću će se nalaziti 10 dnevnih boravaka sa svim potrebnim pratećim prostorijama, odnosno garderobama i sanitarijama. Svaka odgojna skupina imat će svoju natkrivenu terasu,  vrtić će imati jednu zajedničku nenatkrivenu terasu. Na krovu će biti izgrađena sunčana elektrana koja će proizvoditi energiju za potrebe vrtića, a u slučaju viška energije, ona će se vraćati u niskonaponsku mrežu. Što se tiče grijanja, to će biti dizalice topline s podnim grijanjem. Sve to znači da će vrtić biti potpuno neovisan i imat će vrlo male troškove režija. Oborinska voda s krova koristit će kao tehnološka voda za ispiranje.

Vrijednost projekta je nešto više od 8,7 milijuna eura. Izvođač radova je tvrtka slovenska tvrtka CGP iz Novog Mesta, a opremanje će raditi tvrtka Teding. Rok za završetak građevinskih radova je godinu dana, a još mjesec dana nakon primopredaje objekta je rok za opremanje.

-Izgradnja vrtića Luščić je stvarni početak realizacije Urbanističkog plana uređenja bivše vojarne Luščić, odnosno UPU-a Luščić-Novi Centar. Prije otprilike mjesec dana započelo je uklanjanje hala što je i preduvjet za izgradnju prometnice u vojarni Luščić, a koja je dio šireg ITU projekta, Parka Grabrik, odnosno projekta biciklističkih staza, kako je prilikom potpisivanja ugovora s izvođačem istaknuo gradonačelnik Damir Mandić.