PU karlovačka

​Putem internetske stranice 31-godišnjakinja uplatila novac za nepostojeći seminar

VIŠE IZ RUBRIKE

Internetska prijevara

U Policijskoj postaji Karlovac s ispostavom Vojnić jučer je zaprimljena prijava 31-godišnjakinje koja je tijekom rujna putem internetske stranice koja se bavi edukacijom popunila zahtjev, a u koji je upisala sve podatke sa svoje bankovne kartice kako bi uplatila traženi iznos za sudjelovanje.

Nakon što je izvršila uplate, utvrdila je da je stranica lažna i shvatila da je prevarena.

Nikada nemojte ustupati svoje osobne podatke, kao ni  informacije o bankovnim računima: broj PIN-a, lozinku, CVC/CVV brojeve za online bankarstvo kao niti rok važenja i broj kartice osobama koje ne poznajete.

Također možete prije ili prilikom online kupovine putem servisa CERT iffy provjeriti ima li  internetska trgovina obilježja lažnog weba.  Sve što trebate napraviti kako bi provjerili internetsku trgovinu je da na stranici https://iffy.cert.hr upišete ili zalijepite URL adresu trgovine koju želite provjeriti.

Prevaren prilikom trgovanja kriptovalutama

Koristimo ovu priliku i još jednom savjetujemo građanima da budu vrlo oprezni u komunikaciji s nepoznatim osobama kako ne bi postali žrtvom ovakvog ili sličnog kaznenog djela

Nakon što je izvršio dogovorene novčane uplate, kada ga je ponovno kontaktirala nepoznata ženska osoba i tražila dodatnu uplatu, shvatio je da je prevaren.

Koristimo ovu priliku i još jednom savjetujemo građanima da budu vrlo oprezni u komunikaciji s nepoznatim osobama kako ne bi postali žrtvom ovakvog ili sličnog kaznenog djela.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na stranicama MUP-a i poveznici: https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456 i poveznici  Web heroj - Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba.