Počeo EU tjedan mobilnosti i sporta

Organiziran prijevoz za učenike do sportskih objekata i upoznavanje sa sportovima

VIŠE IZ RUBRIKE

    Djeca će se upoznati sa streljaštvom, tenisom, vidjeti prezentaciju gimnastike, zaigrati nogomet, okušati se u atletici

    Od 19. do 24. rujna Grad Karlovac u suradnji sa Sportskim objektima Karlovac, Karlovačkom športskom zajednicom i Autotransportom Karlovac d.o.o., obilježava Europski tjedan mobilnosti i Europski tjedan sporta. Cilj je promicanje korištenja održivih prijevoznih sredstava i hodanje, te kretanje u cilju razvoja zdravih navika.

    U sklopu održavanja manifestacije učenici će imati priliku isprobati neke nove aktivnosti u sportskim objektima primjerice na Strelištu Jamadol streljaštvo, odigrati tenis na teniskim terenima, vidjeti prezentaciju gimnastike na Sokolskom domu, zaigrati nogomet na stadionu „Branko Čavlović Čavlek“, te trčati po atletskoj stazi. Između ostalog, u petak, 20. rujna, u 19 sati održat će se sportski pub kviz u Caffe baru Korner, gdje će svi zaljubljenici u sport, sportaši, ali i svi ostali imati priliku pokazati svoje sportsko znanje.

    Predsjednik Karlovačke športske zajednice, Željko Šančić zahvalio je svima koji sudjeluju u ovoj hvalevrijednoj akciji.

    -Nama je drago da s aspekta športa i Karlovačke športske zajednice, kroz naše učenike koji se bave športom, možemo dati barem mali doprinos ovoj akciji. Nama je također drago da djeca, športaši i rekreativci kad stignu do športskih borilišta nastavljaju tu mobilnost baveći se športom stremeći tome da postignu i neki sportski uspjeh, no bavljenje športom nije samo postignuće određenog uspjeha, radi rezultata, nego šport i rekreacija doprinose zdravlju čovjeka, zdravlju pojedinca i zdravlju društva u cjelini, rekao je Šančić.

    Želja je kroz obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti i sporta promovirati i gradski javni prijevoz, napomenula je pročelnica Ureda gradonačelnika Dijana Kujinek.

    -Grad Karlovac niz godina obilježava Europski tjedan mobilnosti i sporta, a ove godine u suradnji s Karlovačkom športskom zajednicom, Sportskim objektima Karlovac i Autotransportom digli smo to na višu razinu. Sport je važan, sport je druženje i sport spaja. Kako bi naši učenici imali bolji kontakt sa sportskim objektima organizirali prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola do sportskih objekata gdje će ih dočekati treneri i uputiti u aktivnosti koje mogu pogledati i više naučiti o nekim sportovima i upoznati se s istima, kazala je Kujinek i poručila da je cilj poticati zdrave navike.

    Grad Karlovac ima brojne projekte koji promiču istovremeno zdrav život, ali i brigu za okoliš kao što su:  „Citywalk 2.0“ kojem je glavni cilj promicanje energetske tranzicije u prometnom sektoru drastičnim smanjenjem potrošnje energije u gradskom prijevozu. Najbrži, najučinkovitiji i najjeftiniji način je prelazak s iznimno energetski intenzivne mobilnosti temeljene na automobilima na aktivne oblike mobilnosti (hodanje, vožnja biciklom), mikromobilnost i javni prijevoz kao primarna sredstva. Projekt je fokusiran je na provedbu transformacije i na razini grada i na razini građana.

    Provodi se i projekt „We join forces for the green future project“, s ciljem jačanja kapaciteta lokalnih vlasti u svrhu djelovanja temeljenog na klimi i okolišu. U projekt su uključeni gradovi iz Litve, Turske i Karlovca.

    Tu je i suradnja sa Nextbike. Europska komisija građane ove godine nastoji educirati i osvijestiti o boljoj upotrebi zajedničkog javnog prostora, a toj se akciji pridružuje i Nextbike subvencioniranjem vožnji s besplatnim minutama.

    Svim postojećim i novim korisnicima dodijeliti će se besplatne vožnje u trajanju od ukupno 200 minuta za vrijeme trajanja Europskog tjedna mobilnosti unosom koda ETM2024KA. Kod će moći iskoristiti svi korisnici registrirani u Karlovcu.