Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Tomislava Kovača

Njihove bučine sjemenke su hit, maskote gospodarstva su škotska goveda

VIŠE IZ RUBRIKE

Dobra organizacija posla, ali i mehanizacija koja u velikoj mjeri automatizira proizvodnju razlog su da za sada OPG izvrsno funkcionira sa samo četvero ljudi, kaže Tomislav

Oduvijek je moja familija u poljoprivredi i ono kaj su nam ostavili, mi smo nastavili, kaže Tomislav Kovač vlasnik OPG-a Kovač. Tako da za njega očito nije bio dvojbe hoće li se upustiti u poljoprivredu.

Danas je ovo gospodarstvo iz Jaškova poznato po proizvodnji bučinog ulja, bučinog brašna i prženih koštica, te po proizvodnji oraha i lješnjaka. Međutim, mnogi će ovo gospodarstvo prepoznati po simpatičnim škotskim govedima, iako je to manji dio proizvodnje.

Goveda manjeg rasta, čupave dlake uzgajaju se zbog mesa, no kako OPG Kovač ima i turističku ponudu, postala su maskote. Priča o poljoprivrednom gospodarstvu Kovačevih počela je 2003. godine, no zahuktala se 2013., ispričali su nam Tomislav i njegova supruga Snježana. Krenuli su s nasadom od oko tisuću stabala oraha.

-Vizija je bila da ti orasi budu za mirovinu, za starije dane. No, počela je priča s europskim fondovima, a kako smo imali dosta vlastite zemlje, a otvorila se i mogućnost da zakupimo zemlju koja se ne obrađuje, odlučili smo da uz orah proširimo proizvodnju i počeli smo s bundevom golicom. Uzgoj bundeve bio nam je logičan slijed uz orahe jer se dosta preklapa što se tiče tehnologije i same proizvodnje. Primjerice sušare koristimo za jedno i drugo, kao i dosta strojeva. Kasnije smo tome pridružili i lješnjak. Međutim, buča nam se sada profilirala kao glavna proizvodnja. Dakle proizvodimo bučino ulje, slane pržene bučine koštice koje su nam hit i jako, jako dobro su prihvaćene na tržištu. S bučinim uljem, bučinim brašnom i slanim prženim košticama smo u Sparu na području Karlovačke županije i Jastrebarskog. Također odlično surađujemo gotovo sa svim restoranima iz Karlovačke županije. Drago nam je da su oni prepoznali lokalnu proizvodnju i da zaista koriste te domaće namirnice u svojim menijima, ispričali su Tomislav i Snježana napomenuvši da sve što proizvedu su ekološki proizvodi, a za bučino ulje dobili su i nagrade.

Dobro surađuju i s drugim OPG-im iz okolice koji su se također orijentirali na uzgoj bundeva, a kojima pružaju uslugu branja i sušenja.

-Lijepo to funkcionira i sad je to pet obitelji koje sade buče na nekoj većoj razini, rekla je Snježana.

Pitamo kako su se u tu priču „upetljala“ škotska visinska goveda?

-Škotska goveda su došla kad smo prve godine kad smo krenuli s bučama išli u Austriju tražiti tržište za košticu, jer smo imali dobru berbu. Usput smo vidjeli ta goveda. Budući da imamo veliki vlastiti ranč od oko osam hektara, gdje ima dosta hlada, a tu je i borova šuma, zaključili smo da bi bilo dobro tu držati goveda koja će to čistiti jer je teren neravan. Postale su s vremenom prave ljubimice i iz godine u godinu stado raste i danas smo na 40 grla, kazala je Snježana.

Sada je to Ranch Kovač, a zanimljivo je da je u mladosti Tomislav bio malo manje zaljubljenik u poljoprivredu, a više u motokros pa je na toj zemlji uredio motokros stazu. Nije mu bilo teško „žrtvovati“ motocikl i stazu kako bi se tu smjestile tri kravice s koliko su počeli.

-Motokros je bio dječački san, vozio sam onako za sebe, samo rekreativno, kaže.

Osim što čiste zemljište, škotska goveda dio su ponude OPG-a jer tržište je to prepoznalo kao izuzetno kvalitetno meso.

-To je meso iz potpuno drugačijeg uzgoja. Ne koristimo nikakve dodatke prehrani, samo sijeno, voda i trava i držimo ih na otvorenom. Meso uglavnom prodajemo na prijateljskoj razini za njega ne trebamo tražiti kupce jer ono što imamo začas prodamo. Stado još planiramo povećati, a ne više od 80 komada jer za toliko imamo uvjete, napominju Snježana i Tomislav.

Meso iz ekološkog uzgoja dio su njihove turističke ponude. Otvorili su izletište jer otkad je otvoren Ranch Kovač brojni su upiti za posjete. Ovaj turistički dio moraju uskladiti s ostalim obavezama jer iako OPG spada u veće OPG-e samo četvero ljudi obavlja sav posao. Uz Snježanu i Tomislava to su njegovi roditelji Ivan i Marijana.

- Najviše organiziramo posjete za vrtićke grupe, ujesen, kad imamo vremena, odnosno kad završe berbe. Dolaze pogledati kravice, obično imamo i pečenje kestena, izrezivanja bundeve, napravimo radionice i to im je super za dopodnevni izlet.

Postojeću poljoprivrednu proizvodnju ne planiraju širiti, ali planiraju se više posvetiti turizmu.

-Želja nam je izletište više staviti u funkciju. Za sada imamo samo ugovorene grupe, a išli bi u smjeru organizacije nekih obiteljskih druženja, kao što su rođendani, krizme, dakle ciljano i po narudžbi i ne s prevelikim brojem ljudi. Gosti jako dobro prihvaćaju tu domaću hranu i mi se zaista baziramo na naše proizvode i na one iz drugih OPG-a u onom dijelu gdje mi nemamo proizvodnju. Gostiju imamo iz cijele Hrvatske, rekao je Tomislav.

Imaju i manju trgovinu u kojoj nude ne samo svoje proizvode, nego i proizvode drugih OPG-a.

OPG Kovač često posjećuju i strane delegacije jer su jedan od najboljih primjera dobre prakse korištenja europskih fondova.

-Naš OPG je relativno velik, a nemamo zaposlenih i to je ono po čemu smo zanimljivi. Dobra organizacija posla, ali i mehanizacija koja u velikoj mjero automatizira proizvodnju razlog su da za sada OPG izvrsno funkcionira uz samo četvero ljudi, zaključuje Tomislav.

Uključuju se i u različite manifestacije, a i nedavno su na ranču organizirali poseban program u sklopu Štrudlafesta. Manifestaciju Tomislav smatra jako dobrom promocijom i prilikom da sve što s ljubavlju stvaraju na svom imanju mogu ponuditi i pokazati svojim gostima.