Centar za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu "Braća Seljan"

Obilježeni 27. rođendan CEIK-a "Braća Seljan" i 149. rođendan Stjepana Seljana

VIŠE IZ RUBRIKE

Obilježavanje

Položen je vijenac kod rodne kuće braće Seljan na Gazi

Centar za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu "Braća Seljan" i Zmajski stol Karlovac Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" organizirali su danas, 19. kolovoza obilježavanje 149. rođendan Stjepana Seljana, koji je rođen 19. kolovoza 1875. godine i 27 godina postojanja CEIK-a "Braća Seljan". Položen je vijenac kod rodne kuće braće Seljan na Gazi. Vijenac je postavio predsjednik CEIK-a "Braća Seljan" Mladen Kuka. Predsjednik CEIK-a i pročelnik Zmajskog stola Karlovac Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" Mladen Kuka pojasnio je razlog okupljanja.

-Povod okupljanja je rođendan Stjepana Seljana, koji je rođen 19. kolovoza 1875. godine, a njegov brat Mirko rođen je 5. travnja 1871. To su dva datuma koje obilježavamo i na taj način čuvamo sjećanja na ova dva poznata karlovačka i hrvatska istraživača. Stjepan Seljan, mlađi od braće i njegov stariji brat Mirko krenuli su 1900. godine, na put oko svijeta, kako su oni to slikovito rekli. Najprije su se uputili u Etiopiju, tadašnju Abesiniju, kazao je Mladen Kuka.

Na rođendan Stjepana Seljana 19. kolovoza 1997. godine osnovan je CEIK "Braća Seljan", koji vodi brigu o očuvanju istine o djelovanju Mirka i Stjepana Seljana, ali i ostalih karlovačkih istraživača.

-Do pojave CEIK-a "Braća Seljan" nije se dovoljno govorilo o radu Mirka i Stjepana Seljana. 19. kolovoza 1997. godine osnovan je CEIK, koji danas obilježava 27 godina postojanja. Nikada se grad Karlovac nije dovoljno odužio Mirku i Stjepanu Seljanu za ono što su učinili. Tu bi turističke zajednice Grada Karlovca i Karlovačke županije trebale odraditi veći posao, rekao je Mladen Kuka.

Predsjednik CEIK-a "Braća Seljan" Mladen Kuka kazao je da je najvažniji brend grada Karlovca, da je to grad istraživača.

-Ono što čini određeni grad i što kreira jedno razmišljanje i klimu u jednom gradu, to su ljudi. Karlovac u svojoj povijesti, kao niti jedan grad u Hrvatskoj dao je niz poznatih istraživača. To su Tadić, Mikić i Lukšić, koji su sudjelovali u Stanleyevim ekspedicijama po Kongu, to su Mirko i Stjepan Seljan, a neko vrijeme je u Karlovcu živio i Požežanin Dragutin Lerman. Karlovac je prije svega grad istraživača, istaknuo je Mladen Kuka.

Obilježavanju 149. rođendana Stjepana Seljana i 27 godina djelovanja CEIK-a "Braća Seljan" prisustvovali su članovi Udruge slijepih USKA, delegacija Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" i članovi CEIK-a.