Matija Ratkaj, predsjednik i trener Inline hokej kluba "Karlovac"

"Bit će sve teže zadržati djecu u sportu do seniorske dobi"

VIŠE IZ RUBRIKE

Uspješna sezona

Inline hokej kluba "Karlovac" imao je jako dobru sezonu, muška inline ekipa osvojila je prvo mjesto u Prvenstvu Hrvatske i uspješno je igrala u Državnom prvenstvu Slovenije, a ženska ekipa izborila je drugo mjesto u Prvenstvu Hrvatske u hokeju na ledu

Inline hokej kluba "Karlovac" imao je jako dobru sezonu, muška inline ekipa osvojila je prvo mjesto u Prvenstvu Hrvatske i uspješno je igrala u Državnom prvenstvu Slovenije, a ženska ekipa izborila je drugo mjesto u Prvenstvu Hrvatske u hokeju na ledu. Seniorska ekipa u inline hokeju osvojila je peti naslov državnih prvaka, a ženska ekipa ugodno je iznenadila s naslovom viceprvakinja Hrvatske. Pošto je u Karlovcu led samo mjesec i pol dana, pa djevojke imaju jako malo treninga na ledu te je drugo mjesto zaista uspjeh. Mlađi uzrasti kluba također su bili vrlo aktivni u prošloj sezoni, igrali su inline hokej u Državnom prvenstvu Slovenije. Mlađi uzrasti imali su aktivnosti i tijekom ovog ljeta. Sve ekipe kluba treniraju redovno u dvorani za inline hokej u bivšoj vojarni u Luščiću. S prvim čovjekom kluba Matijom Ratkajem razgovarali smo o svim aktivnostima u Inline hokej klubu "Karlovac".

Sezona je gotova, je li klub na ljetnoj pauzi?

-Pa, klinci su nam bili na pauzi, mi smo trenirali dva put tjedno, haklali smo i tijekom ljeta malo za gušt i cure su isto jednom tjedno haklale, a pripremamo novu sezonu. Tako da smo od početka kolovoza svi malo stali dva tjedna i onda smo opet krenuli ispočetka.

Sumirat ćemo prošlu sezonu, čini mi se da su cure napravile iskorak u hokeju na ledu, što ti misliš?

-Pa, jesu stvarno, ove godine su bila četiri kluba u prvenstvu i mi smo zauzeli drugo mjesto, "Siscia" je bila prva, "Dinamo" treći i "Sisak" četvrti. Stvarno, po igri pokazale su napredak bez obzira na to što nemamo led, svi ovi treninzi na rolama su se isplatili i sljedeći korak je led, ali konkurentni jesmo, ne očekujem baš da ćemo dobiti ledenu dvoranu uskoro. Treniramo i dalje na rolama i prebacili smo sve smjerove, praktički sav rad na role i možda uspijemo ove godine organizirati i Prvenstvo Hrvatske na rolama za žene. U svakom slučaju plan je sljedeće sezone odigrati par međunarodnih turnira.

Djevojke su imale dobru sezonu na ledu, ali bilo ih je nekoliko i u reprezentaciji, kako je tu bilo?

-Imali smo ove godine pet reprezentativki, Ana Katušin je bila doktorica, a ja sam bio pomoćni trener. Svjetsko prvenstvo je bilo u Zagrebu i dobro smo igrali, uz malo sreće mogli smo do medalje, ali imamo jako mladu reprezentaciju, tako da nam je možda i bolje da smo ostali u ovoj skupini, gdje smo konkurentni. Vidjet ćemo na sljedećem svjetskom prvenstvu, bit će cure sezonu starije i nadam se da ćemo biti bolji.

Zadivljuje me kod vaše ženske ekipe što je tu raspon godina od 15 do 35 godina, pa i više, što to tebi znači kao treneru?

-Da, ima i starijih i mlađih, ali su super klapa i to ih drži, to je i dovelo do rezultata koje imamo i do poboljšanja, zato jer stvarno uživaju dok igraju. Dobro treniraju i mislim da možemo samo ići prema naprijed. To je stvarno velika ljubav prema sportu, jer one imaju i svoje obaveze. Puno je tu stvari, neke rade, neke studiraju, neke idu u školu, putuje se iz Rijeke na utakmice, iz Zagreba na treninge. Pa to su stvarno kombinacije kroz cijelu sezonu, tako da se više smijemo tih kombinacijama nego ne znam čemu drugome. Atmosfera u ekipi je super i to je ono što nas drži. Ekipa je stvarno odlična, sve su cure zajedno, ne pita se tko je mlađi, a tko je stariji.

Ravnateljica Sportskih objekata Karlovac Renata Kučan kazala je da će se probati produžiti sezona klizanja, ako dozvole vremenski uvjeti, a to bi ipak dosta značilo ženskoj ekipi, kakvo je tvoje mišljenje?

-Da, nama seniorima i klincima, nama je praktički svejedno, ružno zvuči, ali velim mi smo inline hokej klub i sve aktivnosti baziramo na rolama, ovo nam dobro dođe na pola sezone malo za gušt odigrati. Da se produži sezona klizanja, to bi značilo da cure imaju više treninga i da budemo još konkurentniji u Prvenstvu Hrvatske na ledu ali dobro, što bude, bit će, klizaljke su uvijek spremne.

U razgovorima si često potvrdio da je dvorana za inline u bivšoj vojarni u Luščiću spasila hokej u Karlovcu, je li to i dalje tvrdiš?

-Pa, definitivno da i radimo stalno na poboljšanjima i tu baziramo sve aktivnosti i stvarno ne možemo reći da nemamo uvjete za inline hokej, za to sada stvarno imamo najbolje uvjete u Hrvatskoj. Sada je potrebno napraviti iskorak u kadroviranju i poboljšanju, znači povećanju broja klinaca, imamo ih dovoljno, ali želja nam je da imamo još više ljudi pod opremom, kako volimo reći.

Ženska ekipa sudjelovala je i na jednom turniru u inline hokeju u Trstu, tamo su odigrale dvije utakmice, kako je došlo do toga?

-Da to je bilo na kraju sezone. Cure su nastupile na međunarodnom turniru, bili smo u Trstu i to se dogodilo sasvim slučajno. Trebali smo ići u Trst s U15 i U18 ekipama, na kraju smo išli sa curama. Trebali su uz nas nastupiti Trst i jedna austrijska ekipa, koja je na kraju otkazala nastup, ali mi smo ipak dogovorili da odigramo dvije utakmice s Trstom i to je bila kruna sezone, jer su stvarno cure odigrale fenomenalno sport koji treniraju cijelu godinu, tako da je njima dobro došlo da vidimo gdje smo i sad možemo prema tome planirati sve daljnje aktivnosti.

Djevojke su trenirale inline hokej, a igrale su utakmice na ledu, svaki susret im je važan, koliko su ustvari utakmica odigrale?

-Ne znam koliko smo ove godine stvarno odigrali susreta na ledu, mislim da smo odigrali deset, maksimalno dvanaest utakmica i to je bio veliki raspon, počeli smo polovicom listopada, a završili smo krajem svibnja, tri mjeseca nismo igrali niti jednu utakmicu. Tako da što se rasporeda Prvenstva Hrvatske to je stvarno bilo strašno. Svaka utakmica je priča za sebe, one su i dalje u fazi nekakvog učenja i dobro im dođu te utakmice. Bitno je da se održava ta nekakva forma. Ove utakmice u Italiji pokazale su da mogu igrati i na rolama i na ledu, te da mogu igrati i na međunarodnoj razini.

Seniori su dobro odradili Prvenstvo Hrvatske u inline hokeju i obranili naslov prvaka, jesi li zadovoljan njihovom sezonom?

-Da, to je bitno, dečki su opet prvaci Hrvatske, petu godinu za redom. I ove godine imali smo dosta ozljeda i problema, ali smo odigrali rutinirano Prvenstvo Hrvatske i došli do novog naslova prvaka. U Sloveniji smo ušli u doigravanje kao osmi, pa smo išli na Luftarje, koji su u dvije utakmice bili bolji, ali smo mi bili super. Luftarji su pobijedili u oba susreta, 4:2 je bila prva utakmica i 3:1 druga. Tako da smo cijelu utakmicu bili u igri, morali su se potruditi da nas izbace, nadamo se sad da ćemo na godinu napraviti iskorak.

Državno prvenstvo Slovenije je vrlo kvalitetno, igraju neke gotovo profesionalne ekipe, kakva je ustvari konkurencija?

-Da vam pravo kažem, Državno prvenstvo Slovenije je iznenađujuće jako, nedavno su Dinamiti nastupili na profesionalnom turniru u Češkoj, gdje su igrali s najboljim momčadima svijeta. Izgubili su 2:0 u polufinalu od Amerikanaca. Kada uzmete da mi igramo s njima i da su bolji, ali imamo barem neki omjer kvalitete i znamo što trebamo raditi. Mislim da nam puno znači što igramo u Državnom prvenstvu Slovenije.

U Prvenstvu Hrvatske kao gost nastupila je momčad Dolenjskih Toplica, je li to pojačalo konkurenciju?

-Da, Dolenjske Toplice igrale su u Prvenstvu Hrvatske kao gost s drugom momčadi, imaju dosta igrača. Oni igraju s nama u Državnom prvenstvu Slovenije, pitali su nas je li mogu igrati, tako da smo ih prihvatili. Super je njima i nama dobro dođe jedan klub, a oni razvijaju mlade igrače tako da je to dobro.

Kakvo je ove sezone bilo Prvenstvo Hrvatske, ima li kakvih pomaka, koliko si zadovoljan s kvalitetom?

-Razlike se smanjuju sve više, što mene posebno veseli i nadamo se da će se za novu sezonu prijaviti još koji klub, pa da bude prvenstvo još bolje i zanimljivije. Tako da je ove godine bilo, ja bih rekao, dobro prvenstvo. Kada bi bilo jedno šest ili osam klubova bilo bi super. Imamo nekih naznaka da bi se u prvenstvo mogli vratiti "Zadar" i "Koprivnica", a i "Sisak" je najavio da bi njihova momčad mogla igrati. "Sisak" sada kreće igrati AHL ligu u hokeju na ledu, tako da će svi ovi njihovi igrači koji su do sada igrali Prvenstvo Hrvatske biti višak. Oni bi i dalje htjeli ostati u hokeju, tako da se nadamo da će se priključiti inline hokeju.

Dakle, ova naša dvorana u bivšoj vojarni u Luščiću postala je centar inline hokeja u Hrvatskoj, je li stvarno tako?

-Pa, tako je, to je jedini teren uz dva otvorena u Zadru i Samoboru, tako da se cijelo Prvenstvo Hrvatske igralo u Karlovcu, iako smo mi htjeli proći i u Samobor i u Zadar, ali te se ekipe nisu htjele niti prijaviti za prvenstvo, a niti organizirati neke utakmice. Tako da je sve, na nažalost, održano u Karlovcu, ja bih više volio da imamo gostovanja i da ima više klubova sa svojim terenom, jer bi onda zasigurno kvaliteta išla gore. Problem je što u Zagrebu nema terena za inline hokej, ne mogu dečki doći do terena, vjerujem da kada bi se tamo napravio teren, da bi bilo puno više ekipa.  

Kakvo je po tebi ovo novo klizalište u Zagrebu, u Utrinama, to je ustvari balon, je li klizalište kvalitetno?

-Igrali smo tamo Svjetsko prvenstvo i mene je to klizalište oduševilo, da to je balon, ali poseban balon s dvostrukom membranom, koja ne propušta svjetlost unutra, tako da su troškovi nešto niži, iako visoki. Sa strane infrastrukture, svlačionice i sve ostalo je stvarno na jednoj visokoj razini i Svjetsko prvenstvo bilo je super tamo. Velesajam ide u rekonstrukciju i pitanje je kada će to klizalište biti gotovo, Šalata je otvorenog tipa, a Dom sportova je isto u rekonstrukciji. Mi napravimo novo klizalište, ali i dalje ostanemo na jednom klizalištu u Zagrebu, tako da su sada taj balon u Utrinama i dvorana Zibel u Sisku jedine ledene plohe u Hrvatskoj. Uzet ćemo pred sezonu koji termin u balonu u Utrinama za cure.

Što ste planirali za ovo ljeto, čini mi se da ima dosta aktivnosti, neke su već odrađene, znači li to da je ljeto ipak radno?

-Nakrcali smo s obavezama ovo ljeto. Godinama idemo u Češku u Trinec u kamp s djecom i ove godine smo opet proveli tamo nekoliko dana i bilo je super. To je golmanski i igrački kamp, znači, tko god želi od naših članova može ići, mi ih vodimo. Ove godine smo par dana prije toga nastupili na inline turniru, između ostalog i Trst je bio u to vrijeme, tako da smo imali puno aktivnosti. Na tom turniru smo nastupili s U12 momčadi i to je stvarno lijepo iskustvo i za nas i za klince. Bilo je šest ili osam kategorija plus seniori. Igralo se u dvorani ekstra ligaša, dva terena su bila pod podlogom, a razina hokeja bila je vrlo visoka, tako da su klinci uspjeli vidjeti gdje su i sada možemo dalje trenirati, imamo zašto.

Kakva je situacija, imaš li dovoljno djece, je li interes još uvijek velik za hokej u Karlovcu, imate li u klubu dosta klinaca i općenito ljudi pod opremom?

-Ne mogu reći da nisam zadovoljan s brojem klinaca i općenito brojem ljudi pod opremom, ali možemo bolje i moramo biti agresivniji. Sada moramo tijekom ljeta isplanirati iduću sezonu, biti agresivniji, probat ćemo što više klinaca uvući u dvoranu da probaju taj sport.

Matija, kada god dođem u dvoranu u bivšoj dvorani u Luščiću uvijek me iznenadi da je nešto novo, koliko uopće uspijete napraviti neke novosti?

-Moramo, ako stojimo, ustvari idemo unatrag, tako da uvijek napravimo nešto novo, sada smo uredili dvije svlačionice, jednu još uređujemo na novo, tako da imamo za seniore i seniorke super uvjete. Probat ćemo do kraja godine istu stvar napraviti za klince, još dvije svlačionice. Uvijek nešto krpamo, radimo, čistimo, nema prostora za neke veće investicije, ali planiramo napraviti nekakav dugoročni plan, pa probati ići prema Gradu Karlovcu s tim da hokej ostane tamo.

Matija, kako se klub pokriva, imate i dosta putovanja, posebno kada se igra Državno prvenstvo Slovenije?

-Mi seniori igramo utakmice Državnog prvenstva Slovenije petkom i tu uvijek dobijemo kombi od Karlovačke sportske zajednice, jer petkom nema puno odlazaka sportaša na događaje. To nam je velika pomoć. Za klince isto pokušamo dobiti kombi od Karlovačke sportske zajednice, ako ne, onda iznajmimo kombi, a znaju uskočiti i roditelji. Uglavnom, pokrijemo sva putovanja koja imamo.

Koliko ustvari klub ima selekcija?

-Uz seniore i seniorke još su tri službene dobne kategorije mlađih uzrasta. To su U11, U13 i U16, imamo i U9 selekciju što nije natjecateljska kategorija. Znači svi ovi klinci ispod devet godina ili koji krenu s devet, deset godina igraju na pola terena, bez golmana, bez rezultata bez medalja, bez ičega, tako da jednostavno zavole sport. Čak smo u razgovorima sada bi i U11 kategorija bila isto tako bez rezultata i medalja da probamo što više te djece ostaviti u sportu. Onda dalje bi bile kategorije U13 i U16 i eventualno ako bude dovoljno zainteresiranih momčadi imali bi danas, sutra i U19.

Koliko ima zainteresiranih za ovu najmlađu kategoriju do devet godina?

-Pa, ima zainteresiranih, svake godine nam ostane od škole rolanja pet, šest igrača i igračica, tako da ih ima, stvarno imamo dosta tih najmanjih u klubu. U Sloveniji je isto borba za svakog igrača, uz nas rade još u regiji s klincima u Dolenjskim Toplicama, Horjulu i u mjestu Prevoje. U Postojni nešto pokušavaju, ali oni imaju otvoreno igralište, pa je to problematično. Bit će sve teže zadržati djecu u sportu do seniorske dobi.