Vijećnik Nove ljevice, Dimitrije Birač

Birač: „Zašto u Pojatnu i dalje nema nadzornih kamera?“

VIŠE IZ RUBRIKE

Priopćenje

Gradski vijećnik Nove ljevice, Dimitrije Birač poslao je priopćenje u kojem se osvrće na problematiku mještana Pojatna. Prenosimo ga u cijelosti.

-Mještanima Pojatna obećano je da će se problem jurnjave kroz njihovo naselje riješiti postavljanjem nadzornih kamera. Pročelnik Greb je na prvom sastanku naglasio da se problem može riješiti tako da se napravi peticija koja će se onda preko VGČ Banija poslati Hrvatskim cestama, a ove će onda stvar koordinirati s PU Karlovačkom. Vjerujući u cijelu stvar, peticiju je potpisalo 148 mještana i 1.7. predalo VGČ Banija. No, sljedećih tjedana nije bilo odgovora. Mještani su se dodatno zabrinuli jer su i njihovi opetovani upiti ostajali bez odgovora.

Da na aktualnom satu Gradskog vijeća nisam naglasio činjenicu da se VGČ Banije ne sastaje već neko vrijeme, sastanak bi bio sazvan tek u rujnu. Ovako je na kraju sastanak ipak sazvan i to 12.7. Jedna od točaka bila je upravo ta peticija. Medutim, prema zapisniku koji mi je poslan iz Grada, vidljivo je da je sastanak održan i odluke donijete bez kvoruma jer je bilo nazočnih 5 od 11 vijećnika. To nije u skladu s Poslovnikom VGČ Banija, čl. 4. i Pravilima VGČ Banija čl. 8. Pa se postavlja pitanje (na koje i sam čekam odgovor iz Grada već više od tjedan dana) kakvu uopće snagu imaju odluke koje su donijete na takvoj sjednici? Drugo, zaključak oko peticije glasi: „Peticija sa popratnim dopisom proslijedit će se nadležnom Odjelu radi daljnjeg postupanja“. Kakvom „nadležnom Odjelu“, kad nam je svima već na sastanku objasnio pročelnik Greb da Grad s tim nema veze? Jedan od problema je što predsjednica VGČ Banije nije sudjelovala na rečenom sastanku, a nitko joj očito nije prenio tu informaciju.

Postavljanje nadzornih kamera trebao je biti prvi korak prema povećanju prometne sigurnosti tog dijela Karlovca. Trebao je biti i uvod u izgradnju nogostupa koji mještani čekaju već desetljećima i koji je gradonačelnik bio obećao. Kako da mještani vjeruju u rješenje kad je očita nekoordinacija Grada i UO za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu? Kako da mještani vjeruju u rješenje kad Grad i VGČ (ta vertikala) ne pokazuju inicijativu za rješavanje desetljećima nagomilanih problema Zagrebačke ceste? Sa svoje strane, mještani evo već četvrti mjesec pokušavaju ostvariti neki napredak. Njega izgleda koče nadležni, ističe Birač.