Nikola Tesla Experience Centar - Zvjezdano ljeto

Festival TESLAthon - trodnevno obilježavanje 168. rođendana Nikole Tesle

VIŠE IZ RUBRIKE

Performans, plesna predstava, radionice i vožnja Teslom

Festival TESLAthon – bal znanosti i kreativnosti održava se 9., 10. i 14. srpnja

Povodom 168. rođendana Nikole Tesle, 10. srpnja 1856., Nikola Tesla Experience Center organizira festival TESLAthon – bal znanosti i kreativnosti koji će biti održan 9., 10. i 14. srpnja.

Festival nudi uzbudljiv program za sve uzraste, uključujući besplatne STEM radionice za djecu, glazbeno-scenski projekt “Nikola Tesla – puni krug” i još mnogo toga. Sve aktivnosti dio su Zvjezdanog ljeta.

Program festivala najavljen je na današnjoj konferenciji za novinare, a ravnateljica Tesla Centra, Martina Marušić Britvec među ostalim pozvala je sve sugrađane i njihove goste da svojim prisustvom zajedno proslavimo rođendan velikog znanstvenika.

Kao posebnu atrakciju izdvojila je probnu vožnju Tesla automobila, ove srijede od 9 do 19 sati, kojeg će imati priliku voziti svi posjetitelji Tesla centra, uz prethodnu prijavu.

Već sutra, u utorak, na programu je „Nikola Tesla: puni krug“ glazbeno-scenski projekt autora Petre Radin i Marija Kovača. Radi se o kombinaciji performansa, klasične dramske predstave, klavirskog koncerta i opere.

Performans je svojevrsni vremeplov kroz Teslin život i podsjetnik na ključna mjesta njegova stvaranja s naglaskom na neortodoksne procese razmišljanja po kojima se odvajao od većine znanstvene zajednice.

Uz glazbenu kulisu koja se proteže od ličkog folklora do opernih arija te video podlogu snimanu u na autentičnim lokacijama Teslina rodnog mjesta, performans “Tesla – Puni krug” donosi sintezu Teslina genija i duhovnog bića, jer jedno bez drugog vjerojatno ne bi postojalo.

U Tesline cipele ušao je prvak Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Vladimir Tintor, Teslinu majku utjelovljuje prvakinja Hrvatskoga  narodnog kazališta u Varaždinu Hana Hegedušić, Teslinu golubicu igra sopranistica Josipa Bilić, dok je za klavirsku pratnju zadužen ravnatelj Zagrebačke filharmonije pijanist Filip Fak.

Početak je u 20 sati, ulaz se ne naplaćuje, ali se ulaznice trebaju podignuti na Info pultu Centra. Inače predstava je premjerno izvedena u New Yorku u Teslinom omiljenom restoranu Delmonicos. Ulaz je besplatan i ulaznice se mogu podići na Info pultu u radno vrijeme NTEC.

Dan kasnije, u srijedu, 10. srpnja, na sam rođendan svjetskog genija, održat će se dva događanja.

Već od ranog jutra u Centru će biti dvije STEM radionice za djecu, koje je pripremila i vodit će ih Ina Šnajdar. Od 10 do 11 sati je radionica „Pčelice i bube“ za djecu od 6 do 10 godina, a od 12 do 14 sati je  radionica „Elektro svijet vol. 1“ za djecu od 12 do 14 godina.

Polaznici će imati priliku naučiti više o strujnim krugovima, programiranju, tehnikama lemljenja, a uratke koje sklope na radionicama, kao suvenir ponijet će kući. Obje su besplatne ali je prijava potrebna na ntecprijave@gmail.com.

Rođendanska srijeda završava Plesnom predstavom „Tesla Projekt“, koju izvodi Karlovačka plesna reprezentacija. Predstava je u Zorin domu, od 21 sat, ali nažalost karata za nju u slobodnoj prodaji više nema, pa svi oni koji ju neće vidjeti u srijedu, imat će priliku u predstavi „Tesla projekt“ uživati tijekom jeseni, rekao je Goran Koprenica jedan od članova Plesne reprezentacije.

-Odlučili smo se prikazati smo jedan kratak isječak iz Teslinog života, jer je on kompleksna ličnost koja se u jednog predstavi ne bi moga postaviti na scenu. Inače, prikazat ćemo njegov put od Smiljana, preko Karlovca, Graza i Budimpešte do New Yorka i završiti sa njegovim „ratom struja“, kad je njegova izmjenična, pobijedila istosmjernu Edisonovu.

Za tu priliku sami smo izradili posebno LED odijelo, koje još, koliko mi je poznato na kazališnim daskama nigdje nije viđeno. Naglašavam, sve rekvizite za predstavu sami smo izrađivali, a o čemi se radi, vjerujem na oduševljenje svih nas, publika će imati priliku po prvi put vidjeti već u srijedu.

U nedjelju, 14. srpnja, ujedno završnog dana obilježavanja 168. rođendana Nikole Tesle obilježit će radionice u Tesla Centru, koje je za najmlađe osmislio i kroz koje će ih voditi Boris Šušnjar, koji utjelovljuje lik Nikole Tesle.  „Upoznajte elektricitet s Teslom“ naziv je prve radionice koja počinje u 11 sati, a druga je na rasporedu isto poslijepodne od 16.30. Obje su besplatne.